Σουρεαλισμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Διαδικτυακοί υποστηρικτές Κασσελάκη και 87 υπογραφές «γενικής διαμαρτυρίας»
Ανώνυμοι χρήστες του διαδικτύου, συγγενείς, βουλευτές και κομματικά στελέχη στο νέο «εμφύλιο» του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκαθάρισμα στα κομματικά όργανα την προσεχή εβδομάδα.
Επί ποδός πολέμου βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επιστολή των «87» και το «αντάρτικο» τους απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.
Μέσω... διαδικτύου απάντησαν υποστηρικτές του Κασσελάκη
Οι υποστηρικτές του Προέδρου πέρασαν στην αντεπίθεση διαδικτυακά συλλέγοντας μέχρι αργά το βράδυ περίπου 2.400 υπογραφές για τη στήριξη του, ενώ ανήρτησαν κείμενο το οποίο ζητούσαν να διαβαστεί στα όργανα του κόμματος.
Σε αυτή εκφράζουν την οργή τους για τις καθημερινές δηλώσεις στελεχών του κόμματος τα οποία εκφράζουν συνεχώς αμφισβητήσεις σχετικά με τοποθετήσεις και αποφάσεις του Στεφάνου Κασσελάκη και θεωρούν πως ένα σημαντικό μέρος του κομματικού μηχανισμού δεν σέβεται την εντολή που έδωσαν τα μέλη στις εσωκομματικές εκλογές και στο τελευταίο Συνέδριο.
Παράλληλα σημειώνουν πως δεν έδωσαν σε κανέναν εντολή να ανοίξει συζήτηση περί ένωσης των κεντροαριστερών δυνάμεων σε επίπεδο κορυφής και ζητούν λεπτομερή ανάλυση των εσόδων και των εξόδων του κόμματος, καθώς επίσης για τον αριθμό και την μισθοδοσία οργάνων, επιστημονικών συνεργατών και άλλων εργασιακών συμβάσεων.
Οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη μιλούν για νέα απόπειρα πραξικοπήματος μετά το συνέδριο, τώρα από τους «87» ενώ τα τεκταινόμενα σχολίασε με ανάρτηση του και ο αδερφός του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κασσελάκης
«Στέφανος: Θέλω Διαφάνεια και κανένα συμφέρον στην επιβίωση του κόμματος, έτσι ώστε να υπηρετούμαι το συμφέρον της βάσης και όχι των λίγων.
«87»: Θέλουμε συμφέροντα, διαπλοκή και μαύρο χρήμα. Έτσι άλλωστε κάνουν όλα τα μεγάλα κόμματα άρα και το σωστό»
Σε πιο χαμηλούς τόνους αλλά με καρφιά και αιχμές ήταν η πρώτη αντίδραση κύκλων της Κουμουνδούρου
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο Πρόεδρος του, Στέφανος Κασσελάκης δεν φοβήθηκαν ποτέ τον διάλογο. Όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες και βεβαίως σεβαστές» σημείωναν και κατέληγαν με νόημα:
«Ωστόσο είναι απορίας άξιον γιατί επιλέχθηκε να εισαχθούν στον δημόσιο διάλογο πρόωρα, από τη στιγμή που έχουν ήδη συγκληθεί τα όργανα. Ως γνωστόν στις 4/7 θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και στις 7/7 η Κεντρική Επιτροπή.
«Γενική διαμαρτυρία» η κίνηση των «87»
Η κίνηση των «87» ξάφνιασε αρκετούς καθώς μπορεί να γνώριζαν όλοι ότι κυκλοφορούσε κείμενο και μάζευαν υπογραφές για τη σύγκλιση των οργάνων, ωστόσο αυτή τελικά εξελίχθηκε σε μια «γενική διαμαρτυρία», ζητώντας εσωτερικό δημοψήφισμα για την Κεντροαριστερά και με αιχμές για τις απολύσεις, την αναστολή του καθημερινού φύλλου της Αυγής και τους υπαινιγμούς περί μαύρου χρήματος.
«Απαιτείται μια συντεταγμένη συζήτηση στο κόμμα μας τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν. Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσεις» σημείωναν χαρακτηριστικά και πρόσθεταν:
«Διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους, είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος. Όπως επίσης, τραυματίζει το χώρο μας το να ανοίγει ξαφνικά, δημόσια και με υπαινιγμούς, μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει κανένα έρεισμα».
Εκ του ασφαλούς οι 7 υπογραφές των βουλευτών
Την επιστολή υπέγραφαν 7 βουλευτές οι Όλγα Γεροβασίλη, Διονύσης Καλαματιανός, Χρήστος Γιαννούλης, Αθηνά Λινού, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μίλτος Ζαμπάρας και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και στελέχη όπως οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάννης Ραγκούσης, Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Βασιλειάδης, Μαρία Ρεπούση, Γιώργος Τσίπρας και Ζανέτ Τσίπρα.
Αίσθηση προκάλεσε πως έβαλαν την υπογραφή τους και πρόσωπα που ανήκαν στους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη όπως η Ελένη Αυλωνίτου και η Τζένη Αρσένη.
Ιδιαίτερη σημασία βέβαια έχει το γεγονός πως βρέθηκαν 7 βουλευτές καθώς όπως έλεγαν ορισμένοι από τους υπογράφοντες «δεν θα μπορέσει να τους πειράξει η ηγεσία» καθώς αν απωλέσει πέντε βουλευτές, χάνει και τη θέση της αξιωματική αντιπολίτευσης. Μάλιστα σημείωναν πως υπήρχαν και άλλοι που ήθελαν να υπογράψουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Είναι φανερό πως και οι δύο πλευρές ετοιμάζονται πλέον για το τελικό ξεκαθάρισμα την επόμενη εβδομάδα στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής.