Μυστικός τάφος ανακαλύφθηκε σε ένα από τα πιο διάσημα αρχαία μνημεία
Νέα κρύπτη με 12 σκελετούς και ένα «Ιερό Δισκοπότηρο» ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Πέτρα.
Φαίνεται πως το Χαζνέ Φαραούν, το φημισμένο Θησαυροφυλάκιο της Πέτρας, που αποτελεί σημαντικό πολιτισμικό θησαυρό της Ιορδανίας, κρύβει περισσότερα μυστικά από όσα γνωρίζαμε για την κατασκευή και τη χρήση του. Κάτω από το εντυπωσιακά σκαλισμένο μνημείο ύψους 40 μέτρων, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια κρύπτη που περιλάμβανε 12 σκελετούς και αντικείμενα που χρονολογούνται τουλάχιστον 2.000 χρόνια πίσω.
Η ανακάλυψη της κρύπτης και το Ιερό Δισκοπότηρο
Η ανασκαφή, υπό την καθοδήγηση του Δρ Πιρς Πολ Κρίσμαν από το Αμερικανικό Κέντρο Έρευνας στην Ιορδανία, ξεκίνησε με βάση την εκτίμηση ότι οι δύο τάφοι που βρέθηκαν το 2003 στην αριστερή πλευρά του μνημείου δεν ήταν οι μόνοι. Ο Κρίσμαν πίστευε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν και άλλες παρόμοιες δομές στη δεξιά πλευρά, καθώς παρατηρήθηκαν πολλές ομοιότητες. Αυτή η υποψία του εξασφάλισε την άδεια για ανασκαφή.
Ένας από τους σκελετούς βρέθηκε να κρατά έναν σπασμένο κεραμικό αμφορέα. «Όταν εντοπίσαμε αυτό το εύρημα που θύμιζε δισκοπότηρο, όλοι μείναμε άφωνοι», θυμάται ο Αμερικανός τηλεοπτικός παρουσιαστής Τζος Γκέιτς, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή για ένα ντοκιμαντέρ του Discovery Channel. «Ήταν σχεδόν πανομοιότυπο με το Ιερό Δισκοπότηρο από το “Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία”. Ήταν μια μοναδική στιγμή που έμοιαζε να ζωντανεύει την τέχνη», προσθέτει ο Γκέιτς.
Ο Κρίσμαν δηλώνει ότι «αυτό το εύρημα αλλάζει εντελώς όσα γνωρίζαμε για το Θησαυροφυλάκιο. Μείναμε έκθαμβοι με την αποκάλυψη αυτού του κρυμμένου θησαυρού», συμπληρώνει. «Όλοι οι άλλοι τάφοι στην Πέτρα έχουν βρεθεί άδειοι, οπότε αυτή η ανακάλυψη είναι πραγματικά σημαντική και έχει ιστορικές διαστάσεις».
Η ιστορία της Πέτρας
Η αρχαία πόλη της Πέτρας έχει λαξευτεί στους βράχους ενός φαραγγιού στη νότια Ιορδανία εδώ και πάνω από 2.000 χρόνια από τους Ναβαταίους, μια νομαδική φυλή Βεδουίνων. Αυτή η πόλη έγινε η πρωτεύουσά τους, την οποία ονόμασαν Ράκμου (Raqmu). Το 2017 η Πέτρα συγκαταλέχθηκε από το New7Wonders Foundation, στα νέα επτά θαύματα του κόσμου και παραμένουν πολλά μυστήρια σχετικά με τον ρόλο της ως εμπορικού κόμβου μεταξύ Μεσογείου, Αραβίας και Ασίας. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν γνωρίζει πόσο παλιό ήταν το Θησαυροφυλάκιο ή ποια ήταν η χρήση του. Ονομάστηκε έτσι λόγω μιας σμιλεμένης λάρνακας στην κορυφή της πρόσοψης που υποτίθεται ότι περιείχε πλούτη. Περίπου το 700 μ.Χ., η Πέτρα εγκαταλείφθηκε χωρίς προφανή λόγο.
Γιατί είναι σημαντική αυτή η ανακάλυψη
Ο περιβαλλοντικός επιστήμονας Τιμ Κίνερντ από το Πανεπιστήμιο του Αγίου Ανδρέα επισημαίνει ότι «είναι σημαντικό που έχουμε τα κεραμικά, τα περιβαλλοντικά δείγματα και τα ιζήματα, ώστε να μπορέσουμε να χρονολογήσουμε το Θησαυροφυλάκιο. Μέχρι τώρα είχαμε μόνο υποθέσεις και εικασίες – μια οριστική ημερομηνία θα ήταν ένα σπουδαίο επίτευγμα».
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο υπόγειος θάλαμος ανακαλύφθηκε όταν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ραντάρ για να εκτιμήσουν τον κίνδυνο πλημμυρών. Οι αρχαιολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κατασκευάστηκε ως μαυσωλείο για τον βασιλιά Αρέθα Δ΄, στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ.
Ο Αρέθας Δ΄, γνωστός ως Φιλόπατρις, ήταν ο ηγεμόνας των Ναβαταίων από το 9 π.Χ. μέχρι το 40 μ.Χ. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, η φυλή των κτηνοτρόφων μεταμορφώθηκε σε ένα βασίλειο πλούσιων εμπόρων, γεγονός που επέτρεψε την κατασκευή των εντυπωσιακών κτιρίων στην Πέτρα. Επίσης, παραμένει άγνωστο τι απέγιναν οι Ναβαταίοι, με την πιο πιθανή εκδοχή να είναι ότι εντάχθηκαν και σταδιακά αφομοιώθηκαν στη ρωμαϊκή κοινωνία.