Κατασκευάζονται υπόγεια πυρηνικά καταφύγια και στην Αττική - Πώς εξοπλίζονται
Πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη αρχίσει να «ξεσκονίζουν» οδηγίες για τους πολίτες τους υπό τον φόβο μιας πυρηνικής απειλής από τη Ρωσία.
Με τον φόβο να ξεσπάσει ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος και μάλιστα πυρηνικός, οι χώρες στην Ευρώπη «θωρακίζονται» μπροστά στην απειλή που πλανάται με φόντο την κλιμάκωση και τις απειλές στον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
Καθώς χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία έχουν ήδη «ξεσκονίσει» οδηγίες για τους πολίτες σε περίπτωση μιας πυρηνικής σύγκρουσης με συμβουλές επιβίωσης, η Αττική προετοιμάζεται και εκείνη κατασκευάζοντας πυρηνικά καταφύγια.
Σύμφωνα με το Star, πρόκειται για ειδικές υπόγειες κατασκευές από μπετόν για προστασία από πυρηνική έκρηξη.
«Εμείς τρέχουμε ήδη δύο πρότζεκτ στην Αττική αρκετά μέτρα κάτω από τη γη. Πρόκειται για μεγάλες κατασκευές. » λέει, μιλώντας στο Star, ο Θωμάς Χούσος, ιδιοκτήτης εταιρείας Συστημάτων Πυρηνικών Καταφυγίων.
Το σύστημα εξαερισμού είναι από τους πιο κρίσιμους μηχανισμούς ενός πυρηνικού καταφυγίου καθώς, σε περίπτωση πυρηνικού ή βιοχημικού πολέμου, φιλτράρει τον αέρα που αναπνέουν όσοι βρίσκονται μέσα. «Υπάρχει μια βαλβίδα προστασίας για το ενδεχόμενο έκρηξης για να μη μπει μέσα το ωστικό κύμα».
Η έξοδος κινδύνου τοποθετείται στον τοίχο και οδηγεί σε κάθετο φρεάτιο, στο οποίο μπορεί να σκαρφαλώσει κανείς για να απεγκλωβιστεί σε περίπτωση που η κύρια είσοδος έχει φρακάρει με συντρίμμια. Τα συστήματα είναι ελβετικής κατασκευής.
Η Ελβετία εκτιμάται ότι μπορεί να προστατέψει το 100% του πληθυσμού της σε περίπου 350.000 καταφύγια. Αντίστοιχη κάλυψη παρέχει και η Φινλανδία με 50.500 καταφύγια. Καλά θωρακισμένες είναι αντίστοιχα και η Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία οι οποίες διαθέτουν πολλά καταφύγια που χρονολογούνται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.