Μήπως φυσάτε λάθος τη μύτη σας; - Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν
Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος για να φυσήξουμε τη μύτη μας για να ανακουφιστούμε, χωρίς να έχουμε δυσάρεστες παρενέργειες.
Αν ρίξετε μια ματιά γύρω σας, θα διαπιστώσετε ότι η συντριπτική πλειονότητα τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί με ένα χαρτομάντιλο στο χέρι. Άπαντες είναι συναχωμένοι και προσπαθούν να ανακουφιστούν από το ενοχλητικό «μπούκωμα», φυσώντας συνεχώς και δυνατά τη μύτη τους.
Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να μοιάζει η πλέον φυσιολογική, ωστόσο έρευνα αναφέρει ότι το δυνατό φύσημα της μύτης μπορεί να δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από το πρόβλημα που καλείται να λύσει.
Η ανθρώπινη μύτη παράγει 1-2 λίτρα βλέννας καθημερινά -και όταν είμαστε άρρωστοι, η μύτη πυκνώνει τη βλέννα για να παγιδεύσει τους ιούς. Το φύσημα της μύτης σπρώχνει την παχύρρευστη βλέννα προς τα έξω, προσφέροντας ανακούφιση, λέει ο Δρ Peter Filip, ρινολόγος και χειρουργός βάσης κρανίου στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο.
Πριν φυσήξετε δυνατά τη μύτη σας ωστόσο, θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτό είναι χρήσιμο μόνο όταν γίνεται σωστά. Το δυνατό φύσημα της μύτης μπορεί πραγματικά να επιδεινώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
Το φύσημα της μύτης «σας δίνει προσωρινή ανακούφιση, αλλά υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να απαλλαγείτε από τη βλέννα και να βοηθήσετε μακροπρόθεσμα την κατάστασή σας», λέει ο Filip.
Οι ΩΡΛ συνιστούν να εφοδιαστείτε με σπρέι θαλασσινού νερού. Και αν θελήσετε να φυσήξετε, σκεφτείτε πώς το κάνετε.
Όταν φυσάς τη μύτη σου πολύ δυνατά
Τι άλλο μπορεί να προκαλέσει όμως το δυνατό φύσημα της μύτης;
- Οπισθοδρομική πίεση υγρού
Το υπερβολικά δυνατό φύσημα της μύτης μπορεί να προκαλέσει οπισθοδρομική πίεση υγρού που αποστραγγίζεται από τα ιγμόρεια, σύμφωνα με τον Filip. Αυτό σημαίνει ότι σπρώχνετε τη βλέννα πίσω στα ιγμόρεια όταν φυσάτε πολύ συχνά και δυνατά.
Σε μια μελέτη του 2000, οι ερευνητές έβαλαν μια χρωστική ουσία στη μύτη των ανθρώπων για να εντοπίσουν πού πηγαίνει η βλέννα όταν φυσούν με δύναμη. Οι απεικονιστικές σαρώσεις αποκάλυψαν τη χρωστική ουσία να πηγαίνει προς τα πίσω στα ιγμόρεια από τη ρινική κοιλότητα.
«Το αποτέλεσμα ήταν η ώθηση της βλέννας πίσω στα ιγμόρεια, προς μια κατεύθυνση που δεν θέλετε να πάει. Κι αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει επιδείνωση της λοίμωξης», αναφέρει σχετικά ο Filip.
- Πόνος στο αυτί
Ο Δρ Kanwar Kelley, ΩΡΛ στην Καλιφόρνια και συνιδρυτής της Side Health, λέει ότι το υγρό από τα ιγμόρεια θα μπορούσε να ταξιδέψει μέσω της στενής ευσταχιανής σάλπιγγας που συνδέει το πίσω μέρος της μύτης με το μέσο αυτί και στις δύο πλευρές. Μια έκρηξη πίεσης και υγρού στο μέσο αυτί μπορεί να προκαλέσει πιθανή ρήξη του τυμπάνου, επιτρέποντας σε βακτήρια και ιούς να εισέλθουν στο αυτί και να προκαλέσουν μόλυνση του αυτιού.
- Ρινορραγίες
Το βίαιο φύσημα της μύτης μπορεί επίσης να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να προκαλέσει ρινορραγία, καθώς αυτά που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος της μύτης μπορούν εύκολα να σπάσουν από την πίεση.
Η χρήση σκληρών χαρτομάντιλων και το συνεχές τρίψιμο της μύτης, αυξάνουν τις πιθανότητες για ρινορραγία.
