Κόκκινα δάνεια: Υποχρεωτικά αποδεκτοί στον εξωδικαστικό όσοι έχουν οφειλές έως 300.000 ευρώ
Διπλασιάζεται η περίμετρος των δικαιούχων που μπορούν να γίνουν υποχρεωτικά αποδεκτοί στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Με νέα ρύθμιση που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με την Γενική Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Θεανώ Αλαμπάμα σε συνέντευξη τύπου, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται όσοι έχουν συνολικές οφειλές έως 300.000 ευρώ και συνεπώς δεν αφορά μόνο τους ευάλωτους και χωρίς τη συναίνεση των πιστωτών, όπως των servicers.
Μάλιστα, αλλάζουν και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:
- Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 14.000 ευρώ, ακίνητη περιουσία έως 240.000 ευρώ και καταθέσεις έως 14.000 ευρώ.
- Ζευγάρι: εισόδημα έως 21.000 ευρώ, όπως και καταθέσεις και ακίνητη περιουσία μέχρι 270.000 ευρώ
- Ζευγάρι με ένα παιδί: εισόδημα 28.000 ευρώ, όπως και καταθέσεις και ακίνητη περιουσία μέχρι 300.000 ευρώ
- Ζευγάρι με δυο παιδιά: εισόδημα έως 35.000 ευρώ, όπως και καταθέσεις και ακίνητη περιουσία μέχρι 330.000 ευρώ
Επίσης, οι πιστωτές είναι πλεον υποχρεωμένοι να έχουν καταθέσει πρόταση ρύθμισης σε έναν οφειλέτη τουλάχιστον 3 μήνες πριν ξεκινήσει τον πλειστηριασμό και να τον έχει ενημερώσει μέσω email.
Αναλυτικά οι πρωτοβουλίες:
- Διπλασιάζεται το όριο των επιλέξιμων δαπανών για την τεκμαιρόμενη συναίνεση των πιστωτών στην αίτηση ρύθμισης των οφειλών. Αυτό σημαίνει ότι για τα χαμηλότερα εισοδήματα, αυξάνεται κατά 100% το όριο μέσα στο οποίο εντάσσονται στον εξωδικαστικό, χωρίς να απαιτείται η συναίνεση των servicers. Το μέτρο αφορά μη εξυπηρετούμενες οφειλές έως 300.000 ευρώ και δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες να κλείνουν τις υποθέσεις τους χωρίς να απαιτείται συναίνεση.
- Θεσπίζεται υποχρέωση πιστωτή να έχει καταθέσει έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη τρεις μήνες πριν από τη διενέργεια πλειστηριασμού για μεγαλύτερη διαφάνεια στη μεταξύ τους σχέση.
- Θεσμοθετείται η απαλλαγή οφειλέτη για τον οποίο δεν ανοιγει πτωχευτική διαδικασία αλλα καταχωρείται το όνομά του στο μητρώο φερρεγυότητας
- Επέκταση των προθεσμιών για τους ευάλωτους οφειλέτες
- Επεκτείνεται η δυνατότητα ρύθμισης δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης
- Πρόβλεψη μόνιμου μηχανισμού αποζημίωσης από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής, ώστε να υπάρξουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τα «θύματα» της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το ιδιωτικό χρέος είναι σε σταθερά καθοδική πορεία: ως ποσοστό του ΑΕΠ, το ιδιωτικό χρέος, από 110% το 2019 έχει φτάσει στο 93,3% του ΑΕΠ το 2023. Μάλιστα, ο ΥΠΕΘΟ εκτιμά ότι τα στοιχεία του 2024 θα δείξουν περαιτέρω μείωση. Το χρέος των νοικοκυριών ειδικότερα, υποχώρησε, από το 55,4% το 2019, στο 40,9% το 2023. Το ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας παραμένει επίσης κατώ από τον ευρωπαϊκό μ.ο.
O κ. Χατζηδάκης έκανε ξεχωριστή αναφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος συνετέλεσε στη μείωση των κόκκινων δανείων με τον ΥΠΕΘΟ να κάνει λόγο για αύξηση στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού κατά 81% σε σχέση με το 2023. Συνολικά το 2022, το 2023 και το 2024, συμπεριλαμβανομένων κάποιων ρυθμίσεων που έγιναν τον Ιανουάριο του 2025, έχουν γίνει 30.515 επιτυχείς ρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε οφειλές 10,01 δισ. ευρώ.
Σε ερώτηση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, ο κ. Χατζηδάκης παρέπεμψε στις δηλώσεις του Χρ. Δήμα, σημειώνοντας απλά ότι αναζητείται μια δίκαιη λύση.
Για τον θέμα του νέου φορέα ακινητών ο κ Χατζηδάκης σημείωσε ότι «είμαστε στην τελική ευθεία. Είναι θέμα πολύ λίγου χρόνου». Ο υπουργός υπενθύμισε ότι οι συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί να συμμετάσχουν στον φορέα με τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.