Η Ώρα της Γης: Δείτε φωτογραφίες από εμβληματικά μνημεία του πλανήτη
Το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024, από τις 20.30 έως τις 21.30 έσβησαν τα φώτα σε όλη τη Γη. Η συμμετοχή του πλανήτη στην «Ώρα της Γης» ήταν κάτι παραπάνω από επιτακτική, ως ένα μικρό δείγμα εξοικονόμησης ενέργειας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πληθαίνουν, κάνοντας καθημερινά την εμφάνισή τους σε όλα τα μήκη και πλάτη της Υδρόγειου, απόρροια της κλιματικής αλλαγής που έχει πλέον αναβαθμιστεί σε κλιματική κρίση. Την ίδια στιγμή τα ρεκόρ θερμοκρασιών σπάνε διαδοχικά το ένα το άλλο.
Τι είναι η Ώρα της Γης
Η «Ώρα της Γης» είναι ένα ετήσιο γεγονός κατά τη διάρκεια του οποίου άνθρωποι, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις καλούνται να σβήσουν τα φώτα και να απενεργοποιήσουν τις ηλεκτρικές συσκευές για μία ώρα.
Με τον τρόπο αυτό συμμετέχουν στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και δείχνουν εμπράκτως τη στήριξή τους στην προστασία του περιβάλλοντος.
Το κίνημα «Ώρα της Γης» ή επί το αγγλικότερο, Earth Hour, είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία. Ξεκίνησε από τον WWF, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Προστασίας της Φύσης το 2007 και ο στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον και την κλιματική κρίση.
Πότε ξεκίνησε
Η πρώτη εκδήλωση για την «Ώρα της Γης» πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου 2007.
Η WWF Αυστραλίας έδωσε το έναυσμα σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους και 2.000 επιχειρήσεις να σβήσουν τα φώτα για 60 λεπτά στην πρώτη «γνωριμία» τους με τη συγκεκριμένη ακτιβιστική δράση.
Το Ρεκόρ συμμετοχής
Το 2018 καταγράφηκε το πρώτο ρεκόρ συμμετοχών με 188 χώρες να λαμβάνουν μέρος στην «Ώρα της Γης».
Εκατομμύρια άνθρωποι έσβησαν τα φώτα τους για μια ώρα και η καμπάνια του 2018 είδε τα hashtag #EarthHour και #Connect2Earth να είναι στις πρώτες θέσεις των trends στο τότε Twitter και νυν X σε 33 κράτη.