Μανιτάρια: Γιατί πρέπει να τα τρώμε κάθε μέρα
Είναι γνωστό πως τα μανιτάρια αποτελούν ένα αυθεντικό superfood, το οποίο παρέχει πολλά και διαφορετικά οφέλη για την υγεία μας.
Πέραν, όμως, της θρεπτικής τους αξίας τα μανιτάρια αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία λόγω της... ευελίξίας τους καθώς ταιριάζουν σε πολλά διαφορετικά πιάτα.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ενώ σε παλαιότερες εποχές, η κατανάλωση μανιταριών ήταν μερικές φορές «συνταγή καταστροφής» καθώς δεν ήξεραν όλοι να ξεχωρίζουν τις δηλητηριώδεις ποικιλίες, δεδομένου ότι πλέον τα μανιτάρια καλλιεργούνται και δεν... μαζεύονται στα χωράφια, οι πιθανότητες για δυσάρεστες συνέπειες έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Σήμερα, τα μανιτάρια θεωρούνται περισσότερο ως διατροφικές προσθήκες που παρατείνουν τη ζωή μας και μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό μας «από την κορφή ως τα νύχια». Δείτε τι συμβαίνει αν τρώτε μανιτάρια κάθε μέρα, σύμφωνα με άρθρο του mashed.com.
Θα λαμβάνετε την καθημερινή σας δόση σε σελήνιο
Τα μανιτάρια είναι μια καλή πηγή σεληνίου, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά τον οργανισμό να εξουδετερώσει όλες τις «εξωτερικές απειλές». Είναι χαρακτηριστικό πως σε ένα φλιτζάνι με μανιτάρια, θα βρείτε σχεδόν 9 μικρογραμμάρια σεληνίου. Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη είναι 55 μικρογραμμάρια.
Μελέτες έχουν επίσης βρει ότι η υψηλότερη πρόσληψη σεληνίου συνδέεται με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη, του παχέος εντέρου, του μαστού και του πνεύμονα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη κατέστησε σαφές ότι η συγκεκριμένη συσχέτιση ισχύει μόνο όταν το σελήνιο προερχόταν απευθείας από πηγές τροφίμων, και όχι από συμπληρώματα.
Εν τω μεταξύ, το σελήνιο θεωρείται επίσης ότι βοηθά στην υγεία της καρδιάς, καθώς μελέτες έχουν βρει ότι τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Θα λάβετε τόσο κάλιο όσο θα βρείτε και σε μια μπανάνα
Σε ένα μισογεμάτο φλιτζάνι μαγειρεμένα μανιτάρια πορτομπέλο, υπάρχει περίπου η ίδια ποσότητα καλίου που υπάρχει σε μια μπανάνα κανονικού μεγέθους. Αν και αυτό είναι εντυπωσιακό, δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να τρώτε άλλα τρόφιμα για να καλύψετε τη συνιστώμενη ημερήσια αξία καλίου σας.
Ένα φλιτζάνι πορτομπέλο αντιπροσωπεύει μόνο το 9% της προτεινόμενης ημερήσιας λήψης καλίου, αλλά είναι μια καλή αρχή. Το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της λειτουργίας της καρδιάς, των νεύρων και των μυών. Μάλιστα, ο ρόλος που παίζει το κάλιο στη μυϊκή λειτουργία είναι πολύ σημαντική.
Στην πραγματικότητα, αν έχετε παρατηρήσει ότι έχετε κράμπες κατά τη διάρκεια της προπόνησης, σκεφτείτε να φάτε περισσότερα μανιτάρια. Δεδομένου ότι η έλλειψη καλίου είναι ένα από τα πράγματα που σχετίζονται με τις μυϊκές κράμπες, η αύξηση της πρόσληψης καλίου θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη αυτού του επώδυνου προβλήματος.
Ακόμα κι αν είστε vegetarian, θα λάβετε τη βιταμίνη D που χρειάζεστε
Τα μανιτάρια είναι μια από τις μοναδικές μη ζωικές πηγές βιταμίνης D. Μάλιστα, αυτά που καλλιεργούνται σε υπεριώδες φως έχουν ακόμη υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D. Το ηλιακό φως μετατρέπει μια ένωση που βρίσκεται στο μανιτάρι που ονομάζεται εργοστερόλη σε μια μάλλον ισχυρή ποσότητα βιταμίνης D. Είναι αξιο αναφοράς πως μόλις ένα μανιτάρι πορτομπέλο υπερβαίνει την ημερήσια συνιστώμενη τιμή βιταμίνης D.
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, επειδή συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου μέσω του πεπτικού συστήματος. Αν και θεωρείται κυρίως ως βιταμίνη που σχετίζεται με το σκελετικό σύστημα, η βιταμίνη D είναι επίσης υπεύθυνη για μια σειρά από άλλες λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της κυτταρικής ανάπτυξης, του ανοσοποιητικού και της μυϊκής λειτουργίας.
Ο εγκέφαλός σας θα σας ευχαριστήσει
Τα μανιτάρια θεωρούνται υπέρ-τροφή για τον εγκέφαλο για διάφορους λόγους. Το 2019, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που έτρωγαν τουλάχιστον 300 γραμμάρια μαγειρεμένα μανιτάρια κάθε εβδομάδα είχαν τις μισές πιθανότητες να έχουν ήπια γνωστική έκπτωση (MCI). Η μελέτη διεξήχθη σε διάστημα έξι ετών και μελέτησε περισσότερα από 600 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών που ζούσαν στη Σιγκαπούρη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια αντιοξειδωτική ένωση, γνωστή ως εργοθειονεΐνη, ήταν ο λόγος για το αποτέλεσμα. Μια άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Penn State διαπίστωσε ότι η εργοθειονεΐνη σε συνδυασμό με ένα άλλο αντιοξειδωτικό, τη γλουταθειόνη, είχε αποδεδειγμένα αντιγηραντικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό άλλωστε, αποκαλείται και ως «βιταμίνη της μακροζωίας».
Ποικιλία σε είδη και οφέλη
Εν κατακλείδι, συνολικά υπάρχουν 300 διαφορετικά είδη μανιταριών, τα 30 εκ των οποίων καλλιεργούνται ευρέως. Κάθε ένα από αυτά περιέχει μοναδικό προφίλ θρεπτικών συστατικών. Επομένως, το ιδανικό είναι να μην τρώτε μόνο ένα συγκεκριμένο, αλλά ποικιλία από αυτά.
Όπως συνήθως ισχύει με τα τρόφιμα, προτιμότερο είναι να τρώτε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα μανιτάρια, για να αποκομίσετε τα πλήρη οφέλη τους. Και αποξηραμένα, όμως, είναι εξίσου θρεπτικά και ενίοτε πιο νόστιμα.
Μολονότι, όμως, καλύτερο είναι να τρώτε ποικιλία μανιταριών, μην τα μαζεύετε μόνοι σας, εκτός κι αν ξέρετε πώς να τα διαλέγετε.