Μεσοπρόθεσμο 2025-2028: Υψηλά πλεονάσματα και ανάπτυξη με «παράθυρα» για παροχές
Τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο το πρόγραμμα - Οι προβλέψεις για βασικά μεγέθη της οικονομίας.
Ο οδικός δημοσιονομικός χάρτης για την επόμενη τετραετία και οι παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας αναμένεται να «κλειδώσουν» την ερχόμενη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο με την παρουσίαση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.
Το οικονομικό επιτελείο θα πορευθεί τα επόμενα χρόνια με πλοηγό τους νέους περιοριστικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για ισχυρή μείωση του δημόσιου χρέους, την προώθηση μεταρρυθμίσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας και στην απελευθέρωση ταμειακού χώρου για μείωση του φορολογικού βάρους και ενίσχυση των εισοδημάτων.
Το μεσοπρόθεσμο θα είναι πλήρως «ευθυγραμμισμένο» με το πλαφόν 3% στην αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας βάζοντας οριστικό τέλος στις έκτακτες παροχές. Επισημαίνεται ότι μετά από διαπραγμάτευση με την Κομισιόν η χώρα μας πέτυχε αναπροσαρμογή του πλαφόν στο 3,2% λόγω των καλύτερων σε σχέση με τις προβλέψεις επιδόσεων στο δημοσιονομικό πεδίο καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ, έναντι αρχικής εκτίμησης για 2,1% του ΑΕΠ και να παραμείνει στα ίδια επίπεδα έως το 2028 οδηγώντας σε συνδυασμό με τις εξαγορές ακριβών δανείων του πρώτου μνημονίου σε δραστικό περιορισμό του δημόσιου χρέους.
Φοροελαφρύνσεις και ενισχύσεις ύψους 1,2 δις. ευρώ το 2025
Για το 2025 προβλέπεται ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 146,3% από 152,7% φέτος με στόχο να υποχωρήσει κάτω από το 130% του ΑΕΠ στο τέλος του 2028. Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κ. Χατζηδάκη η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να αυξάνει τις δαπάνες πάνω από 3% έως το τέλος του 2028, πράγμα που αφήνει περιθώρια για νέες παρεμβάσεις ενίσχυσης του εισοδήματος των νοικοκυριών την επόμενη τετραετία. Παράλληλα αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι στόχος είναι να υπάρξουν και φορο-ελαφρύνσεις σταδιακά από το 2026 με επίκεντρο τις ασφαλιστικές εισφορές, τα τεκμήρια, το τέλος επιτηδεύματος και το ΦΠΑ
Στο μέτωπο της ανάπτυξης ο ρυθμός ανεβαίνει στο 2,4% το 2025 από 2,2% φέτος με διατήρηση του σε υψηλές ταχύτητες έως το 2028 ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2% το 2025 από 2,6% που αναμένεται να κλείσει το 2024 με την καθοδική πορεία να συνεχίζεται τα επόμενα χρόνια.
Το πακέτο που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης
Στο μέτωπο των παροχών το μεσοπρόθεσμο θα ενσωματώνει μέτρα ύψους 1,2 δις. ευρώ για το 2025 που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ειδικότερα το πακέτο περιλαμβάνει:
- αύξηση συντάξεων στην περιοχή του 2,5%
- έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 670.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ που θα καταβληθεί το Δεκέμβριο και θα κυμαίνεται από 100-200 ευρώ ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών με ανώτατο όριο τα 1.600 ευρώ.
- αύξηση μισθών στο Δημόσιο ώστε ο εισαγωγικός να μην υπολείπεται του κατώτατου μισθού.
- αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια από τα 1.500 στα 2.000 ευρώ ετησίως και 2.500 σε περίπτωση συγκατοίκησης
- αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των νυχτερινών των ένστολων (αστυνομία, πυροσβεστικό σώμα, λιμενικό, ένοπλες δυνάμεις)
- μία επιπλέον δόση στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ
- εφάπαξ ενίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ, ΑΜΕΑ ΟΠΕΚΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες.
- επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
- μείωση 1% των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2025, εκ των οποίων 0,5% από τις εισφορές εργαζομένων και 0,5% από τις εργοδοτικές εισφορές κλάδου υγείας
- κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. .
- μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή από το 2025, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση. Οι αγρότες, μέσω διαδικασίας που θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση, θα λαμβάνουν την επιστροφή του ΕΦΚ που έχουν πληρώσει μέσα σε κάθε έτος. Σημειώνεται ότι το ποσό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο. Το μέτρο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την κατάργηση του χαρτοσήμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή.
- τριετή απαλλαγή φόρου εισοδήματος για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν.
- μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 20% για κατοικίες έως 500.000 ευρώ που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές
- απαλλαγή από ΦΠΑ για νέα κτίρια.
- κατάργηση του φόρου ασφαλίστρου 15% συμβολαίων υγείας για παιδιά έως 18 ετών.
- απαλλαγή από το φόρο των οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων.
- αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών ιατρών ΕΣΥ με συντελεστή 22%.
- κίνητρα στις επιχειρήσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές.