Μαξίμου: Περιμένουν ενθαρρυντικά μηνύματα από τις μετρήσεις - Ενισχύεται η ΝΔ, σταθερά δεύτερη η Ζωή
Το νέο μπαράζ δημοσκοπήσεων αναμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμώντας ότι τα μηνύματα θα είναι ενθαρρυντικά με ενίσχυση των ποσοστών της ΝΔ και θετική ανταπόκριση για τα μέτρα Μητσοτάκη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι σαφές ότι υπάρχει προβληματισμός για τη διαφαινόμενη επιστροφή στα χαρακώματα της πολιτικής αντιπαράθεσης για τα Τέμπη, από την άλλη θεωρούν ενθαρρυντικά τα μηνύματα που παίρνουν για τα στοιχεία των επερχόμενων δημοσκοπήσεων.
Για την ακρίβεια, σε τουλάχιστον τρεις έρευνες που αναμένεται να δημοσιευτούν, αποτυπώνεται η επίτευξη ενός στόχου, που μετά το restart του περασμένου Μαρτίου με τον ανασχηματισμό, είχε τεθεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ωστόσο στο κυβερνητικό επιτελείο, επικρατεί ικανοποίηση, γιατί τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) ήδη γράφουν μπροστά τον μαγικό αριθμό «3», κάτι που σημαίνει ότι ξεπερνάει το χαμηλό ψυχολογικό όριο των ευρωεκλογών του 2024.
Μια εξέλιξη, η οποία, σύμφωνα με συνεργάτη του πρωθυπουργού, σχετίζεται και με το γεγονός ότι η πολιτική αντιπαράθεση έχει μετακινηθεί από την καθαρή ατζέντα των Τεμπών και σε άλλα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες, όπως αποτυπώνεται και στις μετρήσεις.
Περιμένουν τον δημοσκοπικό αντίκτυπο των μέτρων που ανακοινώθηκαν
«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας», υπογραμμίζει άλλος συνομιλητής του Πρωθυπουργού, καθώς ο στόχος που έχει τεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ακόμη υψηλότερος. Όπως υπενθυμίζει το ίδιο πρόσωπο, ο κ.Μητσοτάκης και στην τελευταία, δημόσια παρέμβασή του, την περασμένη εβδομάδα, επανάλαβε ότι βάζει τον πήχη στην αυτοδυναμία, αποκλείοντας κάθε σενάριο συνεργασίας. «Πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις και θα αγωνιστώ σε μία ακόμα εκλογή να πείσω τους Έλληνες πολίτες ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τη χώρα», είχε πει στο Πρώτο Θέμα.
Οι μετρήσεις που παίρνει και το Μέγαρο Μαξίμου, αποτυπώνουν τον θετικό αντίκτυπο της τριπλέτας των μέτρων, που ανακοινώθηκαν αιφνιδιαστικά μετά το Πάσχα. Πάντως στην κυβέρνηση θεωρούν, ότι ο θετικός αντίκτυπος της τριπλέτας των παρεμβάσεων, θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, όταν αυτά «γίνουν χειροπιαστά στην καθημερινότητα των πολιτών».
Από την άλλη όμως, το Μαξίμου θέλει να χαμηλώσει τον πήχη των υψηλών προσδοκιών που δημιουργούνται ενόψει της Διεθνούς Εκθέσεως της Θεσσαλονίκης. Ο σχεδιασμός, όπως έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός θα έχει στο επίκεντρο τις φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τους μικρομεσαίους, δηλαδή κοινωνικές ομάδες στις οποίες η Νέα Δημοκρατίας θέλει να μεγαλώσει και πάλι την απήχηση της. Από την άλλη όμως, όπως εγκαίρως δημοσίευσε ο Flash.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε φρένο στα σενάρια για το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από όλα τα μέλη της κυβέρνησης να είναι φειδωλά στις τοποθετήσεις τους και να αποφεύγουν τη συζήτηση που έχει ανοίξει πρόωρα, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή «τρέχουν» τα μέτρα του 2025 και πρέπει να εστιάζουν όλοι σε αυτά.
Σταθερά στη δεύτερη θέση η Κωνσταντοπούλου
Άλλωστε μέχρι τις κάλπες του 2027 η κυβέρνηση έχει μπροστά της κι άλλα ανοιχτά στοιχήματα. Αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία τόσο των κυλιόμενων εσωτερικών μετρήσεων που παίρνει το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στις δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας τα προσεχή 24ωρα.
Ένα από αυτά είναι η αντιμετώπιση του «θηλυκού Βαρουφάκη», όπως έχει χαρακτηρίσει ο Πρωθυπουργός τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μπορεί η κυβέρνηση να ανεβαίνει, αλλά ούτε η Πλεύση Ελευθερίας χάνει τη δυναμική που έχει χτίσει που σε όλες τις μετρήσεις, της δίνουν τη δεύτερη θέση.
Το βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση, όπως έχει γράψει ο Flash.gr, είναι να απενεργοποιήσει τους «μαγνήτες», με τους οποίους η Πλεύση Ελευθερίας, ελκύει τις ψήφους των νέων. Αυτό το προβάδισμα, σταδιακά επεκτείνεται και στην ηλικιακή κατηγορία έως και 40 ετών, για αυτό και η Ηρώδου Αττικού θα επιμείνει στη διατήρηση της πολυθεματικής ατζέντας. Όπως λέει συνεργάτης του Πρωθυπουργού: «Δεν θα της κάνουμε δωρεάν προβολή, αλλά με κάθε ευκαιρία θα αναδεικνύουμε την έλλειψη προγράμματος και προτάσεων».