Κονσέρβες με βαθούλωμα: Πρέπει να τις καταναλώνουμε ή όχι; - Ειδικοί απαντούν
Τα τρόφιμα από κονσέρβες που έχουν «διαρροές, εξογκώματα ή μεγάλα βαθουλώματα» ενδέχεται να περιέχουν βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν αλλαντίαση.
Πρόσφατα, στη δημόσια συζήτηση μπήκε το θέμα της κατανάλωσης τόνου σε κονσέρβα, με αφορμή τις καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων, που υποστήριξαν ότι σε (τυχαίους) ελέγχους που έκαναν σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, το 100% των κονσερβών βρέθηκαν με υδράργυρο πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
Τώρα, ανοίγει ένα άλλο κεφάλαιο, καθώς γίνεται κουβέντα για το αν μια... βαθουλωμένη κονσέρβα, που όλοι μπορεί να έχουμε αγοράσει από τα καταστήματα ή υπάρχει στο ντουλάπι μας, ίσως κρύβει κινδύνους για την υγεία μας. Ειδικοί σε θέματα υγείας λένε ότι αυτό μπορεί να αποτελεί κόκκινο πανί και καλό είναι να μην τρώμε ένα τρόφιμο που περιέχει μια «χτυπημένη» κονσέρβα, καθώς μπορεί να είναι επικίνδυνο.
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποίησε τους καταναλωτές να αποφεύγουν να τρώνε τρόφιμα από κονσέρβες που έχουν «διαρροή, διόγκωση ή μεγάλο βαθούλωμα», καθώς ενδέχεται να περιέχουν βακτήρια που είναι επιβλαβή για την υγεία. Αυτό ισχύει επίσης για ραγισμένα βάζα ή βάζα με χαλαρά ή διογκωμένα καπάκια, καθώς και για κονσερβοποιημένα τρόφιμα με άσχημη οσμή ή οποιοδήποτε δοχείο που εκτοξεύει υγρό κατά το άνοιγμα. Ο FDA δήλωσε ότι οι βαθουλωμένες κονσέρβες μπορεί να περιέχουν Clostridium botulinum, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση, μια σπάνια αλλά απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Οι τοξίνες αυτές προσβάλλουν το νευρικό σύστημα - νεύρα, εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό - και προκαλούν παράλυση (μυϊκή αδυναμία).
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επίσης δώσει παρόμοιες συμβουλές, αλλά εξηγεί ότι το βαθούλωμα μπορεί να αποτελεί πρόβλημα μόνο αν είναι ιδιαίτερα σοβαρό: «Τα τρόφιμα θα πρέπει να παραμένουν κατάλληλα για κατανάλωση εάν ένα κουτάκι έχει βαθουλώσει, υπό την προϋπόθεση ότι το βαθούλωμα του κουτιού είναι ρηχό και δεν υπάρχουν άλλα εμφανή σημάδια ότι το κουτάκι έχει υποστεί ζημιά. Ωστόσο, εάν το βαθούλωμα είναι βαθύ, η κονσέρβα μπορεί να έχει κρυφό σχίσιμο, τρύπα ή σπάσιμο στο σφράγισμα.
Ο Δρ Lawrence Cunningham, ιατρικός εμπειρογνώμονας στο UK Care Guide, δήλωσε στη Mirror: «Τα βαθουλωμένα κονσερβοκούτια μπορεί ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο τη σφράγιση και να εισάγουν βακτήρια στο φαγητό, οδηγώντας σε τροφιμογενείς ασθένειες. Ωστόσο, δεν αποτελούν όλα τα βαθουλώματα αιτία ανησυχίας. Ένα μικρό βαθούλωμα στο πλάι μιας κονσέρβας που δεν επηρεάζει τη σφράγιση ή δεν προκαλεί διόγκωση της κονσέρβας συνήθως δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία». Και πρόσθεσε: «[...] Χρησιμοποιείτε πάντα την κρίση σας και να είστε προσεκτικοί. Εάν έχετε αμφιβολίες, είναι καλύτερο να αποφύγετε τον κίνδυνο και να απορρίψετε το κουτί. Να θυμάστε, η ασφάλεια των τροφίμων πρέπει πάντα να προηγείται για την αποφυγή τυχόν κινδύνων για την υγεία».