Μητσοτάκης: Η ώρα του «ταμείου» για τη Βόρεια Μακεδονία και τον Μίτσκοσκι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Το θέμα της παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας θα θέσει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός. Πιθανή συνάντηση με Ερντογάν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πατάει στο τερέν του ΝΑΤΟ, όπου στη… «γωνία» του θα περιμένει τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης έχει …τάξει στον Βορειομακεδόνα πρωθυπουργό ότι το ντεμπούτο του δεν θα είναι ανέφελο λόγω του γιορτινού κλίματος για το πλατινένιο ιωβηλαίο της βορειοατλαντικής συμμαχίας και θα βάλει στο τραπέζι τα ξεστρατίσματα από τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ξεκλείδωσε την πόρτα του ΝΑΤΟ στα Σκόπια.
Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός αναμένεται να υπενθυμίσει ενώπιον των υπολοίπων τριάντα ηγετών της συμμαχίας, ότι η θέση της Βορείου Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ μαζί με την ευρωπαϊκή προοπτική της, περνάνε από την Αθήνα και προϋπόθεση είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας με την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι όπως δεν θα κρυφτεί κάτω από το χαλί των εορτασμών η προκλητική στάση του προηγούμενου διαστήματος, έτσι δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο ακόμη ένα πατριωτικό φάλτσο από πλευράς Μίτσκοσκι ενδεχομένως με μια αναφορά στην ανύπαρκτη «Μακεδονία». Σε ένα τέτοιο κρούσμα από τον πρωθυπουργό θα επαναληφθεί η προειδοποίηση ότι η επαναφορά του δόγματος του αλυτρωτισμού απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή αλλά και συνολικά στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ερώτημα παραμένει το εάν ο κ. Μητσοτάκης θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το ΝΑΤΟ γιορτάζει μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας
Από την άλλη είναι σαφές ότι το ραντεβού της Ουάσιγκτον για τη γενέθλια Σύνοδο Κορυφής πραγματοποιείται με αρκετούς «συναγερμούς» και με τον Μάρκ Ρούτε στο τιμόνι του να έχει να αντιμετωπίσει αμέσως ισχυρές και επικίνδυνες προκλήσεις.
Με τις κεραίες στραμμένες στα πολιτικά «ρίχτερ» του μετεκλογικού σεισμού που ταρακουνάει τη Γαλλία όπως επίσης και στην κινούμενη άμμο που κινείται το πολιτικό σκηνικό στη μεγαλύτερη δύναμη του ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, οι τριάντα δυο ηγέτες αναζητούν, με ανοιχτά δυο πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, καταρχάς λύσεις στη τήρηση της δέσμευσης για αμυντικές δαπάνες που θα φθάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ.
Μια υποχρέωση που εκπληρώνεται από τη χώρα μας, η οποία ανήκει στον σκληρό πυρήνα των χωρών-μελών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό. Από την άλλη η Αθήνα έχει χαράξει και μια συγκεκριμένη στρατηγική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία με βάση την κοινή πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πολωνού ομολόγου του, Ντόναλντ Τούσκ προβλέπει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στα αντίστοιχα συστήματα που είναι ανεπτυγμένα από το ΝΑΤΟ.
Στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου. Ακόμη, έχει προσκληθεί από το θινκ τανκ Council on Foreign Relations, όπου την Τρίτη θα έχει συζήτηση με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Tην Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Νάντια Σάλοου, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας, θα παρακαθήσει στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν.