Κλιματική κρίση: Έως και 12.000 επιπλέον θάνατοι ετησίως στον πλανήτη από τις φωτιές στα δάση
Ο καπνός από τις φωτιές που κατακαίνε τα δάση μπορεί να αποδεχτεί ιδιαίτερα θανατηφόρος. Τι δείχνει νέα έρευνα.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία νέας έρευνας, για τις επιπτώσεις που έχουν οι ολοένα συχνότερες φωτιές που ξεσπούν στα δάση του πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία μεταφέρει ο Guardian, η υπερθέρμναση του πλανήτη αυξάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο θανάτου από τον καπνό των δασικών πυρκαγιών στην Αυστραλία, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη και τα βόρεια δάση της Ασίας.
Μια άλλη μελέτη ανέφερε ότι μεταξύ 2003 και 2019 η υπερθέρμαναση του πλανήτη αύξησε την έκταση που καίγεται σχεδόν κατά 16%, αλλά άλλες ανθρώπινες ενέργειες, όπως η αποψίλωση των δασών για δρόμους ή για τη γεωργία, μείωσαν τη συνολική καμένη έκταση κατά 19%.
Και οι δύο μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Climate Change, διέκριναν την επίδραση που είχαν στις δασικές πυρκαγιές τα αέρια του θερμοκηπίου, σε σχέση με άλλες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.
Θανατηφόρα σωματίδια στην ατμόσφαιρα
Η μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ. Chae Yeon Park του Εθνικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Μελετών της Ιαπωνίας, υπολόγισε ότι τη δεκαετία του 2010 σχεδόν 100.000 άνθρωποι πέθαιναν κάθε χρόνο από την εισπνοή καπνού από φωτιές. Αιτία τα μικρο-σωματίδια, γνωστά ως PM2.5, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες και την κυκλοφορία του αίματος.
Ο τρόπος με τον οποίο η υπερθέρμανση συμβάλλει σε αυτούς τους θανάτους ήταν δύσκολο να κατανοηθεί γιατί ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η χαμηλότερη υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών, άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις -όπως η αποψίλωση των δασών- μειώνουν την περιοχή που μπορεί να κάψει μια φωτιά ή αντιμετωπίζουν την εξάπλωση της φωτιάς.
Για να ξεπεράσουν το πρόβλημα, οι ερευνητές εξέτασαν τρία μοντέλα παγκόσμιας βλάστησης και φωτιάς υπό τις τρέχουσες κλιματικές συνθήκες και τα συνέκριναν με ένα μοντέλο στο οποίο οι σύγχρονες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα έχουν εξαλειφθεί.
Ενώ τα αποτελέσματα διέφεραν, οι συγγραφείς από οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Κίνας, διαπίστωσαν ότι σε όλες τις περιπτώσεις, η υπερθέρμανση προκαλούσε αυξανόμενο αριθμό θανάτων από άτομα που αναπνέουν PM2,5 εξαιτίας των πυρκαγιών.
Σε ορισμένες περιοχές, η αύξηση της θερμοκρασίας ήταν ο κύριος παράγοντας για την αύξηση του κινδύνου φωτιάς, ενώ σε άλλες, ο βασικός παράγοντας ήταν η χαμηλότερη υγρασία.
Οι συγγραφείς τόνισαν μάλιστα ότι οι επιπτώσεις στην υγεία από τις φωτιές ίσως είναι ακόμα μεγαλύτερες από ό,τι υπολογίζεται, επειδή η «τοξικότητα των σωματιδίων που προέρχονται από τη φωτιά» είναι πιο σοβαρή σε σχέση με άλλες πηγές.
Μια ξεχωριστή μελέτη, με επικεφαλής επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο, διαπίστωσε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τον κίνδυνο για φωτιές, ιδιαίτερα στην Αυστραλία, τη Σιβηρία και τις αφρικανικές σαβάνες.