Μια ηλιακή έκρηξη κατηγορίας Μ5.6 «κατευθύνεται» προς τη Γη - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη
Μετά από μια έκρηξη κατηγορίας Χ, η ηλιακή κηλίδα AR4046 χτύπησε ξανά. Και αυτή τη φορά, η έκρηξη κατευθύνεται προς τη Γη.

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι έντονες εκρήξεις που προκαλούνται από μεταβολές στα μαγνητικά πεδία του Ήλιου. Οι εκρήξεις αυτές συνοδεύονται από απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας και συμβαίνουν κοντά σε περιοχές που ονομάζονται ηλιακές κηλίδες.
Το αποκορύφωμα του 2012
Οι κηλίδες είναι σπάνιες όταν ο Ήλιος βρίσκεται στο ελάχιστό του. Εκεί συμβαίνουν πολύ λίγες ηλιακές εκλάμψεις. Όταν όμως ο Ήλιος φτάνει προς το μέγιστό του, οι εκλάμψεις αυξάνονται, με προηγούμενο απόγειο το 2012, όταν υπήρξε τεράστια στεμματική εκπομπή μάζας, φαινόμενο που απορρέει από τις δυνατές εκλάμψεις.
Για να επηρεάσει μια ηλιακή έκλαμψη τη Γη, πρέπει να γίνει στην πλευρά του Ήλιου που βλέπει προς τη Γη. Αν συμβεί ένα τέτοιο γεγονός, διαταράσσει τα στρώματα της γήινης ιονόσφαιρας και προκαλεί διαταραχές σε ραδιοσυχνότητες, μέχρι και μπλακ άουτ ασυρμάτων, ανάλογα με την ισχύ τους.
Η κηλίδα AR4046
Οι ηλιακές εκλάμψεις δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, αλλά η κηλίδα AR4046 δίνει συνεχώς έντονα γεγονότα, με τελευταίο μία έκρηξη κατηγορίας Μ5.6. Όπως διαβάζουμε στο space.com αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι ότι αυτή η έκλαμψη έχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να επηρεάσει τη Γη και να προκαλέσει γεωμαγνητικές καταιγίδες. Παράλληλα, οι επιστήμονες περιμένουν να δουν αν θα συνοδευτεί από στεμματική εκτόξευση μάζας.
Πώς θα επηρεαστεί η Γη
Την ίδια στιγμή, μια άλλη κηλίδα, η AR4048, φαίνεται να ενεργοποιείται και δίνει συνεχείς εκρήξεις που μπορούν να αλλάξουν τον διαστημικό καιρό τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πιθανότητα να συμβεί μια έκρηξη κατηγορίας Χ είναι 25% για τις επόμενες μέρες. Αν πραγματοποιηθεί και συνοδευτεί από στεμματική εκτόξευση μάζας, θα προκαλέσει σημαντικές παρεμβολές στα συστήματα επικοινωνιών, τη λειτουργία των δορυφόρων και των συστημάτων GPS.
Παράλληλα, θα προκαλέσει την εμφάνιση του Βόρειου Σέλαος, κάτι που θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τους ερασιτέχνες αστρονόμους και φωτογράφους.