Καύσωνας: Πόσο καίνε τα κλιματιστικά και πώς μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς αυτά
Ειδικός στην ενεργειακή εξοικονόμηση ενημερώνει για το πόσο «καίνε» τα κλιματιστικά και πώς μπορούμε να μειώσουμε τη ζέστη με απλούς τρόπους
Ένας ισχυρός καύσωνας φαίνεται ότι βρίσκεται προ των πυλών για τη χώρα μας, και τα κλιματιστικά αναμένεται να δουλέψουν στο «φουλ» το αμέσως επόμενο διάστημα, όχι ότι δεν το κάνουν ήδη βέβαια.
Την ίδια στιγμή, η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών «τρέμει» στην ιδέα των αυξημένων τιμών του ρεύματος.
Ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης μίλησε στην ΕΡΤ για το πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη του «παθητικού δροσισμού», για να κρατήσουμε χαμηλές θερμοκρασίες στο σπίτι ή στο γραφείο μας χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κλιματιστικό.
Απλές συμβουλές για να μειώσουμε τη ζέστη στο σπίτι
«Κατεβάζουμε τέντες, ρολά, κλείνουμε παντζούρια σε κουφώματα τα οποία λιάζονται όλη τη μέρα για να μπλοκάρουμε την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας στο εσωτερικό του χώρου του σπιτιού», ανέφερε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του θα πρέπει να ανοίγουμε τα κουφώματα για μιάμιση ώρα τις νυχτερινές ώρες για να «φύγει» όλο το θερμικό φορτίο που έχει μαζευτεί από τη διάρκεια της ημέρας.
Επίσης, όπως είπε, «αν έχουμε τη δυνατότητα καλό είναι να τοποθετήσουμε θερμοανακλαστικές ή αντηλιακές μεμβράνες στα τζάμια, να μπλοκάρουμε δηλαδή την ηλιακή ακτινοβολία μέχρι και 80%».
Ένας ακόμα τρόπος που βοηθάει στη δροσιά είναι να καταβρέχουμε τις απογευματινές ώρες ή τις πρώτες πρωινές ώρες τις βεράντες με νερό γιατί έτσι βοηθάμε στη μείωση της θερμοκρασίας με το νερό που εξατμίζεται.
Η σωστή θέση του κλιματιστικού
Για μέγιστη εκμετάλλευση ενέργειας αλλά και ψύξης, ο ειδικός συνιστά σε όλους όσοι σκοπεύουν να εγκαταστήσουν συσκευές ψύξης στα σπίτια τους, να μην βρίσκονται κοντά σε φούρνο για να μην αυξάνεται η κατανάλωση ρεύματος.
«Το εξωτερικό μηχάνημα καλό είναι να είναι σε μέρος που σκιάζεται, να μην είναι εκτεθειμένο 100% στην ηλιακή ακτινοβολία. Αν είναι σε κάποιο μπαλκόνι διαμερίσματος, να είναι ψηλά και να σκιάζεται από την τέντα ή σε βορινό μέρος», πρόσθεσε.
Πώς πρέπει να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στο κλιματιστικό
Όσον αφορά τη ρύθμιση του θερμοστάτη ενός air condition, τόνισε ότι πρέπει να ακολουθούμε τον κανόνα να μην υπερβαίνει η διαφορά της θερμοκρασίας εντός και εκτός του σπιτιού τους 10 βαθμούς Κελσίου. Ενδεικτικά: «Αν έξω έχει 36 βαθμούς, θα πρέπει να βάζουμε το κλιματιστικό το λιγότερο στους 26 βαθμούς. Για κάθε βαθμό κάτω από τους 26 βαθμούς Κελσίου, επιβαρύνεστε 8 με 10% στην κατανάλωση του ρεύματος».
Επιπλέον, όπως τόνισε, η χρήση ενός αριστερόστροφου ανεμιστήρα, μεγιστοποιεί τα οφέλη της ψύξης του κλιματιστικού. Μιλώντας για τους εναλλακτικούς τρόπους δροσισμού εστίασε και στην υδρονέφωση.
