ΚΕΔΕ: «Προοδευτικό μέτωπο» στην αυτοδιοίκηση κατά Λιβάνιου - Ο ρόλος Δούκα και Ζαχαριάδη
Χάρης Δούκας και Κώστας Ζαχαριάδης έσπευσαν να βγουν μπροστά για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στον νέο κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης του Θ. Λιβάνιου. Μαζί τους, όπως υποστηρίζουν, είναι 100 δήμαρχοι και κορυφαία στελέχη της αυτοδιοίκησης.

Με τις ηγεσίες των κομμάτων της λεγόμενης Κεντροαριστεράς να αδυνατούν να βρουν ένα μίνιμουμ σημείο συνεννόησης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνεργασία, οι προοδευτικές δυνάμεις της στην τοπική αυτοδιοίκηση για σκληρή σύγκρουση με τη κυβέρνηση.
Αφορμή αποτελεί ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης του υπουργείο Εσωτερικών, που ανοίγει για ακόμα μια φορά μέτωπο ανάμεσα στον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα και το Μέγαρο Μαξίμου.
«Προοδευτικό Μέτωπο» στην αυτοδιοίκηση
Ο Θοδωρής Λιβάνιος είχε ενημερώσει την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ ) και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) για τις προθέσεις του, ήδη από το περασμένο φθινόπωρο. Πλέον, όμως, οι σκέψεις του υπουργού Εσωτερικών αναμένεται να γίνουν πράξη. Το είπε, άλλωστε, ξεκάθαρα και τη Δευτέρα, στην κοινή συνεδρίαση των ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ.
Οι ενώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τον νέο Κώδικα. Υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα αναγκαίο και σημαντικό βήμα, που όμως δεν λύνει βασικά ζητήματα, ενώ ζητούν η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο να μεταφερθεί σε άλλο χρόνο.
Αυτή είναι η γενική εικόνα. Διότι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες που προέρχονται από την Κεντροαριστερά, με μπροστάρη τον Χάρη Δούκα -που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ- και συνοδοιπόρο του τον Κώστα Ζαχαριάδη -υπεύθυνος αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ-, τον απορρίπτουν συνολικά.
Οι προθέσεις τους, μάλιστα, έγιναν φανερές λίγες μόλις ώρες μετά τη τοποθέτηση του κ. Λιβάνιου. «Απογοητευτικό και μακριά από τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες», είναι το νομοσχέδιο, κατά τον κ.Δούκα, καλώντας σε ετοιμότητα τους αιρετούς σε όλη τη χώρα και ζητώντας από την ΚΕΔΕ την σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.
Ο Κώστας Ζαχαριάδης, από την πλευρά του, έδωσε και πολιτικό στίγμα στο σχόλιο που έκανε για το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, υποστηρίζοντας ότι φράζει τον δρόμο σε συνεργασίες στον δεύτερο γύρο, όπως έγινε στην Αθήνα, το 2023.
«Η κυβέρνηση μεθοδεύει έναν εκλογικό νόμο-Φρανκενστάιν για την Αυτοδιοίκηση, που καταργεί την δημοκρατική νομιμοποίηση των αιρετών της. Επιχειρεί με τις παρεμβάσεις της να διασφαλίσει ότι το παράδειγμα της Αθήνας, αλλά όχι μόνο την Αθήνας, του 2023, δεν θα ξανασυμβεί», ανέφερε ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», στον δήμο Αθηναίων.
Μαζί τους έχουν 100 δημάρχους και κορυφαία στελέχη της αυτοδιοίκησης (εκλεγμένων σε όργανα της ΚΕΔΕ και των Περιφερειακών Ενώσεων), τα οποία είναι μέλη της παράταξης «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΡΑ», με επικεφαλής τον δήμαρχο Αθηναίων.
«Καμπανάκι» στην όλη παράταξη
Οι εξελίξεις στη τοπική αυτοδιοίκηση, έχει σημάνει «συναγερμό» στο σε όλα τα κόμματα της Κεντροαριστεράς. Μάλιστα, υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, που αναφέρουν ότι η συνεργασία είναι αναγκαία εκ των πραγμάτων.
Διότι ισχυρίζονται πως το πραγματικό πρόβλημα στη χώρα είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επομένως, θεωρούν ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Αθήνας και στην κεντρική πολιτική σκηνή, πριν να είναι αργά για όλους.
Χαμηλοί τόνοι από Αγγελούδη
Μέσα σε αυτό το κλίμα, εντύπωση προκαλούν σε στελέχη του προοδευτικού χώρου οι χαμηλοί τόνοι που επιλέγει να κρατήσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης. Και όλα αυτά, ενώ είναι ένα πρόσωπο το οποίο έχουν προσεγγίσει πολλοί παράγοντες της Βορείου Ελλάδας, ζητώντας του να εμπλακεί πιο άμεσα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς.
...