«Καταγράφουμε θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή, που δεν τις είχαμε ξαναδεί!» Αυτό δηλώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Flash.gr, ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών , Κώστας Λαγουβάρδος και εφιστά την προσοχή όλων μας. Οι θερμοκρασίες που ήδη έχουν μετατρέψει σε καμίνι που βράζει, την Ελλάδα, αλλά και αυτές που θα «βάλουν φωτιά» στις περισσότερες περιοχές της χώρας από Δευτέρα, προβλέπεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τους 40ο C. Το κύμα καύσωνα , μας λέει ο έγκριτος μετεωρολόγος, θα διαρκέσει σχεδόν μια ολόκληρη εβδομάδα…
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αυτό το κύμα καύσωνα θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα. Θα έχουμε μια θερμή εισβολή, η οποία θα δώσει συνθήκες καύσωνα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και κυρίως στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, σχεδόν όλη την εβδομάδα. Περιμένουμε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη να έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και εκτιμούμε ότι σε κάποιες περιοχές θα δούμε και θερμοκρασίες που θα υπερβούν τους 40 βαθμούς.
-Διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου. Από πότε είχαμε να δούμε τέτοιες θερμοκρασίες;
Για το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ήδη οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στη Νότια Κρήτη και στην Ανατολική, ήταν ρεκόρ, δεν τις είχαμε ξαναδεί. Τώρα για το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου, έχουμε διάφορες περιόδους στο παρελθόν που είχαμε υψηλές θερμοκρασίες, της τάξεως των 42ο - 43ο C και πιθανόν να ξεπεραστούν σε κάποιες περιοχές. Άρα μιλάμε για έναν πρώιμο, μεγάλο καύσωνα και γι’ αυτό τον λόγο θέλει και παραπάνω προσοχή. Δεν είμαστε ακόμα οργανισμοί εγκλιματισμένοι στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, γι’ αυτό και η ζέστη που έρχεται πιο νωρίς, μας κουράζει παραπάνω και χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση.
-Πότε είχε καταγραφεί παρόμοιο ρεκόρ θερμοκρασιών;
Το προηγούμενο ρεκόρ που είχαμε για το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ήταν 39,2°C στα Τρίκαλα, το 2019. Αυτή τη φορά, τις ημέρες που διανύουμε, η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 39,2ο C στα Τρίκαλα, τους ξεπέρασε όμως σε περιοχές της Κρήτης. Και μάλιστα αρκετά. Φτάσαμε στους 41ο. Επομένως, αν κάποιος μας ρωτήσει πότε καταγράψατε τη μεγαλύτερη θερμοκρασία στην Ελλάδα, θα λέγαμε 39,2ο στα Τρίκαλα, ενώ τώρα θα απαντάμε… «Καταγράψαμε πάνω από 41ο C στη Μεσαρά.»
Θα «κοκκινίσει» η χώρα - Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» ο καύσωνας
Ποιες είναι όμως οι περιοχές που θα «κοκκινίσουν» από Δευτέρα; Σύμφωνα με τον κύριο Λαγουβάρδο, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα «χτυπηθεί» από την πρόωρη θερμή εισβολή…
«Περιοχές όπως:
- η Θεσσαλία όλη,
- η Ανατολική Στερεά
- η Δυτική Ελλάδα,
- η Πελοπόννησος,
- η Κεντρική Μακεδονία
- ακόμη και τα νησιά μας και η Κρήτη φυσικά,
θα έχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Θα είναι ένας καύσωνας που θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Θα δούμε δηλαδή πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές. Βέβαια στις θερμοκρασίες που είχαμε στην Κρήτη την Παρασκευή, αλλά και πριν από τρεις ημέρες, δεν τον χαρακτηρίσαμε καύσωνα, παρόλο που σε κάποιες περιοχές ο υδράργυρος άγγιξε τους 40ο C για παράδειγμα στη Μεσαρά.
Ήταν όμως τοπικό το φαινόμενο και δεν κράτησε και τόσο, γι’ αυτό και δεν μπορούμε να δώσουμε αυτόν τον χαρακτηρισμό. Τώρα όμως μιλάμε για έναν γενικευμένο καύσωνα, ο οποίος θα είναι από τους σημαντικούς -έτσι φαίνεται- που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Προφανώς θα έχει ζέστη και μάλιστα πολύ ζέστη, αλλά είναι νωρίς ακόμα για να δούμε που θα φτάσουμε.
Για παράδειγμα αν δείτε στο meteo, δίνουμε 43ο C στην Κρήτη, νομίζω την Τετάρτη. Αλλά είναι μακριά. Μπορεί να μην είναι 43ο, μπορεί να είναι 41ο. Μπορεί όμως ο υδράργυρος να δείξει και 44ο . Το σίγουρο είναι ότι θα πάει πάνω από 40ο , σε αρκετές περιοχές. Αν βγουν οι προγνώσεις όπως είναι τώρα, θα έχουμε ρεκόρ και για το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου.
-Θα κοκκινίσει η χώρα δηλαδή;
Ακριβώς, ακριβώς!
Είναι χαρακτηριστικό ότι με τις μέχρι τώρα προβλέψεις του meteo στις 12 Ιουνίου, τόσο στο κέντρο της Αθήνας, όσο και στα Νότια Προάστια αλλά και στην Κρήτη, ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 43ο C.
Μεσότιτλος: Τι πρέπει να προσέξετε τις ημέρες του καύσωνα
Το δεδομένο, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ότι οι θερμοκρασίες στον πλανήτη, ανεβαίνουν. Ήδη η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα -τα τελευταία 30 χρόνια- έχει ανέβει περίπου 1,5ο με 2ο σε κάποιες περιοχές, τονίζει ο κύριος Λαγουβάρδος . Είναι πολύ μεγάλη αύξηση ως μέσος όρος, τονίζει, στις ετήσιες θερμοκρασίες. Ωστόσο, σημειώνει, πως δεν έχουμε κάθε χρόνο καύσωνες. Είχαμε το 2021 και το 2023. Δεν είχαμε όμως το ‘22. Φέτος ήδη καταγράφουμε τον πρώτο καύσωνα, ενώ για τη συνέχεια δεν μπορούμε να απαντήσουμε με βεβαιότητα. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται ψυχραιμία και προσοχή μας λέει…
«Επειδή είναι ο πρώτος καύσωνας και έρχεται νωρίς, θέλει προσοχή. Σε αυτές τις περιπτώσεις εκδίδονται οδηγίες από τα υπουργεία και όλους τους αρμοδίους -όπως τους δήμους και τις περιφέρειες- όμως να το τονίσουμε κι εμείς ότι θέλει προσοχή. Ζούμε στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται όμως να είμαστε σε εγρήγορση.
- Αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις τις ώρες της ημέρας,
- προσέχουμε τους ηλικιωμένους,
- φροντίζουμε τους ανθρώπους με προβλήματα,
- αποφεύγουμε τη μεγάλη έκθεση στον ήλιο ακόμα και οι νεότεροι,
- αποφεύγουμε τις εργασίες σε εξωτερικούς χώρους. Άλλωστε απαγορεύεται νομίζω από κάποια θερμοκρασία και μετά, όμως είναι κάτι που θέλει προσοχή. Θα προσέξουμε και θα περάσει.»