Πήραν το «χρίσμα» φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας - Μητσοτάκης: «Πολύ καλή βραδιά για την Ευρώπη»
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα τρία κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τα προτεινόμενα από τις τρεις πολιτικές ομάδες (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι) πρόσωπα που θα αναλάβουν τα τρία κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναλαμβάνει για άλλα πέντε χρόνια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, από τους Σοσιαλδημοκράτες, θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θητεία 2,5 ετών με δυνατότητα ανανέωσης. Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας, από τους Φιλελεύθερους, θα είναι η επόμενη Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας για θητεία πέντε ετών.
Τα πρόσωπα εγκρίθηκαν με ειδική πλειοψηφία (σ.σ. τουλάχιστον 21 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού). Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν σχεδόν αμέσως το πράσινο φως πρώτα στις υποψηφιότητες του Αντόνιο Κόστα και της Κάγια Κάλας. Η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εγκρίθηκε στο τέλος. Η συζήτηση και η ψηφοφορία για τα κορυφαία αξιώματα διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα. Από την αίθουσα είχαν αποχωρήσει η Εσθονή πρωθυπουργός, λόγω υποψηφιότητας, και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Μετά την έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να περάσει από ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 18 Ιουλίου, στην πρώτη Ολομέλεια της νέας Ευρωβουλής, στο Στρασβούργο. Για την έγκρισή της χρειάζονται τουλάχιστον 361 ψήφοι από το σύνολο των 720 ευρωβουλευτών.
Οι ηγέτες του μπλοκ έχουν μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου Πέμπτη και Παρασκευή λαμβάνει χώρα η Σύνοδος Κορυφής, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνονταν η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, το όραμα για την επόμενη πενταετή θητεία, η Μέση Ανατολή, η μετανάστευση, η άμυνα και η ασφάλεια, καθώς και οι κορυφαίες θέσεις εργασίας της ίδιας της ΕΕ.
Μητσοτάκης: Μας περιμένουν πολλές προκλήσεις
Μετά τον «λευκό καπνό» που βγήκε από τις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «πολύ καλή βραδιά για την Ευρώπη». Σε ανάρτησή του στο Χ, έδωσε συγχαρητήρια σε φον ντερ Λάιεν, Κάλας και Κόστα, σημειώνοντας παράλληλα ότι «μας περιμένουν πολλές προκλήσεις και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε μαζί».
Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές σημείωναν με έμφαση πως σε αντίθεση με το 2019, τώρα η διαπραγμάτευση έγινε συντεταγμένα, ο πρωθυπουργός ήταν ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές και ως Ελλάδα πετύχαμε αυτό που θέλαμε.
Οι ψήφοι της Μελόνι και του Όρμπαν
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ψήφισε κατά των υποψηφιοτήτων της Κάγια Κάλας και του Αντόνιο Κόστα, ενώ επέλεξε την αποχή στην ψηφοφορία για την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Κατά μιας δεύτερης θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Προεδρία της Κομισιόν, ψήφισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ενώ η αποχή ήταν η επιλογή του στην ψηφοφορία για την υποψηφιότητα της Κάγια Κάλας.
Μετά την έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να περάσει από ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 18 Ιουλίου, στην πρώτη Ολομέλεια της νέας Ευρωβουλής, στο Στρασβούργο. Για την έγκρισή της χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 361 ψήφοι από το σύνολο των 720 ευρωβουλευτών.
Ο... αιφνιδιασμός Γαλλίας - Γερμανίας
Νωρίτερα, Γαλλία και Γερμανία… αιφνιδίασαν καθώς την ώρα που ξεκινούσε η συζήτηση για τη στρατηγική ατζέντα, με έγγραφο που κατέθεσαν ζήτησαν από κοινού ένα ευρύ φάσμα τροπολογιών πάνω σε αυτήν για την επόμενη πενταετία.
Πρόκειται, σύμφωνα με το Politico, για ένα έγγραφο που προετοιμαζόταν εδώ και μήνες από τον Σαρλ Μισέλ και συζητήθηκε μεταξύ αξιωματούχων των κρατών της ΕΕ. Ωστόσο, αυτή η κίνηση «εξόργισε τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ», καθώς πρόκειται για μια πρωτοβουλία που πήραν τα δύο κράτη τελευταία στιγμή, χωρίς προφανώς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι.
Παρίσι και Βερολίνο μαζί με τον Μισέλ πρότειναν μία σειρά από αλλαγές στην ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσουν την ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια.