Μητσοτάκης - Ερντογάν: Ανώριμες οι θαλάσσιες ζώνες - Βραχυκυκλώνει το Κυπριακό ο Τούρκος πρόεδρος
Με «τυρί το διεθνές δίκαιο και «φάκα» το Κυπριακό προσήλθε στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ταγίπ Ερντογάν. Ανώριμο παραμένει το θέμα των θαλασσίων ζωνών, πρόοδος στο μεταναστευτικό.
Το τουρκικό φιτίλι για το Κυπριακό δεν στάθηκε αρκετό για να χαλάσει το κλίμα στη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, από την οποία βγήκαν ακόμη τρία ραντεβού αλλά και ένα ερωτηματικό για το μεγάλο αγκάθι του καθορισμού των θαλασσιων ζωνών.
Η καυτή πατάτα βρίσκεται στα χέρια των επικεφαλής της ελληνικής και τουρκικής διπλωματίας, καθώς όπως έλεγαν μετά τη συνάντηση κυβερνητικές πηγές: «Η πάγια θέση είναι ότι είναι ένα ζήτημα πια το οποίο οι υπουργοί εξωτερικών θα εκτιμήσουν ποτέ μπορούν εξειδικεύσουν περισσότερο», θυμίζοντας ότι έχουν λάβει τη σχετική εντολή από τους δυο ηγέτες.
Ο Ερντογάν επικαλέστηκε το διεθνές δίκαιο
Στην ελληνική αποστολή πάντως, κατέγραφαν ως θετική εξέλιξη ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε για διεθνές δίκαιο στην εκτενή αναφορά του για το θέμα της ΑΟΖ: «Αν ποτέ καταφέρουμε να λύσουμε το ζήτημα αυτό μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να το έχουμε βρει», σημείωναν οι ίδιες πηγές.
«Να το κάνουμε πρώτα απ’ όλα συμφωνώντας ότι τα θέματα μπορούν μόνο να επιλυθούν με τους φίλους μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο», ήταν η απάντηση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο σχετικό ερώτημα της Κριστιάν Αμανπούρ, στο CNN International. Σε αυτήν την κατεύθυνση, θα συμβάλλει και η στρατηγική των ήρεμων νερών, η οποία και οι δυο πλευρές θεωρούν, ότι παράγει αποτελέσματα. Παρά τα φάλτσα, αφού ακόμη και ανήμερα της συνάντησης ένα τουρκικό UAV μπήκε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, η αξιολόγηση που έκαναν οι δυο αποστολές είναι ότι:
«Συνολικά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μέχρι στιγμής φαίνεται να αποδίδουν και να μας δίνουν την δυνατότητα να εκτονώνουμε τις όποιες κρίσεις προκύψουν, με ταχύτητα και ανώδυνα».
Τους ενώνει το μεταναστευτικό - Στην Αθήνα ο Φιντάν
Σε κάθε περίπτωση, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Χακάν Φιντάν στην Αθήνα το προσεχές διάστημα, προκειμένου να προετοιμάσουν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δυο χωρών που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στην Άγκυρα.
Θα έχει προηγηθεί όμως το ραντεβού των υπουργών Μετανάστευσης Ελλάδας και Τουρκίας, αφού Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν ότι η καλή συνεργασία στο θέμα των ροών, θα πρέπει να αλλάξει επίπεδο.
Ο βασικός στόχος είναι να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα τα φαινόμενα αύξησης που μπορεί να πυροδοτήσουν τόσο τα πολεμικά μέτωπα, όσο και η στάση της Γερμανίας, για την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές μιλώντας στο CNN: «Η λύση δεν είναι να παρακάμπτεις τους όρους της Σένγκεν μονομερώς. Έχουμε ένα Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Δεν κάνει κανέναν απολύτως ευτυχισμένο.Αλλά αυτή είναι η φύση του ευρωπαϊκού συμβιβασμού. Και πρέπει να το εφαρμόσουμε».
Η στάση Ερντογάν δυσκολεύει κάθε βήμα στο Κυπριακό
Εκτός από το μεταναστευτικό πάντως, ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης μπήκε ελέω και της τουρκικής τορπίλης το Κυπριακό, για την οποία η ελληνική αποστολή δεν έδειξε αιφνιδιασμένη, αλλά ούτε και διάθεση να ανεβάσει την ένταση.
Άλλωστε, όπως είχε προϊδεάσει και ο ίδιος, ο Πρωθυπουργός στις συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο, δεν επανάλαβε μόνο τις πάγιες θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, αλλά σημείωσε ότι: «πρέπει να δώσουμε μία ευκαιρία, ακόμα στο διάλογο, στα πλαίσια των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας». Θέση που θα άκουσε ο Ταγίπ Ερντογάν και από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε τη γραμμή των δυο κρατών χωρίς ομοσπονδιακό μοντέλο σε μία προσπάθεια να επιβάλει από το «παράθυρο» την de facto αναγνώριση του ψευδοκράτους.