Ισραήλ σε ΗΠΑ: «Θα δώσουμε σκληρή απάντηση στη Χεσμπολάχ» - 115 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το Λίβανο
Ένα 17χρονο κορίτσι τραυματίστηκε από το πυραυλικό μπαράζ που εξαπολύθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από τη Χεζμπολάχ.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν ότι το Ισραήλ θα δώσει μια «σκληρή απάντηση» στη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας. Αυτό έγινε μετά την επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους της Χεζμπολάχ σε ισραηλινή στρατιωτική βάση το βράδυ της Κυριακής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών.
Ο Γκάλαντ μίλησε κατά τη διάρκεια της νύχτας στον Όστιν και «τόνισε τη σοβαρότητα της επίθεσης και τη σθεναρή απάντηση που θα δοθεί κατά της Χεζμπολάχ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Όστιν «επιβεβαίωσε τη βαθιά δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ» και εξέφρασε τη σημασία «μιας διπλωματικής οδού για την παροχή ασφάλειας για τους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων».
Μπαράζ ρουκετών
Εκατομμύρια Ισραηλινοί έσπευσαν στα καταφύγια τη Δευτέρα 14/10, καθώς ήχησαν σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ. Οι σειρήνες ήχησαν μεταξύ άλλων στο Τελ Αβίβ, το οικονομικό κέντρο της χώρας, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία διευκρίνισε πως «έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για να εντοπιστούν τοποθεσίες που έχουν πληγεί από τα συντρίμμια ρουκετών».
Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ομοβροντία ρουκετών εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο και εισήλθαν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ρίχτηκαν 115 ρουκέτες τη Δευτέρα από την πλευρά του Λιβάνου.
Οι ρίψεις αυτές έλαβαν χώρα την επομένη ενός πλήγματος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ προς τη Χάιφα (βόρεια), που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις στρατιώτες, κατά τη διάρκεια της φονικότερης επίθεσης εναντίον του Ισραήλ από την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στον νότιο Λίβανο, στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Νετανιάχου: Πολεμάμε τον άξονα του κακού του Ιράν - Nα αποχωρήσει η UNIFIL
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε απόψε τις κατηγορίες ότι ο ισραηλινός στρατός έβαλε σκόπιμα στο στόχαστρο τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο (NIFIL), χαρακτηρίζοντάς τις «εντελώς λανθασμένες». Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς τους κυανόκρανους να αποσυρθούν από τις εμπόλεμες ζώνες. Το Ισραήλ λυπάται για οποιαδήποτε ζημιά προκλήθηκε στο προσωπικό της UNIFIL, τόνισε. Ο στρατός, συνέχισε ο Νετανιάχου, έκανε ό,τι μπορούσε να αποφύγει να βλάψει τα μέλη της δύναμης ενώ έπληττε τους μαχητές της Χεζμπολάχ. «Όμως ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού της UNIFIL είναι να λάβει υπόψη της η UNIFIL το αίτημα του Ισραήλ και να απομακρυνθεί προσωρινά από τον κίνδυνο», πρόσθεσε.
Το απόγευμα της Δευτέρας, ο ισραηλινός πρωθυπουργός επισκέφτηκε την εκπαιδευτική βάση Γκολάνι στην οποία ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ σκότωσε τέσσερις στρατιώτες το βράδυ της Κυριακής. Μιλώντας σε στρατιώτες υποσχέθηκε να συνεχίσει να χτυπά την υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανική τρομοκρατική ομάδα σε όλα τα σημεία, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού.
«Πολεμάμε ενάντια στον άξονα του κακού του Ιράν που θέλει να μας καταστρέψει ολοκληρωτικά», είπε ο Νετανιάχου. «Δεν θα τα καταφέρουν. Συνεχίζουμε να παλεύουμε. Το τίμημα είναι οδυνηρό αλλά έχουμε τεράστια επιτεύγματα — και θα συνεχίσουμε να τα πετυχαίνουμε».
