Κλιματική αλλαγή: Δυσοίωνες προβλέψεις για την Αθήνα - Έως 3 βαθμούς αύξηση
Ολοένα και περισσότερα είναι τα δεδομένα που οδηγούν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, με την είδηση για το ρεκόρ ζέστης στη Βραζιλία και τη θερμοκρασία 62 βαθμών Κελσίου στο Ρίο Ντε Τζανέιρο να προκαλεί αίσθηση παγκοσμίως.
Σε συνέντευξή του στο Action 24, o καθηγητής περιβάλλοντος στο ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Καρτάλης, υπογράμμισε: «62 βαθμοί δεν ήταν η θερμοκρασία του αέρα στο Ρίο, ήταν η θερμοκρασία που νιώθουμε, συνδυασμός θερμοκρασίας και υγρασίας»
«Παρ’ όλα αυτά είναι ένα ακραίο φαινόμενο, μία εξαιρετικά υψηλή τιμή, προκαλεί πολύ μεγάλες πιέσεις στον πληθυσμό εκεί. Δεν συμβαίνει πολύ συχνά, αλλά συμβαίνει συχνότερα το τελευταίο διάστημα σε πολλές περιοχές του πλανήτη.
«Κάποιες περιοχές πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, κάποια φαινόμενα ενισχύονται γιατί δεν υπάρχει πλέον ισορροπία στο κλίμα», είπε ο κ. Καρτάλης, τονίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή «κάποιες φορές εκδηλώνεται με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με πολύ έντονη ξηρασία ή και με συνδυασμό των δύο, όπως έγινε το περσινό καλοκαίρι στη δυτική Μεσόγειο, πράγμα που είναι και το πιο επικίνδυνο».
«Η κλιματική αλλαγή συναρτάται με μία μεσοσταθμική αύξηση της θερμοκρασίας σε όλες τις περιοχές του πλανήτη και στην Ευρώπη, και στην Ελλάδα, και με ακραία φαινόμενα, όπως ήταν ο Daniel», ανέφερε, στον απόηχο της προειδοποίησης από τον ΟΗΕ ότι ο πλανήτης οδεύει προς νέο ρεκόρ ζέστης το 2024.
«Όλος ο μεσογειακός Νότος, τα τελευταία χρόνια, έχει μια αύξηση ταχύτερη σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη», υπογράμμισε ο καθηγητής περιβάλλοντος.
«Με πραγματικά στοιχεία που έχουμε αναλύσει, έχουμε μια αύξηση των καυσώνων στην περιοχή μας, μεγαλύτερη διάρκεια στους καύσωνες, θερμοκρασίες που συνεχώς αυξάνονται», είπε.
Σε σχέση με τις περιοχές της Ελλάδας που είναι πιο εκτεθειμένες, σημείωσε: «Υπάρχει ένας κανόνας που λέει ότι όσο νοτιότερα στη χώρα μας τόσο πιο επιβαρυμένη είναι η θερμική συνθήκη. Όσο πιο μεγάλη είναι μια πόλη και πιο πυκνοδομημένη, τόσο περισσότερο επιβαρύνεται το θερμικό περιβάλλον».
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση και το μέλλον της Αθήνας, ο Κωνσταντίνος Καρτάλης εξήγησε: «Ήδη η θερμοκρασία της Αθήνας από τη δεκαετία του ’80 έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,5 βαθμό Κελσίου. Στο μέλλον, αν οι κυβερνήσεις του πλανήτη καταφέρουν να συγκρατήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η άνοδος της θερμοκρασίας στην Αθήνα θα είναι της τάξης των 2,5 βαθμών Κελσίου πιο πάνω από το 1980». «Αν δεν τα καταφέρουν, θα έχουμε μια αύξηση στους 3 βαθμούς Κελσίου», κατέληξε.