Τέμπη: Η δικογραφία «μαμούθ» για Καραμανλή, Σπίρτζη ανάβει νέες φωτιές στη Βουλή - Τι θα κάνει η ΝΔ
Ακόμη και έμπειροι κοινοβουλευτικοί έδειξαν να αιφνιδιάζονται με την ταχύτητα με την οποία έφθασε η δικογραφία στη Βουλή. Η Κωνσταντοπούλου επιχείρησε να πάρε την πρωτοβουλία των κινήσεων πριν ακόμη φθάσει ο φάκελος στο κοινοβούλιο.

Δικογραφία - «μαμούθ» για τα Τέμπη, η οποία φέρεται να αριθμεί χιλιάδες σελίδες, βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή, με την υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας να ρίχνεται ξανά στη «φωτιά» της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Λίγα λεπτά πριν από τις 19.00, ο κλητήρας επέδωσε τη δικογραφία, η οποία αφίχθη απροσδόκητα γρήγορα, με διαδικασίες εξπρές, πρωτόγνωρες για τα ελληνικά κοινοβουλευτικά δεδομένα. Κι αυτό διότι πάντοτε μεσολαβούσαν ημέρες, ακόμη και εβδομάδες, μέχρι τα σχετικά έγγραφα να φτάσουν από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή. Εξάλλου, ακόμα και υψηλόβαθμες κοινοβουλευτικές πηγές, οι οποίες εκ του αποτελέσματος… έπεσαν έξω, εκτιμούσαν εχθές πως θα χρειαστούν αρκετά εικοσιτετράωρα για την ολοκλήρωση της διαδρομής Λάρισα - Άρειος Πάγος - υπουργείο Δικαιοσύνης - Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση, εδώ και λίγες ώρες βρίσκεται στο Κοινοβούλιο το σύνολο της σχηματισθείσας μέχρι σήμερα ανακριτικής δικογραφίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, όπως αυτή προέκυψε από διετείς ανακρίσεις.
Την Τετάρτη η ανακοίνωση της δικογραφίας στην Ολομέλεια
Η ροή της πληροφόρησης για το ακριβές της περιεχόμενο ωστόσο, είναι αντιστρόφως ανάλογη του όγκου της… Μάλιστα, δεν αναμένεται να επιτραπεί στους βουλευτές να λάβουν γνώση της δικογραφίας εντός της ημέρας, καθώς ο φάκελος θα παραμείνει σφραγισμένος μέχρι και το πρωί της Τετάρτης, όποτε και θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια η διαβίβαση του.
Πάντως, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από δικαστικές πηγές, ο εφέτης ανακριτής Λάρισας διαβίβασε αμελλητί τη δικογραφία, επειδή «σκόνταψε» πάνω στα πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονταν στο τιμόνι του υπουργείου Υποδομών το χρονικό διάστημα 1-1-2016 έως και την 28-2-2023, την ημέρα δηλαδή της τραγωδίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή ενημέρωσης, η δικογραφία φέρεται να περιλαμβάνει καταθέσεις στελεχών του υπουργείου, τα οποία υποστήριξαν ότι ο πολιτικός τους προϊστάμενος, δηλαδή ο Κώστας Αχ. Καραμανλής , είχε λάβει προειδοποιήσεις για τα ζητήματα ασφαλείας στο σιδηρόδρομο. Κατά πληροφορίες μάλιστα, αυτές είχαν ληφθεί και εγγράφως το 2021. Στο κάδρο φαίνεται πως βρίσκεται και ο Χρήστος Σπίρτζης.
Από αύριο, όσοι από τους «300» το επιθυμούν, θα μπορούν να ενημερωθούν για τη δικογραφία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ισόγειο του Μεγάρου, στην ειδική γραμματεία του προέδρου της Βουλής, δίπλα από το γραφείο του Νικήτα Κακλαμάνη. Οι βουλευτές θα εισέρχονται στο δωμάτιο δίχως τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ δε θα μπορούν να λάβουν αντίγραφα. Επιτρέπεται ωστόσο να κρατήσουν σημειώσεις. Ακολούθως, δύναται να υποβληθεί αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής, με την κατάθεση 30 υπογραφών.
Η στάση της ΝΔ και η «σφήνα» της Ζωής
Πηγές της πλειοψηφίας επισημαίνουν πως δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε προανακριτική της μίας ημέρας. Σκιαγραφώντας τις «γαλάζιες» προθέσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, τόνισε μεν, μιλώντας στο MEGA, πως η υπόθεση Τριαντόπουλου θα είναι εφεξής «οδηγός», πλην όμως θα πρέπει να μελετηθεί η νομική περιγραφή όσων περιγράφονται στην ογκωδέστατη δικογραφία, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις. Ανάλογη θέση εξέφρασε στο Action 24 και ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης.
Όσον αφορά στην αντιπολίτευση, άρχισε «με το καλημέρα» ο διαγκωνισμός για το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Θέλοντας να καταδείξει πως εκείνη σέρνει το κάρο της αντιπολίτευσης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου προχώρησε σε αναλυτική δήλωση στις κάμερες έξω από τη Βουλή, πριν ακόμη φτάσει η δικογραφία, ζητώντας από τα υπόλοιπα κόμματα να συνασπιστούν εκ νέου προκειμένου να καταθέσουν από κοινού αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής.
Μένει να φανεί το ποιος θα… προλάβει να καταθέσει το σχετικό αίτημα, καθώς από τη μία πλευρά η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στη Δικαιοσύνη και από την άλλη η αντιπολίτευση φαίνεται πως τάσσεται υπέρ της συγκρότησης «κανονικής», όπως τη χαρακτηρίζει, προανακριτικής με κλήση μαρτύρων και εξέταση στοιχείων.