«Θέλω να ξεκαθαρίσω: θα συνεχίσουμε να χτυπάμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ σε όλα τα μέρη του Λιβάνου — συμπεριλαμβανομένου της Βηρυτού», λέει, αφού δημοσιεύματα εβραϊκών μέσων ανέφεραν ότι είχε δώσει εντολή στον Ισραηλινό Στρατό να χτυπήσει την πρωτεύουσα του Λιβάνου κατόπιν εντολής της Ουάσιγκτον.
Ανέλαβε την ευθύνη η Χεζμπολάχ
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εκτόξευσε μια «μεγάλη ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της πόλης Σαφέντ, στο βόρειο Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο στον Λίβανο με τη φιλοϊρανική οργάνωση.
Στην ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ λέει ότι απάντησε στα ισραηλινά πλήγματα εναντίον του Λιβάνου.
Την επομένη της επίθεσης με drone, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις στρατιώτες κοντά στη Χάιφα, τη μεγάλη πόλη στο βόρειο Ισραήλ, η Χεζμπολάχ έκανε γνωστό πως εμπλέκεται σε χερσαίες μάχες με Ισραηλινούς στρατιώτες στον νότιο Λίβανο και ανέλαβε την ευθύνη για τις ρίψεις ρουκετών σε πόλεις του βόρειου και κεντρικού Ισραήλ.
Σύγκληση έκτακτου συμβουλίου ασφαλείας
Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτο Συμβούλιο ασφαλείας στο στρατιωτικό αρχηγείο της Κίργια στο Τελ Αβίβ σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στο Times of Israel.
Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να επιμένει ότι θα απαντήσει στο Ιράν στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους πριν από δύο εβδομάδες.
«Μη στοχοποιείτε τη UNIFIL» - Οργή Ευρωπαϊκών κρατών κατά Ισραήλ
Οι ισραηλινές επιθέσεις στην ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) είναι αντίθετες με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και πρέπει να σταματήσουν αμέσως, τόνισαν σήμερα σε κοινή δήλωσή τους η Ιταλία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.
Οι τέσσερις χώρες επανέλαβαν ότι η UNIFIL έχει διαδραματίσει «ουσιαστικό σταθεροποιητικό ρόλο» στον νότιο Λίβανο, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ και οι άλλες πλευρές θα έπρεπε να διασφαλίζουν την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων ανά πάσα στιγμή.
Η ειρηνευτική δύναμη UNIFIL, στην οποία μετέχουν εκατοντάδες Ευρωπαίοι στρατιώτες, έχει δηλώσει ότι έχει δεχθεί επανειλημμένως επίθεση από τον ισραηλινό στρατό τις τελευταίες ημέρες. Το Ισραήλ ζήτησε από τον ΟΗΕ να απομακρύνει τους κυανόκρανους από την περιοχή καθώς έχει βάλει στο στόχαστρό του τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ.
Νετανιάχου: Δεν χτυπάμε ειρηνευτικές αποστολές. Να φύγουν οι κυανόκρανοι
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τις κατηγορίες ότι ο ισραηλινός στρατός έβαλε σκόπιμα στο στόχαστρο τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο (NIFIL), χαρακτηρίζοντάς τις «εντελώς λανθασμένες». Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς τους κυανόκρανους να αποσυρθούν από τις εμπόλεμες ζώνες.
Το Ισραήλ λυπάται για οποιαδήποτε ζημιά προκλήθηκε στο προσωπικό της UNIFIL, τόνισε. Ο στρατόW, συνέχισε ο Νετανιάχου, έκανε ό,τι μπορούσε να αποφύγει να βλάψει τα μέλη της δύναμης ενώ έπληττε τους μαχητές της Χεζμπολάχ.
«Όμως ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού της UNIFIL είναι να λάβει υπόψη της η UNIFIL το αίτημα του Ισραήλ και να απομακρυνθεί προσωρινά από τον κίνδυνο», πρόσθεσε.
Οι κυανόκρανοι θα μείνουν στον Λίβανο
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί, μιλώντας στη δημόσια γαλλική τηλεόραση France 5, τόνισε ότι οι κυανόκρανοι έχουν «αποστολή να μείνουν» στον Λίβανο.
