Δεν σας αρέσει ο κόλιανδρος; Αυτά είναι τα υλικά που μπορείτε να τον αντικαταστήσετε
Από τα χαρακτηριστικότερα υλικά στη διεθνή κουζίνα όπως η ασιατική ή η μεξικανική. Ποια είναι τα υποκατάστατα αν δεν μπορείτε να τον φάτε.
Ο κόλιανδρος είναι ένα από τα αρωματικά βότανα που έχει είτε πολύ φανατικούς θαυμαστές είτε ανθρώπους που δεν αντέχουν τη μυρωδιά του αλλά κυρίως τη γεύση του η οποία συχνά περιγράφεται σαν «σαπούνι».
Αυτό το ιδιαίτερο αρωματικό βότανο αποτελεί βασικό συστατικό σε κάποιες πολύ χαρακτηριστικές κουζίνες όπως είναι οι ασιατικές αλλά και η μεξικανική δημιουργώντας έναν προβληματισμό στους καταναλωτές για το πώς θα το αποφύγουν σε περίπτωση που εμπεριέχεται σε μια συνταγή. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, η περίεργη γεύση που ορισμένες φορές θυμίζει σαπούνι οφείλεται στην έλλειψη ενός γονιδίου το οποίο δεν μπορεί να φιλτράρει τα έλαια που παράγει.
Πώς τον αντικαθιστώ στα πιάτα μου
Η εύκολη περίπτωση είναι όταν ο κόλιανδρος είναι διακοσμητικός όπου απλά μπορείτε να τον αφαιρέσετε από τη γενική συνταγή. Εάν η συνταγή λέει να γαρνίρετε το πιάτο με ψιλοκομμένο κόλιανδρο μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με μαϊντανό.
Τι γίνεται όμως όταν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της; Ο κόλιανδρος είναι ένα βότανο που έχει πολύ δυνατή γεύση άρα θα πρέπει η αντικατάστασή του να είναι εξίσου δυναμική.
Ο μαϊντανός αν και κάνει καλή δουλειά, πολλές φορές μπορεί να καλυφθεί και να μην προσφέρει απαραίτητα γεύση. Έτσι, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ένα άλλο επιβλητικό βότανο που είναι ο ταϊλανδέζικος βασιλικός ή με μυρώνια.
Επιπρόσθετα, η μέντα, ο άνηθος, το σχοινόπρασο και ακόμη και οι κορυφές από μάραθο μπορούν να αντικαταστήσουν τον κόλιανδρο σε μια συνταγή.
Σε περίπτωση που μια ασιατική σούπα με noodles απαιτεί μια γαρνιτούρα με κόλιανδρο, θα μπορούσατε ιδανικά να φτιάξετε ένα μείγμα από φρέσκο κρεμμυδάκι, κόκκινο κρεμμύδι ή εσαλότ, σχοινόπρασο και ταϊλανδέζικο βασιλικό.
Σε τελική ανάλυση, η συνταγή είναι οδηγός, όχι ευαγγέλιο. Ο μόνος κανόνας είναι ότι πρέπει να την απολαύσετε έτσι όπως σας αρέσει.