Βόρεια Μακεδονία: Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας απέναντι στις προκλήσεις της νέας ηγεσίας
Η Αθήνα θα εντείνει τις διπλωματικές πιέσεις προς τη γειτονική χώρα καταγγέλλοντας την αλλοπρόσαλλη τακτική της κυβέρνησης Μίτσκοσκι.
«Με την τακτική που ακολουθεί η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας «πυροβολεί τα πόδια» της ίδιας της χώρας», όπως μετέδιδαν αρμόδιες πηγές προς το Flash.gr, μετά τις προκλητικές αναφορές του Χρίστιαν Μίτσκοσκι τόσο στο όνομα «Μακεδονία» μέσα στο Κοινοβούλιο, παρουσία μελών της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στα Σκόπια όσο και με τη δήλωση που έκανε αργά χθες το βράδυ για τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.
Παρά το γεγονός ότι ο Μίτσκοσκι και το νέο υπουργικό συμβούλιο ορκίστηκε στη συνταγματική ονομασία Βόρεια Μακεδονία, οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν με νόημα ότι τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση που σχηματίστηκε στα Σκόπια θα αντιληφθεί τις συνέπειες της πορείας που έχει μέχρι στιγμής χαράξει.
Επιπλέον, κάνουν λόγο για «μισή κωλοτούμπα» του νέου πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, με έμπειρους αναλυτές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις –και με δεδομένη της αύξηση της πίεσης από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον- να μην αποκλείουν το επόμενο διάστημα ακόμη και στροφή 180 μοιρών του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στην τακτική της «διπλής ονομασίας» που έχει επιλέξει για το εσωτερικό της χώρας και εκτός συνόρων.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η ηγεσία του VMRO πυρπολεί το μέλλον της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Αθήνα ετοιμάζεται με παρεμβάσεις να τραβήξει διπλωματικά το αυτί των Σκοπίων, με το πρώτο βήμα να γίνεται στο Λουξεμβούργο κατά του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 24 Ιουνίου.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέδειξε την παραβατική συμπεριφορά των Σκοπίων από τις εκλογές και εντεύθεν, και επισήμανε την ξεκάθαρη ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία ισχύει έναντι όλων (erga omnes).
Η επιλεκτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, όπως υπογράμμισε, είναι ανεπίτρεπτη. Παράλληλα, στο γεύμα εργασίας με τους ομολόγους του των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι μονόδρομος, πλην όμως θα πρέπει να στηρίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στην τήρηση θεμελιωδών κανόνων, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της προστασίας των μειονοτήτων και στην πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.
Μάλιστα, κατόπιν ελληνικής παρέμβασης και σύντονων διπλωματικών ενεργειών, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στα Σκόπια, δήλωσε ρητά κατά την παρέμβασή του ότι η αρχή pacta sunt servanda (τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται) αποτελεί προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Τα επόμενα βήματα της Αθήνας
Το επόμενο βήμα «καταγγελίας» της στάσης της Βόρειας Μακεδονίας απέναντι στην Αθήνα είναι η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 27-28 Ιουνίου. Παρά το γεγονός ότι στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η νέα ηγεσία της Ε.Ε., ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα στους ομολόγους του.
Η ελληνική διπλωματική ρελάνς στην παρούσα φάση θα έχει ένα ακόμη στάδιο, στην 75η Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στις 9-11 Ιουλίου, όπου ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.