Αρχαίο άγαλμα κρατάει λάπτοπ; Θεωρίες συνωμοσίας ή γνώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες από τεχνολογία
Το μυστηριώδες λάπτοπ έχει δύο μικρές τρύπες στο πλάι σαν θύρες USB ή υποδοχή ακουστικών.
Ένας φορητός υπολογιστής που εντοπίστηκε να κρατάει ελληνικό άγαλμα γυναίκας έχει προκαλέσει απίθανες θεωρίες συνωμοσίας για την Αρχαία Ελλάδα, ενώ έχει πυροδοτήσει δεκάδες σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
Ένα μαρμάρινο άγαλμα ύψους 37 ιντσών, αλλιώς γνωστό ως Naikos, που βρίσκεται στο Μουσείο J. Paul Getty στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια, έχει τραβήξει την προσοχή του κοινού. Το άγαλμα δημιουργήθηκε γύρω στο 1000 π.Χ. και δείχνει μια γυναίκα να ανοίγει ένα αντικείμενο που μοιάζει με φορητό υπολογιστή. Το αντικείμενο έχει δύο επιφάνειες ανοιχτές σε γωνία 90 μοιρών, που μοιάζουν με τα σύγχρονα λάπτοπ.
Επιπλέον έχει δύο τρύπες στο πλάι του, προκαλώντας θεωρίες ότι θα μπορούσε να είναι θύρα USB ή υποδοχή ακουστικών. Επειδή το ταφικό άγαλμα απεικονίζει μια γυναίκα να ανοίγει το αντικείμενο, πολλοί είναι πεπεισμένοι ότι οι αρχαίοι Έλληνες ταξίδευαν στον χρόνο και είχαν πρόσβαση σε πολύ πιο εξελιγμένη τεχνολογία, σύμφωνα με το thetravel.com.
Ο Jeff Hurwit, καθηγητής ιστορίας της τέχνης και κλασικών στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, έχει μια λογική εξήγηση για το μυστηριώδες «λάπτοπ». Σύμφωνα με τον Hurwit, το αντικείμενο που απεικονίζεται στα περίφημα ταφικά αγάλματα είναι πιθανότατα ένα σκιερό κουτί το οποίο περιέχει κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα που ανήκουν στη γυναίκα που απεικονίζει το άγαλμα.
Σχετικά με τις τρύπες που μοιάζουν με USB ο καθηγητής Hurwit έδωσε μια εξήγηση: «Οι «θύρες USB» είναι τρύπες για την προσάρτηση ενός μπρούτζινου αντικειμένου ή ίσως ενός ξεχωριστού κομματιού μαρμάρου».
Ο Jeffrey Spier, ανώτερος επιμελητής αρχαιοτήτων στο Μουσείο J. Paul Getty στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια, το οποίο φιλοξενεί επί του παρόντος αυτό το κομμάτι, μίλησε επίσης για το θέμα.
Σύμφωνα με τον Spier, αντικείμενα όπως αυτό εμφανίζονται τακτικά σε ταφικά ανάγλυφα αυτής της περιόδου, με γυναίκες και κορίτσια σε αυτήν την περιοχή να έχουν συνήθως κουτιά κοσμημάτων και αρθρωτούς καθρέφτες.
Αν και οι ειδικοί έχουν διαλύσει τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την απεικόνιση των «laptop» στα αρχαία αγάλματα, το ενδιαφέρον για τέτοιου είδους αντικείμενα καταδεικνύει το τεράστιο δημόσιο ενδιαφέρον για την Αρχαία Ελλάδα.