Κώστας Συνολάκης για Σαντορίνη: Δεν πρέπει να μας φοβίζει μια μικρή έκρηξη του ηφαιστείου
Στο προσκήνιο διατηρεί το -έστω ελάχιστο- ενδεχόμενο μιας μικρής έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης.
![Φωτογραφία: Γιάννης Κέμμος / Intime Φωτογραφία: Γιάννης Κέμμος / Intime](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/73/santorini.jpeg?crop=966,598,29,0)
Στο προσκήνιο διατηρεί το -έστω ελάχιστο- ενδεχόμενο μιας μικρής έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης. Μιλώντας στο Mega και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μίας μικρής έκρηξης του ηφαιστείου, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας πως είναι κάτι που «δεν πρέπει να φοβόμαστε».
Όπως είπε ένα από τα ενδεχόμενα σενάρια προβλέπει την πιθανότητα να γίνει μια μικρή έκρηξη της Σαντορίνης. «Δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει αν θα είναι στη Σαντορίνη για τη Νέα Καμένη ή το Κολούμπο. Και πάλι δεν είναι κάτι που πρέπει να το φοβόμαστε αυτό καθαυτό» τόνισε. ο Κώστας Συνολάκης σημείωσε ότι «δεν είναι θέμα πόσο πιθανό είναι το ένα ή το άλλο. Αυτό που ισχύει είναι ότι υπάρχει μια παραμόρφωση (σ.σ. στο ηφαίστειο) και είναι ένα από τα σενάρια που πρέπει να σκεφτόμαστε. Το ηφαίστειο θα δώσει πολλέ προειδοποιήσεις αν φτάσει να δώσει μια μικρή έκρηξη». Υπενθύμισε ότι «τον 20ο αιώνα είχαμε εκρήξεις μικρές το 1925-1926, 1939-1941, 1950. Δεν είχαμε θύματα. Τρία ηφαίστεια τρεις μικρές εκρήξεις χωρίς καθόλου θύματα».
Εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις υποδομές του νησιού, παρά την παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα και είπε ότι ο ίδιος εάν ήταν κάτοικος της Σαντορίνης και το σπίτι του ήταν καλοχτισμένο, τότε θα παρέμενε στο νησί.
Αναλύοντας τα άλλα δυο σενάρια για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας ο Κώστας Συνολάκης υποστήριξε ότι ένα άλλο σενάριο είναι να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός από αυτούς που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, χωρίς, ωστόσο, οι επιστήμονες να μπορούν να διευκρινίσουν το μέγεθός του. «Το μέγεθος του επικείμενου σεισμού εξαρτάται όχι μόνο από τα μεγέθη, αλλά αυτό που πρέπει να δούμε είναι κατά πόσο πολύ απλώνονται τα επίκεντρα», σημείωσε.
Ένα άλλο ενδεχόμενο που εξετάζουν οι σεισμολόγοι είναι η σεισμική δραστηριότητα να εξασθενήσει σε βάθος χρόνου, όπως είχε συμβεί το 2011 – 2012.