Συνολάκης στο Flash: Τα τρία σενάρια μετά τα 5,2 Ρίχτερ - «Πιθανότητες 50-50 για μεγαλύτερο σεισμό»
Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για μια ηφαιστειακή έκρηξη - Τι πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι.
![ΙΝΤΙΜΕ ΙΝΤΙΜΕ](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/73/page-Odoy4.jpg?crop=1000,618,0,39)
Ο Ακαδημαϊκός και Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης, μίλησε αποκλειστικά στον Flash.gr για την κρισιμότητα της κατάστασης λόγω των συνεχών σεισμικών δονήσεων που πλήττουν τη Σαντορίνη και την Αμοργό.
Υπάρχει ενδεχόμενο οι σεισμοί να είναι προπομποί μικρής έκρηξης ηφαιστείου
-Κύριε Συνολάκη, παρακολουθείτε λεπτό προς λεπτό το φαινόμενο των σεισμών. Ο δήμος Θήρας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεδομένου ότι υπάρχει ανησυχία με τα 5,2 που έδωσαν νέα ενέργεια στο ρήγμα, πώς βλέπετε να εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα;
Κοιτάξτε, είναι πολύ νωρίς, υπάρχουν τρία διαφορετικά ενδεχόμενα. Το ένα είναι να σταματήσει αυτό το σμήνος σεισμών, που είναι αυτό που ευχόμαστε όλοι. Το άλλο κομμάτι είναι να εξελιχθούν αυτοί οι σεισμοί, το σμήνος, σε ένα μεγαλύτερο σεισμό, αλλά δεν μπορούμε να ορίσουμε πόσο πιο μεγάλο. Αλλά θα είναι σίγουρα αρκετά πιο μεγάλος από αυτούς τους σεισμούς που βλέπουμε τώρα.
Και το άλλο το ενδεχόμενο είναι αυτοί η σεισμοί να είναι προπομποί μιας μικρής έκρηξης του ηφαιστείου Σαντορίνης, η οποία δεν θα γίνει άμεσα, αλλά θα γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον.
-Είναι τεκτονικοί ή ηφαιστειακοί αυτοί οι σεισμοί;
Οι επιστήμονες μεταξύ τους λένε για το φαινόμενο ότι είναι τεκτονικό, άλλοι λένε ότι είναι ηφαιστειακό. Το θέμα είναι πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για τα αποτελέσματα. Και αυτό είναι το σημείο που πρέπει να εστιάσουμε. Δηλαδή αυτό το επιστημονικό θέμα θα το λύσουμε στην πορεία. Όσο έρχονται περισσότερες μετρήσεις θα μπορέσουμε να καταλάβουμε αν είναι ηφαιστειακό ή αν είναι τεκτονικό το φαινόμενο. Αλλά η προετοιμασία είναι η ίδια, είτε είναι το ένα είτε το άλλο, η προετοιμασία που πρέπει να κάνουμε είναι η ίδια. Και αυτή τη στιγμή η πολιτεία πρέπει να εστιάσει στην προετοιμασία. Και από ό,τι βλέπω μέχρι στιγμής αυτό γίνεται ικανοποιητικά.
![Κατολίσθηση στη Σαντορίνη (το λευκό σημείο στη φωτογραφία)/Flash.gr/Γιάννης Κέμμος Κατολίσθηση στη Σαντορίνη (το λευκό σημείο στη φωτογραφία)/Flash.gr/Γιάννης Κέμμος](https://flashgr.cachefly.net/image/hor_small/72/katolisthisi-santorini-kemmos.jpg?v=1)
Πιθανότητες 50-50 για έναν μεγαλύτερο σεισμό
-Να περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό;
Μακάρι να μπορούσα να σας απαντήσω. Πολλές φορές αυτά τα σμήνη σεισμών μένουν περίπου στα ίδια μεγέθη και σταματάνε. Και μερικές φορές έχεις ένα μεγαλύτερο σεισμό. Εγώ θα έλεγα ότι οι πιθανότητες είναι σχεδόν 50-50, για το εάν θα έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό ή θα μείνουμε σε αυτό το σμήνος με σεισμούς που θα ανεβοκατεβαίνει το μέγεθος, μέχρι περίπου τα 5 Ρίχτερ και μετά κάποια στιγμή θα αρχίσουν να φθίνουν.
-Μπορείτε να υπολογίσετε πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο;
Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δηλαδή αν κρίνει κανείς από την προηγούμενη φορά που οι σεισμοί ήταν μικρότεροι, περίπου 3-3,5 Ρίχτερ. Ήταν το 2011 που ήταν η προηγούμενη φορά που υπήρχε παροξυσμός της Σαντορίνης.
