Μητσοτάκης στο CNN: Πρόοδος στις συνομιλίες με την Τουρκία - Γίνονται βήματα και στο μεταναστευτικό
Ο πρωθυπουργός μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Είναι σημαντικό να μένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ.
Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ήταν η έκτη συνάντησή τους το τελευταίο έτος και αυτό αποτελεί μία «τρομερή πρόοδο» στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.
«Μπορεί να υπάρχουν οι διαφωνίες μεταξύ μας, αλλά έχει γίνει και τρομερή πρόοδος. Αν σκεφτεί κανείς ότι κάναμε την 6η μας συνάντηση μέσα σε ένα χρόνο, αυτό από μόνο του δείχνει τη διάθεση για διάλογο. Είναι σημαντικό ότι οι συζητήσεις γίνονται πάνω στην επίλυση των προβλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε ο πρωθυπουργός.
«Είχαμε κάποιες προστριβές τα προηγούμενα έτη είναι χρήσιμο να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και στα ζητήματα που διαφωνούμε να το κάνουμε με συγκεκριμένο τρόπο, όλα τα ζητήματα μπορούν να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκιο και να συνεργαζόμαστε σε ζητήματα όπως η μετανάστευση», εξήγησε.
«Η λύση δεν είναι να παραβιάσουμε μονομερώς τη συνθήκη Σέγκεν»
Τόνισε ακόμη πως «χρειαζόμαστε ένα φράχτη όσο και μία μεγάλη πόρτα ανοιχτή» και πως είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση «να προασπίζει τα εξωτερικά της σύνορα». «Η λύση δεν είναι να παραβιάσουμε μονομερώς τη συνθήκη Σέγκεν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Διέψευσε κατηγορηματικά ότι το Λιμενικό είχε εμπλοκή στο πρόσφατο ναυάγιο ανοιχτά της Σάμου με τους νεκρούς μετανάστες και ανέφερε πως η συνεργασία με την Άγκυρα πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να σταματήσουν να πλέουν οι βάρκες των διακινητών στο Αιγαίο. «Δεν θέλουμε να το αφήσουμε στα χέρια διακινητών» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά και τη Σύνοδο της Κομισιόν.
«Η ελληνική ακτοφυλακή δεν έχει καμία ανάμειξη στο χθεσινό περιστατικό. Και βέβαια διατηρούμε το δικαίωμα να αναχαιτίζουμε βάρκες στα θαλάσσια σύνορα. Δεν θέλουμε καμία βάρκα στη θάλασσα, καμία τραγωδία, καμία χαμένη ζωή στη θάλασσα. Ναι, διεξάγεται έρευνα για την τραγωδία της Πύλου, όμως, όχι δεν έχουν τελεσφορήσει οι έρευνες και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για συμμετοχή της ελληνικής ακτοφυλακής στην τραγωδία της Πύλου», ανέφερε.
«Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο και εκεί. Όμως, το σημαντικό είναι να σταματήσουν οι βάρκες των διακινητών να πλέουν στη θάλασσα και σίγουρα να σταματούν πριν μπουν στα χωρικά μας ύδατα. Το μεταναστευτικό είναι ένα τρομερό ζήτημα για να το αφήσουμε στα χέρια των διακινητών» ανέφερε.
«Δυνατή» η ομιλία Μπάιντεν
Σχολιάζοντας την τελευταία ομιλία του Τζο Μπάιντεν ως πρόεδρος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως κατανοεί ότι ήταν μια «συναισθηματική» και «δυνατή» ομιλία που άγγιξε σημαντικά ζητήματα και λόγω των συγκυριών. «Ήμουν ευτυχής με το συνολικό πλαίσιο της ομιλίας του προέδρου Μπάιντεν», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ότι υπήρξαν «ευκαιρίες» για κατάπαυση του πυρός αλλά δεν αξιοποιήθηκαν από το Ισραήλ.«Εμείς καταστήσαμε σαφές προς τους Ισραηλινούς φίλους ότι πρέπει να συμφωνήσουν στην κατάπαυσης του πυρός. Υπήρξαν ευκαιρίες που δεν τις εκμεταλλεύτηκαν. Είναι και προς το συμφέρον του Ισραήλ να πάψουν οι εχθροπραξίες. Είμαστε καλός φίλος με το Ισραήλ και πρέπει να μιλάμε ανοιχτά σε φίλους. Θα έπρεπε ήδη να είχε σταματήσει ο πόλεμος και όχι να επεκτείνεται όπως δυστυχώς βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες».
Ρωτήθηκε επίσης για τις πυρκαγιές και τόνισε πως «με εξαίρεση μια μεγάλη φωτιά τα πήγαμε καλά» ενώ μιλώντας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα υπογράμμισε ότι γίνονται πολλές συζητήσεις και ότι είναι ζήτημα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς να βρίσκονται στην Αθήνα. Μάλιστα υπογράμμισε με νόημα ότι είναι «επανένωση και όχι επιστροφή».
Αισιοδοξία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
«Αν κόψουμε την Μόνα Λίζα και μισή, βρίσκεται στο Λούβρο, μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτό θα είναι ωραίο;», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Έχουμε λοιπόν συζητήσεις καλή τη πίστει με το Βρετανικό Μουσείο. Νομίζω ότι η νέα βρετανική κυβέρνηση ίσως να είναι πιο ανοιχτή, αν και δεν εναπόκειται σε εκείνους η απόφαση ώστε αμοιβαίως να υπάρξει μια διευθέτηση και μια συμφωνία που θα επιτρέψει την επανένωση των Γλυπτών και τη δυνατότητα όλων μας να τα βλέπουμε κάτω από τη σκιά του Παρθενώνα, εκεί όπου πάντοτε ανήκαν. Νομίζω ότι έχουμε μια πολύ σοβαρή επιχειρηματολογία και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Είμαι αισιόδοξος. Έχουμε περιμένει 200 χρόνια, αλλά σαφώς είναι κάτι πολύ σημαντικό και είναι επιτακτικό για εμάς. Είναι πολύ ψηλά στη δική μου ατζέντα».