«Την ημέρα που τα όπλα θα σιγήσουν, θα υπάρχει πάντα αυτή η Μπλε Γραμμή (σ.σ. το σύνορο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου), θα υπάρχει το ψήφισμα 1701 ή ένα νέο ψήφισμα, θα υπάρχει πάντα μια ζώνη που θα πρέπει να διασφαλίσουμε την ουδετερότητά της», είπε ο Γάλλος υπουργός.
«Τα Ηνωμένα Έθνη ανέθεσαν (την εντολή) σε αυτές τις δυνάμεις και στα Ηνωμένα Έθνη επαφίεται να την αποσύρουν, εκτός και αν δοθεί ακυρωτική εντολή από τις συμβαλλόμενες χώρες», πρόσθεσε.
Οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην UNIFIL (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία) θα συνεδριάσουν την Τετάρτη για να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει ήδη δηλώσει ότι «δεν θα υπάρξει αποχώρηση της UNIFIL».
Στο πλαίσιο δράσης της UNIFIL έχουν αναπτυχθεί περίπου 10.000 κυανόκρανοι από την Ινδονησία, το Νεπάλ, την Ινδία, τη Μαλαισία, την Γκάνα, την Κίνα, τις τέσσερις προαναφερόμενες ευρωπαϊκές χώρες και από άλλες.
Ικανοποιημένος ο Κατς με τις κυρώσεις της ΕΕ στο Ιράν
Το Ισραήλ χαιρέτισε την ανακοίνωση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία σε βάρος του Ιράν για τη μεταφορά πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία, δηλώνοντας ότι οι κυρώσεις αυτές δείχνουν ότι ο κόσμος αντιτίθεται στις «επικίνδυνες ενέργειες» της Τεχεράνης.
«Οι κυρώσεις αυτές στέλνουν ένα σαφές μήνυμα που δείχνει ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα ανεχτεί τις επικίνδυνες ενέργειες του Ιράν, την υποστήριξή του στην τρομοκρατία και την αποσταθεροποίησή του στην περιοχή», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην πλατφόρμα Χ.
«Φύγετε όσο είναι καιρός» προτρέπουν οι ΗΠΑ τους πολίτες τους στον Λίβανο
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας 14/10, ζητά από τους πολίτες της που κατοικούν στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα όσο είναι καιρός
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι πολίτες πρέπει να αναχωρήσουν «τώρα», προσθέτοντας ότι οι πρόσθετες πτήσεις που ναύλωσε η πρεσβεία για τους πολίτες της δεν θα συνεχιστούν επ' αόριστον.
Τουλάχιστον 21 νεκροί σε χριστιανικό χωριό
Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε ένα χριστιανικό χωριό του βορείου Λιβάνου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, προσθέτοντας ότι διεξάγονται τεστ DNA για να ταυτοποιηθούν τα θύματα.
Είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο στόχαστρο το χωριό Άιτο αφού ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, στις 23 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, "από την επιδρομή του ισραηλινού εχθρού στο Άιτο της περιφέρειας Ζγάρτα σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι και 8 τραυματίστηκαν". Το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο απολογισμός είναι προσωρινός.
Στόχος ήταν ένα διαμέρισμα, μετέδωσε το λιβανέζικο πρακτορείο ANI. Ένα στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το κτίριο αυτό φιλοξενούσε πολλές οικογένειες εκτοπισμένων από τον νότιο Λίβανο, το προπύργιο της Χεζμπολάχ.
Ο βομβαρδισμός έγινε "μόλις έφτασε με αυτοκίνητο ένας άνδρας" μπροστά στο κτίριο, πρόσθεσε η πηγή αυτή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Σύμφωνα με φωτογράφο του AFP, πτώματα ήταν ορατά μπροστά από το κτίριο που βρισκόταν στην είσοδο του χωριού το οποίο ισοπεδώθηκε από το πλήγμα, εν μέσω ασθενοφόρων που πηγαινοέρχονταν. Ο στρατός του Λιβάνου απέκλεισε το σημείο, όπου ξέσπασε πυρκαγιά, πρόσθεσε.