Κόντρα μεταξύ σεισμολόγων για τη Σαντορίνη - Συνολάκης: «Βλέπετε πόσο επιπόλαιοι είναι μερικοί;»
Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών έριξε τα «καρφιά» του για τους «επιπόλαιους σεισμολόγους», ενώ επισήμανε τα τρία πιθανά σενάρια για τη σεισμική έξαρση στη Σαντορίνη.
![ΙΝΤΙΜΕ ΙΝΤΙΜΕ](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/73/page-Odoy4.jpg?crop=999,618,0,39)
Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πως η σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μήνες, τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, το πρωί της Τρίτης (11/2).
Παράλληλα, ανέφερε πως είναι επιπόλαιο να υπάρχει αισιοδοξία, περιέγραψε τα τρία πιθανά σενάρια, ενώ επέμεινε πως στην εξίσωση πρέπει να βρίσκεται και το ηφαίστειο της Σαντορίνης καθώς δεν αποκλείεται, για την ώρα, το ενδεχόμενο να γίνει μια μικρή έκρηξη.
Αρχικά, ο κ. Συνολάκης ανέφερε: «Βλέπετε πόσο επιπόλαιοι ήταν μερικοί σεισμολόγοι που λέγανε ότι “πάμε καλύτερα και είμαστε αισιόδοξοι”. Αυτό είναι λάθος γιατί δεν μπορείς με στοιχεία μιας ημέρας να πεις ότι πας καλύτερα. Πρέπει να περάσουν αρκετές ημέρες, να αρχίσουν να μειώνονται οι σεισμοί… Κανείς δεν ξέρει, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πως μπορεί να κρατήσει (η ακολουθία). Μπορεί να το δούμε για μήνες».
Παράλληλα, ο καθηγητής επισήμανε πως «το πιο καλό σενάριο για όλους μας είναι να συνεχίσει αυτό το σμήνος και να μην υπάρξει καμία περαιτέρω εξέλιξη».
«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι αν βλέπουμε πως τα επίκεντρα των σεισμών γεωγραφικά αρχίσουν και εξαπλώνονται. Ακόμα δεν το βλέπουμε. Αλλά ένα άλλο κομμάτι που θα ήταν ανησυχητικό θα ήταν να εξαπλώνονται τα επίκεντρα, που σημαίνει ότι η ρηγματογενής περιοχή είναι ακόμα μεγαλύτερη», υπογράμμισε τονίζοντας πως «είναι πάρα πολλά τα ρήγματα και αν δείτε τους χάρτες, είναι το ένα πάνω στο άλλο».
«Από το καλοκαίρι το ηφαίστειο μας δίνει συμπτώματα»
Για το ηφαίστειο της Σαντορίνης ο κ. Συνολάκης είπε πως «το ηφαίστειο από το καλοκαίρι έχει αρχίσει και μας δίνει ορισμένα συμπτώματα. Άρχισε να φαίνεται πως υπάρχει μια μετακίνηση, η οποία ήταν μεγαλύτερη. Από εκεί που τα GPS δείχνανε 0, από το καλοκαίρι υπάρχει μια μικρή μετακίνηση η οποία μέχρι τώρα έχει φτάσει στα 3 εκατοστά. Αυτό σημαίνει πως εάν το 2011 είχαμε την υποψία πως το ηφαίστειο μπορεί να ήταν σε μια φάση αφύπνισης, το ίδιο έχουμε και τώρα. Αφύπνιση δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα οδηγηθούμε σε έκρηξη».
Τα τρία σενάρια για τη σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη
Τέλος, ο κ. Συνολάκης επισήμανε πως υπάρχουν τρία πιθανά ενδεχόμενα: «Η σμηνοσειρά να τελειώσει και να μην έχουμε τίποτα, η σμηνοσειρά να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο σεισμό και η σμηνοσειρά να οδηγήσει σε μια μικρή έκρηξη του ηφαιστείου, κάτι ανάλογο που είχαμε δει τα τελευταία 100 χρόνια. Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε.
Εάν ήμουν στη Σαντορίνη πάντως περισσότερο θα ανησυχούσα για μεγαλύτερο σεισμό και το τι θα γίνει εάν το σπίτι μου δεν είναι καλά φτιαγμένο».
Καραστάθης: «Το 5,3 είναι στο πλαίσιο της σμηνοσειράς»
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, από την πλευρά του, μίλησε στο ΣΚΑΪ για τα νέα δεδομένα μετά τη δόνηση 5,3 Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας, εξηγώντας ότι πρόκειται για σεισμό που εντάσσεται στο πλαίσιο της σμηνοσειράς και τόνισε ότι σημαντικό ρόλο παίζει και ο ρυθμός των δονήσεων, ο οποίος παραμένει προς το παρόν σταθερός.
Ο κ. Καραστάθης επεσήμανε ακόμα ότι οι επιστήμονες παραμένουν πάντα επιφυλακτικοί για την πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού και παρακολουθούν στενά το φαινόμενο.
«Το 5,3 δεν είναι πολύ διαφορετικό από το 5,2 (σ.σ. η ισχυρότερη δόνηση μέχρι χθες). Εξάλλου αυτά τα μεγέθη προκύπτουν από στρογγυλοποίηση. Δεν θα έπρεπε να στεκόμαστε τόσο στο μέγεθος ως τιμή αλλά ως φαινόμενο που συνεχίζεται.
Μια σμηνοσειρά έχει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Θα προβληματιστούμε περισσότερο εάν δούμε μία αιφνίδια συμπεριφορά.
Η δόνηση 5,3 ήταν μέσα στο πλαίσιο του σμήνους. Ο ρυθμός επίσης διατηρήθηκε σταθερός. Ενώ τις πρώτες μέρες είχαμε 28 σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ τώρα έχουμε σταθερά 13 – 14 τέτοιου μεγέθους.
Είμαστε στην ίδια μορφή σεισμικότητας. Δεν έχουμε περαιτέρω μείωση, έχει σταθεροποιηθεί σε αυτή τη μορφή. Είμαστε επιφυλακτικοί στο να πούμε ότι έχει πέσει η σεισμικότητα.
Έχουμε πάντα την επιφύλαξη ότι μπορεί να υπάρξει και μεγαλύτερος σεισμός. Έχουμε σταθερή μορφή σεισμικότητας και παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο.
Ελπίζουμε να υπάρξει μείωση. Σίγουρα θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο για να παρατηρήσουμε το φαινόμενο και να το κατανοήσουμε», ανέφερε ο κ. Καραστάθης και ενημέρωσε ότι σήμερα θα λάβουν τα πρώτα στοιχεία από τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους που ανασύρθηκαν χθες.