- Βακτηριακές λοιμώξεις
Η δύναμη από το συνεχές φύσημα της μύτης και η τριβή του ιστού ερεθίζουν τη ρινική περιοχή, δημιουργώντας μικροκοψίματα στη μύτη που δίνουν στα βακτήρια την ευκαιρία να προκαλέσουν μόλυνση. Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος είναι ένα βακτήριο, το οποίο συνήθως εισβάλλει στην περιοχή.
- Κάταγμα κόγχης ματιού
Σε ακραίες περιπτώσεις, υπήρξαν αναφορές ανθρώπων που φυσούσαν τη μύτη τους τόσο δυνατά που προκάλεσαν κάταγμα κόγχης, με αποτέλεσμα το οίδημα των ματιών και πιθανή απώλεια όρασης στο προσβεβλημένο μάτι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η υψηλή ενδορινική πίεση έσπασε ένα από τα οστά της κόγχης του οφθαλμού. Πρόκειται πάντως για μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση και οι άνθρωποι ανάρρωσαν μόλις σταμάτησαν να φυσούν τη μύτη.
- Πονοκέφαλοι
Οι ειδικοί εξακολουθούν να είναι διχασμένοι σχετικά με το εάν το δυνατό φύσημα της μύτης προκαλεί πονοκεφάλους, επειδή τα άτομα με καταρροή συνήθως έχουν γρίπη ή κρυολόγημα που θα προκαλούσε έτσι κι αλλιώς συμπτώματα ημικρανίας. Είναι πάντως πιθανό το έντονο φύσημα της μύτης να προκαλέσει ή να επιδεινώσει πονοκεφάλους λόγω της πίεσης στα ιγμόρεια.
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να φυσήξετε τη μύτη σας;
Θα πρέπει να επιλέγουμε το απαλό φύσημα της μύτης κάθε φορά για να αποφύγουμε τις παρενέργειες.
Ένας τρόπος είναι να τοποθετήσετε ένα δάχτυλο στο απέναντι ρουθούνι από την πλευρά που θέλετε να φυσήξετε. Κλείστε το ρουθούνι για να αποτρέψετε τη διαφυγή αέρα από την αντίθετη πλευρά. Στη συνέχεια, φυσήξτε απαλά, ώστε ο αέρας και η βλέννα να βγουν από το άλλο ρουθούνι.
Συνιστάται επίσης η χρήση μαλακού και ενυδατικού χαρτομάντιλου για την πρόληψη ερεθισμού στο εξωτερικό της μύτης. Τα χαρτομάντιλα με συστατικά που ενυδατώνουν και καταπραΰνουν το δέρμα, όπως αλόη και μενθόλη, είναι τα ιδανικά.
Εναλλακτικές λύσεις για το φύσημα της μύτης
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να απαλλαγείτε από τη ρινική συμφόρηση είναι να χρησιμοποιήσετε φυσιολογικό ορό. Το διάλυμα θαλασσινού νερού καθαρίζει τη ρινική κοιλότητα, απομακρύνοντας τη βλέννα, τα βακτήρια και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες. «Τα άτομα με κοινό κρυολόγημα ανακουφίζονται με φυσιολογικό ορό και αισθάνονται καλύτερα τόσο από την άποψη της ρινικής αναπνοής όσο και από την άποψη της βλέννας», λέει ο Filip.
Τα ρινικά αποσυμφορητικά είναι άλλος ένας τρόπος για να καθαρίσετε μια βουλωμένη μύτη. Τα δημοφιλή ρινικά αποσυμφορητικά περιέχουν φαινυλεφρίνη και οξυμεταζολίνη για τη μείωση του οιδήματος των αιμοφόρων αγγείων στους ανοιχτούς αεραγωγούς.
Αυτά τα ρινικά αποσυμφορητικά βοηθούν στη γρήγορη ανακούφιση από τη συμφόρηση. Ωστόσο δεν ενδείκνυται η χρήση τους για παραπάνω από τρεις ημέρες, επειδή η υπερβολική χρήση τα κάνει λιγότερο αποτελεσματικά. Επιπλέον, η υπερβολική χρήση αυτών των σπρέι μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται φαρμακευτική ρινίτιδα, στην οποία οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη φλεγμονή στα ρουθούνια, με αποτέλεσμα επιπλέον συμφόρηση.
Οι ζεστές κομπρέσες στο πρόσωπο και ο ατμός βοηθούν επίσης στη χαλάρωση της βλέννας και την αφήνουν να βγει φυσικά.