Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Ισχυρά μηνύματα για Βόρεια Μακεδονία και Μπελέρη - Χαμόγελα για τη συμφωνία
Μπλόκο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - «αυτονόητη η παρουσία Μπελέρη στο Στρασβούργο» το μήνυμα προς τα Τίρανα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από το τέλος των διαπραγματεύσεων για τα ευρωπαϊκά αξιώματα έκανε δηλώσεις τα ξημερώματα της Παρασκευής προς τους Έλληνες δημοσιογράφους για τα όσα έγιναν στη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών αλλά και για τα ζητήματα τα οποία έθεσε ο ίδιος στο τραπέζι των συζητήσεων.
Ο πρωθυπουργός έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τα Τίρανα για τον Φρέντι Μπελέρη ενώ προειδοποίησε ευθέως τη Βόρεια Μακεδονία για την παραβίαση της Συμφωνία των Πρεσπών. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία στα πρόσωπα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), της Κάγια Κάλας (Εξωτερική Πολιτική Ε.Ε.) και του Αντόνιο Κόστα (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο).
Στο τραπέζι η παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για την παρελκυστική τακτική της Βόρειας Μακεδονίας και την ευθεία και συστηματική παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα ηγεσία της χώρας.
«Παραβιάζουν ευθέως την συμφωνία των Πρεσπών παραγνωρίζοντας στην πράξη το erga omnes και επιλέγοντας να χρησιμοποιούν άλλο όνομα πέρα τοu συνταγματικά καθορισμένο ονόματος της χώρας για εσωτερική χρήση. Κάτι το οποίο αντιβαίνει πλήρως το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών.
«Ενημέρωσα τους συναδέλφους μου στο ευρωπαϊκό συμβούλιο για αυτήν την δυσάρεστη εξέλιξη και κατέστησα επίσης απολύτως σαφές ότι εάν επιμείνουν σε αυτήν την γραμμή θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη αν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαΐκή οικογένεια. Οπότε νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους και να γνωρίζουν ότι η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο περνάει προφανώς μέσα από την πιστή τήρηση διεθνών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Αυτονόητο ότι ο Φρέντι Μπελέρη θα βρεθεί στο Στρασβούργο»
Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με παρούσα την πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ετέθη ανοιχτά και το ζήτημα του εκλεγμένου ευρωβουλευτή της ΝΔ, φυλακισμένου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.
«Θεωρώ αυτονόητο ότι ο Φρέντι Μπελέρι θα βρεθεί στο Στρασβούργο για να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής και προφανώς θα συμμετέχει και στην εξαιρετικά κρίσιμη ψηφοφορία για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι απειλές προς την Κύπρο
Οι απειλές που εκτοξεύτηκαν προς την Κύπρο - αρχικά από τη Χεζμπολάχ αλλά στη συνέχεια και από την Άγκυρα για τη στάση της στην κρίση της Μέσης Ανατολής - τέθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, από τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, όπως έκανε γνωστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν είναι δυνατόν με καθ' οιονδήποτε τρόπο να απειλούνται ή να εκβιάζονται κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης και να γίνονται εν δυνάμει στόχοι περιφερειακών συγκρούσεων» διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης φωτογραφίζοντας έτσι και την Τουρκία που έσπευσε να μπει σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
O Kυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε πως στο Συμβούλιο υπάρχει πλέον μία διάχυτη ανησυχία για την πιθανότητα επέκτασης του πολέμου προς το βορρά - δηλαδή προς τον Λίβανο κάτι το οποίο, όπως είπε, πρέπει να αποφευχθεί σε κάθε περίπτωση.
Ικανοποίηση για τη συμφωνία παρά τη μη ομοφωνία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ως ένας εκ των δυο διαπραγματευτών της ομάδας του ΕΛΚ - εκτίμησε πως η πρόταση να συνεχίσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα περάσει και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για τις 18 Ιουλίου.
«Ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία με πολύ μεγάλη ταχύτητα σε σχέση με τον προηγούμενο εκλογικο κύκλο» σημείωσε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τη συμφωνία επί της στρατηγικής ατζέντας που λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα η Γαλλία και η Γερμανία προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Η στρατηγική ατζέντα η οποία υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη και όλες τις σημαντικές ελληνικές εθνικές προτεραιότητες, τη μεγαλύτερη έμφαση που πρέπει να δώσουμε στα θέματα της άμυνας, τη μεγαλύτερη έμφαση που δίνουμε ήδη στα θέματα της μετανάστευσης και ειδικά της εξωτερικής φύλαξης των συνόρων, την ανάδειξη ζητημάτων ανταγωνιστικότητας. Είναι ζητήματα κρίσιμα για την πατρίδα μας τα οποία βρήκαν τη θέση τους και στην ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας η οποία και θα συνδιαμορφωθεί προφανώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το θέμα του προσώπου θα προτείνει η Ελλάδα για τη θέση του Επιτρόπου επαναλαμβάνοντας πως η χώρα μας θα επιδιώξει να έχει ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο που θα της επιτρέψει να κάνει για ακόμη μία φορά αισθητή την παρουσία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σημειώνεται πάντως πως η συμφωνία για τα τρια πρόσωπα δεν ήταν ομόφωνη. Η Τζόρτζια Μελόνι απείχε στην ψηφοφορία για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώ καταψήφισε την Κάγια Κάλας και τον Αντόνιο Κόστα. Αντίστοιχα, ο Βίκτορ Όρμπαν, καταψήφισε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώ απείχε της ψηφοφορίας για την Κάγια Κάλας.