Πόσο καίει το κλιματιστικό (σε πραγματικές τιμές)
Με την αύξηση των τιμών του ρεύματος στη λιανική αγορά από 11% έως 70%, το κόστος χρήσης του κλιματιστικού σε ένα μέσο νοικοκυριό αυξήθηκε κατά 35% από τον Μάιο στον Ιούνιο, δηλαδή μέσα σε έναν μήνα.
Όπως δήλωσε ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ένα κλιματιστικό ενεργειακής κλάσης Α+ 9.000 btu για 10 ώρες την ημέρα «καίει» 30 ευρώ τον μήνα.
Αντίστοιχα, ένα κλιματιστικό 18.000 btu κοστίζει 62 ευρώ με τις τιμές του Ιουνίου. Εάν χρησιμοποιούσαμε τις τιμές ρεύματος του Μαΐου, τότε ένα κλιματιστικό 9.000 btu θα «έκαιγε» 22 ευρώ και ένα κλιματιστικό 18.000 btu θα κόστιζε 46 ευρώ.
Σχετικά με τα κλιματιστικά παλαιού τύπου, οι προαναφερθείσες τιμές αυξάνονται.
Έτσι, ένα κλιματιστικό 24.000 btu μάς κοστίζει περίπου 143 ευρώ τον μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι η τιμή της κιλοβατώρας αυξήθηκε κοντά στα 0,16 ευρώ για τον Ιούνιο από τα 0,10 ευρώ που κόστιζε τον περασμένο μήνα. Η ΔΕΗ, παρ’ όλα αυτά, φαίνεται να έχει συγκρατήσει την άνοδο των τιμών αφού προσφέρει την κιλοβατώρα στα 0,1189 ευρώ – τουλάχιστον για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες.
Η σωστή χρήση του κλιματιστικού
Ακολουθούν μερικές συμβουλές που συλλέξαμε για τη σωστή χρήση του κλιματιστικού.
Θερμοκρασία: Ρύθμισε το κλιματιστικό στους 24-26°C. Αυτή είναι μια άνετη θερμοκρασία που δεν απαιτεί υπερβολική κατανάλωση ενέργειας.
Συντήρηση: Φρόντισε να καθαρίζεις τα φίλτρα του κλιματιστικού τακτικά, ιδανικά κάθε 1-2 εβδομάδες κατά την περίοδο χρήσης. Έτσι, βελτιώνεται η απόδοση και μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας.
Κλείσε τις πόρτες και τα παράθυρα: Για να διατηρήσεις το κρύο αέρα μέσα στο δωμάτιο, βεβαιώσου ότι οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειστά.
Χρονοδιακόπτης: Χρησιμοποίησε τον χρονοδιακόπτη για να ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται το κλιματιστικό αυτόματα. Μπορείς να το ρυθμίσεις να κλείνει κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν η θερμοκρασία πέφτει λίγο ή όταν λείπεις από το σπίτι.
Σκίαση: Κατέβασε τα στόρια ή τις κουρτίνες για να μειώσεις την εισροή θερμότητας από τον ήλιο.
Εξωτερική μονάδα: Βεβαιώσου ότι η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού είναι σε σκιερό μέρος και έχει καλή ροή αέρα γύρω της.
Μόνωση: Εξασφάλισε ότι το σπίτι σου είναι καλά μονωμένο για να μην μπαίνει ζεστός αέρας από έξω και να μην φεύγει ο δροσερός αέρας.
Αποφυγή ζεστών συσκευών: Μην χρησιμοποιείς συσκευές που παράγουν θερμότητα (όπως ο φούρνος) κατά τη διάρκεια της ημέρας, εάν μπορείς να τις αποφύγεις.
Κατάλληλη τοποθέτηση: Βεβαιώσου ότι το κλιματιστικό είναι τοποθετημένο σε σημείο που να επιτρέπει την ομοιόμορφη κατανομή του δροσερού αέρα στον χώρο.