Καφές: Κάνει καλό, αλλά χρειάζεται μέτρο
Τι λένε οι επιστημονικές μελέτες για τις επιδράσεις του καφέ στην υγεία και τι πρέπει να προσέξετε.
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών καταναλωτικών προτιμήσεων Circana, η παγκόσμια κατανάλωση καφέ (μερίδες) αυξήθηκε κατά 5%, υπερβαίνοντας την αύξηση στις ΗΠΑ (3%). Η αύξηση αυτή παρατηρήθηκε στις 11 από τις 12 χώρες όπου γίνονται μελέτες, με την Κίνα να πρωτοστατεί στην ετήσια κατανάλωση καφέ με 20% μεταξύ 2019 και 2023.
Η Ινδία, όπως αναφέρουν οι Hindustan Times, μία χώρα με μεγάλη παράδοση στο τσάι, παρουσιάζει αύξηση στην κατανάλωση καφέ κατά 5-6% ετησίως. Η χώρα είναι από τις μεγαλύτερες παραγωγούς παγκοσμίως και η βιομηχανία του καφέ αποτιμάται στα 400 εκατομμύρια δολάρια.
Από την άποψη της υγείας, ο καφές είναι κάτι παραπάνω από ένα ποτό. Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη –ισχύει ότι ο καφές περιέχει λιγότερη καφεΐνη αλλά περισσότερα αντιοξειδωτικά από το τσάι– και διεγείρει τον εγκέφαλο, βελτιώνει την υγεία του καρδιαγγειακού, βοηθάει στη μείωση των συμπτωμάτων του διαβήτη τύπου 2, προστατεύει το ήπαρ και μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.
Ας δούμε τι λέει η επιστήμη, ποιες είναι οι επιστημονικώς αποδεδειγμένες δράσεις του καφέ:
Καρδιαγγειακό σύστημα
Εδώ είναι που εντοπίζονται τα περισσότερα οφέλη. Σύμφωνα με μελέτη στο The Ochsner Journal, η μέτρια κατανάλωση καφέ οδηγεί σε μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας, της υπέρτασης, της χοληστερόλης, της καρδιακής ανεπάρκειας και της κολπικής μαρμαρυγής.
Διαβήτης τύπου 2
Η περιστασιακή χρήση καφέ, αναφέρεται στο JAMA Network, ότι συνδέεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Πάρκινσον
Έρευνα που έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Movement Disorders δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας του Πάρκινσον.
Καρκίνος
Ο καφές είναι μια πολύτιμη πηγή πολυφαινολών, όπως φυτοοιστρογόνων και φλαβονοειδών, και έχει φανεί ότι αυτή η κατηγορία ενώσεων έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Cancer Letters.
Ήπαρ
Στο περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology, αναφέρεται ότιο καφές σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ίνωσης του ήπατος .
Πνευματικές λειτουργίες
Η μακροχρόνια κατανάλωση καφέ μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση, όπως αναφέρεται στο Practical Neurology.
Πιθανές επιπτώσεις
Η χρόνια κατανάλωση καφέ έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία, από το άσθμα μέχρι τον καρκίνο, αλλά θα πρέπει να σταθμίζονται με πιθανές επιπτώσεις, όπως το άγχος, ο πονοκέφαλος και το τρέμουλο.