Κομήτης στο μέγεθος του Έβερεστ ορατός με γυμνό μάτι - Μία φορά στα 70 χρόνια
Ένας κομήτης, μεγαλύτερος σε μέγεθος από το Έβερεστ θα μπορούσε να γίνει ορατός με γυμνό μάτι τις επόμενες εβδομάδες καθώς πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια.
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, το παγωμένο ουράνιο σώμα είναι ένας κομήτης τύπου Halley -που σημαίνει ότι θα εμφανιστεί μία φορά, ή πιθανώς δύο φορές, σε μια ζωή. Πράγματι, το 12P/Pons-Brooks, όπως είναι γνωστό, ολοκληρώνει την τροχιά του μία φορά κάθε 71,3 χρόνια και πρόκειται να κάνει την πλησιέστερη προσέγγισή του στον ήλιο στις 21 Απριλίου.
Ενώ ορισμένες αναφορές αναφέρουν ότι το 12P/Pons-Brooks εντοπίστηκε ήδη από τον 14ο αιώνα, ο κομήτης πήρε το όνομά του από τον Γάλλο αστρονόμο Jean-Louis Pons που τον ανακάλυψε το 1812 και τον Βρετανο-Αμερικανό αστρονόμο William Robert Brooks που τον παρατήρησε στην επόμενη τροχιά του το 1883.
Θεωρείται ότι έχει πυρήνα διαμέτρου περίπου 30 χιλιομέτρων (20 μίλια), ταξινομείται ως κρυοηφαιστειακός κομήτης, που σημαίνει ότι εκρήγνυται με σκόνη, αέρια και πάγο όταν αυξάνεται η πίεση στο εσωτερικό του καθώς θερμαίνεται.
Μία τέτοια έκρηξη πέρσι έκανε τον κομήτη να λαμπρύνει εκατονταπλάσια και του απέσπασε το θράσος του «κομήτη του διαβόλου» αφού η ομίχλη που τον περιβάλλει σχημάτισε κερασφόρο σχήμα.
Ενώ ο κομήτης –και η πράσινος χρωματισμός του– έχει ήδη εντοπιστεί στον νυχτερινό ουρανό, οι ειδικοί λένε ότι αναμένεται να γίνει ακόμα πιο φωτεινός τις επόμενες εβδομάδες. «Ο κομήτης αναμένεται να φτάσει σε μέγεθος 4,5 που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ορατός από μια σκοτεινή τοποθεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Δρ Paul Strøm, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ.
Άλλοι επιστήμονες τονίζουν ότι ακόμα κι αν ο κομήτης γίνει πιο φωτεινός, θα ήταν δύσκολο να τον δούμε, προσθέτοντας ότι βασικά όργανα όπως τα μικρά τηλεσκόπια θα βοηθούσαν πολύ.