Meta: «Εξουδετέρωσε» 20 μυστικές επιχειρήσεις προπαγάνδας μέσα στο 2024 - Κεντρική πηγή η Ρωσία
Η AI δεν χρησιμοποιήθηκε ακόμα σε μεγάλο βαθμό, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας που διαχειρίζεται Facebook, Instagram και WhatsApp.
Περίπου 20 μυστικές επιχειρήσεις για άσκηση επιρροής, προερχόμενες κυρίως από τη Ρωσία, χρειάστηκε να εξαλείψει η Meta φέτος, όπως αποκάλυψε ο Nick Clegg, ο πρόεδρος της εταιρίας αρμόδιος για τις παγκόσμιες υποθέσεις.
Σημειώνεται ότι η Meta διαχειρίζεται τα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram και WhatsApp.
Σύμφωνα με τον Guardian, o Clegg ανέφερε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ο Νο 1 φορέας της κακόβουλης αυτής δραστηριότητας, τόνισε ωστόσο ότι ήταν εντυπωσιακό πόσο «λίγη» τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε σε αυτές τις επιθέσεις.
O Nick Clegg, ο οποίος είχε διατελέσει επίσης αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας, ανέφερε ότι η Meta χρειάστηκε να απορρίψει πάνω από 500.000 αιτήματα δημιουργίας εικόνων σχετικών με τον Ντόναλντ Τραμπ, την Καμάλα Χάρις, τον JD Vance και τον Τζο Μπάιντεν, στα δικά της εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, στη διάρκεια του μήνα πριν τις αμερικανικές εκλογές.
Ακόμα, οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας της εταιρείας έπρεπε να αντιμετωπίσουν μια νέα επιχείρηση που χρησιμοποίησε ψεύτικους λογαριασμούς για να χειραγωγήσει τη δημόσια συζήτηση, με ρυθμό περισσότερο από μια φορά κάθε τρεις εβδομάδες.
Τα περιστατικά «συντονισμένης μη αυθεντικής συμπεριφοράς» περιελάμβαναν ένα ρωσικό δίκτυο που χρησιμοποιούσε δεκάδες λογαριασμούς στο Facebook και πλασματικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες για να στοχεύσει ανθρώπους στη Γεωργία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.
Μια άλλη προσπάθεια ξεκίνησε από ρωσική έδρα και χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία ιστοσελίδων με fake news χρησιμοποιώντας εμπορικά σήματα όπως το Fox News και η Telegraph, ώστε να προσπαθήσει να αποδυναμώσει τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Κορυφαίος φορέας η Ρωσία - Ποιοι ακολουθούν
«Η Ρωσία παραμένει η Νο 1 πηγή των επιχειρήσεων μυστικής επιρροής που έχουμε διακόψει μέχρι σήμερα -με 39 δίκτυα να έχουν διακοπεί συνολικά από το 2017», είπε ο Clegg. «Οι επόμενες πιο συχνές πηγές ξένων παρεμβολών που εντοπίζονται από τη Meta είναι το Ιράν και η Κίνα», πρόσθεσε.
Κάνοντας μια αξιολόγηση της επίδρασης της τεχνητής νοημοσύνης, αξιοποιώντας δεδομένα δημοσκοπήσεων από 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Ταϊβάν, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, υπογράμμισε:
«Υπήρχαν κάθε είδους προειδοποιήσεις σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους από πράγματα όπως η ευρεία διάδοση εκστρατειών παραπληροφόρησης με δυνατότητα deepfakes και AI. Δεν είναι αυτό που έχουμε δει από όσα έχουμε παρακολουθήσει στις υπηρεσίες μας. Φαίνεται ότι αυτοί οι κίνδυνοι δεν υλοποιήθηκαν σε σημαντικό βαθμό και ότι κάθε τέτοιος αντίκτυπος ήταν μέτριος και περιορισμένος σε εύρος».
Ωστόσο, ο Clegg προειδοποίησε ενάντια στον εφησυχασμό και είπε ότι ο σχετικά χαμηλός αντίκτυπος της χρήσης γενετικής τεχνητής νοημοσύνης για τον χειρισμό βίντεο, φωνών και φωτογραφιών ήταν «πολύ, πολύ πιθανό να αλλάξει».
«Σαφώς αυτά τα εργαλεία θα γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα και θα βλέπουμε όλο και περισσότερο συνθετικό και υβριδικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο», σημείωσε.