Ανατροπή στο ζωικό βασίλειο – Η παρανόηση με αρσενικά και θηλυκά θηλαστικά
Τα αρσενικά δεν είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά στα περισσότερα είδη θηλαστικών, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications». Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι οι προκαταλήψεις στην επιστημονική βιβλιογραφία, οι οποίες υπάρχουν εδώ και πάνω από έναν αιώνα, μπορεί να έχουν οδηγήσει σε αυτή την παρανόηση.
Οι διαφορές στο φυσικό μέγεθος μεταξύ αρσενικών και θηλυκών ατόμων του ίδιου είδους ποικίλλουν στα θηλαστικά ανάλογα με τον ανταγωνισμό για τους συντρόφους και το πώς οι γονείς επενδύουν στους απογόνους τους. Παρόλο που έρευνες στο παρελθόν έχουν εντοπίσει ότι τα αρσενικά και τα θηλυκά του ίδιου μεγέθους συναντώνται εκπληκτικά συχνά, το γενικό αφήγημα ήταν ότι τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά στα περισσότερα θηλαστικά.
Οι ερευνητές συνέκριναν τη σωματική μάζα αρσενικών και θηλυκών από 429 είδη στη φύση. Στις περισσότερες περιπτώσεις διαπίστωσαν ότι τα αρσενικά δεν ήταν μεγαλύτερα από τα θηλυκά και ότι σε πολλά είδη και τα δύο φύλα έχουν το ίδιο μέγεθος. Για παράδειγμα, οι αρσενικοί και οι θηλυκοί λεμούριοι, τα άλογα και οι ζέβρες είναι συνήθως παρόμοιου μεγέθους. Ένα μικρότερο ποσοστό ειδών παρουσίασε μεγάλες διαφορές στο μέγεθος του σώματος μεταξύ των δύο φύλων, όπως ο θαλάσσιος ελέφαντας του βόρειου ημισφαιρίου, όπου τα αρσενικά είναι τρεις φορές μεγαλύτερα από τα θηλυκά.
Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι ο λόγος για το αφήγημα του μεγαλύτερου αρσενικού μπορεί να οφείλεται σε προκαταλήψεις ως προς την έρευνα γύρω από χαρισματικά και βασικά είδη με μεγαλύτερα αρσενικά, καθώς και την έρευνα σχετικά με τον ανταγωνισμό των αρσενικών για συντρόφους, όπως στα πρωτεύονται θηλαστικά και τις φώκιες. Ωστόσο, τα είδη τρωκτικών και νυχτερίδων, που αποτελούν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των θηλαστικών, έχουν λιγότερο συχνές διαφορές στο σωματικό μέγεθος μεταξύ των δύο φύλων. Χαρακτηριστικό είναι ότι περίπου οι μισές νυχτερίδες έχουν μεγαλύτερα θηλυκά.
Επίσης, σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να αλλάξουν, καθώς συγκεντρώνονται στο μέλλον περισσότερα δεδομένα σχετικά με τα σωματικά μεγέθη των θηλαστικών και συνιστούν τη διεξαγωγή περισσότερων ερευνών σχετικά με τη βιολογία των θηλυκών σε όλα τα είδη.