Μητσοτάκης - Ερντογάν: Ολοκληρώθηκε η ημίωρη συνάντηση των δυο ηγετών στη Νέα Υόρκη
Τριάντα λεπτά διήρκησε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Λίγο πριν τη συνάντηση ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το «ψευδοκράτος» βγάζοντας, όπως είπε, από την «απομόνωση τη Βόρεια Κύπρο».
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν για έκτη φορά σε έναν χρόνο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ - σε μία συνάντηση που κράτησε μόλις 30 λεπτά...
H ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας
Ο Πρόεδρός μας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου μετέβη για την 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σταθερά βήματα προς το μέλλον στη βάση της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και η δράση σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ειδικά στη Γάζα, στοχεύουν αθώους πολίτες καθώς και την ειρήνη της περιοχής, ότι υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της κρίσης στην περιοχή και ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για να παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα χωρίς κανένα εμπόδιο.
Το «φάλτσο» Ερντογάν πριν τη συνάντηση
Το κλίμα βάρυνε από την ομιλία λίγο νωρίτερα του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος από τη βήμα της Γενικής Συνέλευσης ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους την ώρα που Αθήνα και Λευκωσία δηλώνουν την ετοιμότητα τους για την επανέναρξη των συνομιλιών με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη να χαρακτηρίζει «κλειδί» το Κυπριακό για τη διατήρηση του καλού κλίματος ανάμεσα στις δυο χώρες.
Στον «πάγο» ωστόσο παραμένει το μείζον θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών - ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας - με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει από τη ΔΕΘ ότι «η 'Γαλάζια Πατρίδα' παραμένει στο τραπέζι και συνιστά μία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Στη συνάντηση μετείχαν επίσης οι δυο υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν όπως και οι διπλωματικοί Σύμβουλοι Άννα Μαρία Μπούρα και Τσαγατάι Κιλίτς.