Το φαινόμενο διήρκησε σχεδόν ένα χρόνο. Αυτό που είναι το ζητούμενο τώρα, επειδή οι σεισμοί είναι μεγαλύτεροι σημαίνει ότι το φαινόμενο θα διαρκέσει λιγότερο; Αυτό δεν το ξέρουμε.
Με σωστή προετοιμασία δεν θα έχουμε θύματα
-Σχετικά με το ενδεχόμενο μιας ηφαιστειακής έκρηξης, είμαστε προετοιμασμένοι;
Κοιτάξτε, έγιναν μικρές εκρήξεις στο ηφαίστειο της Σαντορίνης. Έγινε μία το 1925-1926, μία το 1939-1941 και μία το 1950.
Η κοινωνία τότε δεν είχε ούτε πολιτική προστασία ούτε τίποτα. Και διαχειρίστηκαν τις μικρές αυτές εκρήξεις πάρα πολύ καλά. Δεν είχαμε θύματα. Άρα είμαι σίγουρος ότι με τη σωστή προετοιμασία δεν θα έχουμε θύματα, αν γίνει μια μικρή έκρηξη της Σαντορίνης.
-Ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μιας έκρηξης;
Αυτή τη στιγμή ο κρατικός μηχανισμός ετοιμάζεται πυρετωδώς. Νομίζω ότι έχουν μεταβεί πάρα πολλές δυνάμεις και διασώστες στις περιοχές, και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε επίπεδο ικανοποιητικό. Αυτό που φοβάμαι είναι ότι όσο περνάει ο καιρός και δεν γίνεται τίποτα, μήπως υπάρξει κούραση όλου του μηχανισμού. Και αρχίσει κανείς να αναρωτιέται πόσο καιρό θα το κρατήσουμε αυτό. Αλλά αυτό δυστυχώς εξαρτάται από τα σημάδια που θα μας δώσει ο εγκέλαδος. Δηλαδή, για να σας κάνω μια αναλογία, πείτε ότι έχετε μια αρρώστια, έχετε συμπτώματα, δεν ξέρετε αν και πως θα εξελιχθεί, κάνετε τεστ. Και σας λένε, φερ’ ειπείν, τα τεστ δεν έχουν βγάλει συμπέρασμα, ας περιμένουμε τρεις μήνες να επαναλάβουμε τα τεστ για να δούμε τι θα είναι. Έτσι δουλεύει και η φυσική, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δεν μπορείς να πεις στην αρχή πώς θα εξελιχθεί. Τώρα είμαστε στο σημείο που λέμε ότι πρέπει να περιμένουμε για περισσότερα στοιχεία.
![credits: Γιάννης Κέμμος / flash.gr credits: Γιάννης Κέμμος / flash.gr](https://flashgr.cachefly.net/image/hor_small/73/whatsapp-image-2025-02-06-at-40953-pm.jpeg?v=1)
Οι κάτοικοι να ακολουθούν τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας
-Πώς μπορούν να προφυλαχτούν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, της Σαντορίνης, της Αμοργού και της ευρύτερης περιοχής στις οποίες σημειώνονται οι αλλεπάλληλοι σεισμοί, θα τους συμβουλεύατε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους;
Κοιτάξτε, είναι δύσκολο να δώσει κανείς συμβουλή. Για τον κάθε άνθρωπο το πώς αντιλαμβάνεται το κίνδυνο είναι μια τελείως προσωπική εμπειρία. Δηλαδή, θυμάστε με τον Covid τι γινόταν. Την περίοδο του Covid μερικοί άνθρωποι δεν έβγαιναν από το σπίτι τους, ήταν μέσα στο σπίτι τους με μάσκες, όχι επειδή υπήρχε απαγόρευση, επειδή φοβόντουσαν να βγουν έξω. Και υπήρχαν άλλοι άνθρωποι που έβγαιναν έξω από το σπίτι τους χωρίς μάσκα, κυκλοφορούσαν παντού, δεν τους ενδιέφερε τίποτα. Βλέπετε λοιπόν ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετική ανοχή στους κινδύνους. Οπότε, δεν μπορεί να πει κανείς για όλους τους κατοίκους τι είναι καλύτερο, να μείνουν ή να φύγουν. Γι' αυτό πάντα, πρέπει όλοι να ακολουθούν τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας. Και οι οδηγίες της πολιτικής προστασίας νομίζω ότι είναι ικανοποιητικές και θα είναι αποτελεσματικές.