Κι όμως αποθηκεύετε τις μπανάνες λάθος – Πώς να τις κρατάτε φρέσκες
Ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα που σπάνια λείπει από κάποιο νοικοκυριό είναι αναμφίβολα η μπανάνα.
Μάλιστα, όπως αναφέρει δημοσίευμα από τη New York Post, οι Αμερικανοί καταναλώνουν περίπου 12 κιλά μπανάνες το χρόνο κατά μέσο όρο, ενώ συλλογικά περίπου 5 δισεκατομμύρια μπανάνες καταλήγουν στα σκουπίδια, όπως δείχνουν στατιστικά στοιχεία.
Ακριβώς επειδή πολλές από τις μπανάνες που είναι για κατανάλωση, καταλήγουν να πετιούνται στον κάδο των αχρήστων λόγω κακής αποθήκευσης του φρούτου, ειδικοί προσπαθούν να δείξουν τους σωστούς τρόπους για να διατηρηθεί το δημοφιλές φρούτο φρέσκο όσο το δυνατόν περισσότερο.
Χαρακτηριστική η δημοσίευση του TikToker @tipperk, ο οποίος ανεβάζει συχνά στα social media βίντεο με tips σωστής αποθήκευσης γνωστών φρούτων και λαχανικών. Σε ένα βίντεο που ανήρτησε ασχολήθηκε με τις μπανάνες δίνοντας αρκετές χρήσιμες συμβουλές για να μην χαλάνε γρήγορα.
«Έχω τέσσερις μπανάνες εδώ και δοκιμάζω τέσσερις διαφορετικές μεθόδους αποθήκευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο TikToker.
Μια μπανάνα τοποθετήθηκε σε ένα μπολ σε έναν πάγκο. Η άκρη μιας δεύτερης μπανάνας, εν τω μεταξύ, ήταν καλυμμένη με πλαστικό. Μια υγρή χαρτοπετσέτα τυλίχτηκε γύρω από το κοτσάνι μιας τρίτης μπανάνας. Η τέταρτη μπανάνα απλά... μπήκε στο ψυγείο.
Στο βίντεο που ακολούθησε βλέπουμε σε τι κατάσταση είναι οι μπανάνες μετά από λίγες ημέρες. «Αυτή που έμεινε στον πάγκο της κουζίνας είναι ακόμα σε καλή κατάσταση», αναφέρει ο TikToker στο βίντεο. «Η δεύτερη, με την άκρη τυλιγμένη σε πλαστική μεμβράνη, φαίνεται επίσης πολύ καλή. Η τρίτη μπανάνα, τυλιγμένη σε βρεγμένη χαρτοπετσέτα, αντέχει εξίσου καλά με τις δύο πρώτες».
Όσον αφορά την μπανάνα που είχε μπει στο ψυγείο ήταν στη χειρότερη κατάσταση από όλες καθώς είχε εμφανίσει μαύρα σημάδια και είχε ωριμάσει πιο γρήγορα.
Πώς να αποθηκεύετε τις μπανάνες
Σύμφωνα με το περιοδικό Real Simple, οι μπανάνες μπορούν να διαρκέσουν στον πάγκο από δύο έως έξι ημέρες. Για να μειωθεί ο κίνδυνος οι μπανάνες να εμφανίσουν σημάδια, το δημοσίευμα συνιστά να τις κρεμάτε σε ένα γάντζο αντί να τις μαζεύετε όλες μέσα σε ένα μπολ.
Επίσης, πρέπει να τις κρατάτε μακριά από το φως του ήλιου γιατί η αύξηση της θερμοκρασίας κάνει τα φρούτα να ωριμάζουν πιο γρήγορα.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Real Simple, το τύλιγμα της άκρης με πλαστική μεμβράνη μπορεί να διατηρήσει τις μπανάνες πιο φρέσκιες και κίτρινες. «Τυλίξτε μια μικρή ποσότητα μεμβράνης γύρω από το άκρο όπου συχνά ενώνονται μεταξύ τους», δήλωσε στην Express ο Gary Ellis, διευθυντής της CE Safety Limited, ενός οργανισμού υγείας και ασφάλειας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Αυτό θα τις κρατήσει πιο φρέσκες για περισσότερο, καθώς παγιδεύει το αέριο αιθυλένιο στην κορυφή του φρούτου, από όπου εκπέμπεται, αντί να το αφήσει να εξαπλωθεί και να επηρεάσει τις άλλες μπανάνες», εξήγησε.
Τι είναι το αιθυλένιο
Όπως και άλλα φρούτα, οι μπανάνες παράγουν μια φυτική ορμόνη γνωστή ως αιθυλένιο, η οποία είναι ένα άχρωμο, άοσμο αέριο. Το αιθυλένιο είναι το κλειδί στη διαδικασία ωρίμανσης καθώς τα υψηλά επίπεδα κάνουν τις μπανάνες να μαλακώσουν και να μετατραπούν από πράσινες σε κίτρινες και μετά σε καφέ.
Για αυτό είναι σημαντικό να αποθηκεύετε τις μπανάνες μακριά από άλλα φρούτα που απελευθερώνουν αιθυλένιο, όπως τα μήλα, τα αχλάδια και τα ροδάκινα.
Επίσης, αποφύγετε να τοποθετείτε τις μπανάνες σε κλειστούς χώρους -όπως σε πλαστική σακούλα ή συρτάρι ψυγείου- γιατί μπορεί να παγιδεύσουν το αιθυλένιο και να επιταχύνουν την ωρίμανση.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αν τυλίξεις το κοτσάνι της μπανάνας με μια υγρή χαρτοπετσέτα θα μειώσει την ποσότητα αιθυλενίου που εκπέμπουν.
Όσον αφορά τη διατήρηση της μπανάνας στο ψυγείο, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ συνιστά να τις αποθηκεύετε στους 13-14 βαθμούς Κελσίου, που είναι περίπου σε θερμοκρασία δωματίου.