Γερμανία: Σχέδιο για νέα πολεμικά καταφύγια - Στο κινητό η ειδοποίηση του συναγερμού
Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ προτρέπει τις επιχειρήσεις «να προετοιμαστούν για ένα σενάριο πολέμου και να προσαρμόσουν ανάλογα τις γραμμές παραγωγής τους».
Μετά τη Σουηδία με τα φυλλάδια προετοιμασίας για πόλεμο που μοιράζονται στους πολίτες, σειρά έχει πάρει και η Γερμανία, η οποία ετοιμάζει την κατασκευή νέων καταφυγίων για πολίτες σε μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές εγκαταστάσεις.
Όπως αναφέρει το Reuters, η Γερμανία επεξεργάζεται μια πρόταση για την επέκταση του αριθμού των διαθέσιμων καταφυγίων για πολίτες εξετάζοντας δημόσιες και ιδιωτικές εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε αυτά εάν χρειαστεί, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.
Τα υπόγεια, οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης και οι σταθμοί του μετρό θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καταφύγια και οι πολίτες θα ενημερώνονται με μια ειδική εφαρμογή σε κινητά (app) που περιγράφει λεπτομερώς πού βρίσκεται το πλησιέστερο σε αυτούς καταφύγιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου τη Δευτέρα.
Η εφημερίδα Bild, η οποία έκανε ρεπορτάζ για το λεγόμενο «σχέδιο καταφύγιο» νωρίτερα τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, ανέφερε ότι η ιδέα αναπτύσσεται ως απάντηση στην επιδεινούμενη κατάσταση διεθνών απειλών. Ωστόσο, δε είναι γνωστή η τρέχουσα κατάσταση και το πότε θα είναι έτοιμο το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Οι οργανώσεις πολιτικής προστασίας στη Γερμανία έχουν ζητήσει μια ταχύτερη επέκταση των καταφυγίων, η οποία περιλαμβάνει κατασκευές, στις οποίες θα φιλοξενηθούν έως και 5.000 άτομα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν επί του παρόντος 579 δημόσια καταφύγια που διατίθενται για σκοπούς πολιτικής προστασίας, χωρητικότητας περίπου 480.000.
Η Γερμανία επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στην άμυνα του εδάφους της από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έθεσε το φάσμα μιας ευρύτερης κλιμάκωσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
ΝΑΤΟ: Προετοιμαστείτε για σενάρια πολέμου
Σε ένδειξη του πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη για προετοιμασία, ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ προέτρεψε τη Δευτέρα τις επιχειρήσεις «να προετοιμαστούν για ένα σενάριο πολέμου και να προσαρμόσουν ανάλογα τις γραμμές παραγωγής και διανομής τους», προκειμένου να είναι λιγότερο ευάλωτες στον εκβιασμό από χώρες όπως η Ρωσία και Κίνα.
«Εάν διασφαλίσουμε ότι όλες οι κρίσιμες υπηρεσίες και τα αγαθά θα παραδίδονται, τότε θα έχουμε διασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο αποτροπής μας», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο Ολλανδός ναύαρχος, Ρομπ Μπάουερ.
Μιλώντας σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής, περιέγραψε ότι η αποτροπή υπερβαίνει κατά πολύ τη στρατιωτική ικανότητα και μόνο, ενώ τόνισε ότι όλα τα διαθέσιμα μέσα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο.
«Το βλέπουμε αυτό με τον αυξανόμενο αριθμό δολιοφθορών, και η Ευρώπη το έχει δει με τον ενεργειακό εφοδιασμό», τόνισε ο Μπάουερ. «Θεωρούσαμε ότι είχαμε συμφωνία με την Gazprom, αλλά στην πραγματικότητα είχαμε συμφωνία με τον Πούτιν. Και το ίδιο ισχύει για τις υποδομές και τα αγαθά που ανήκουν στην Κίνα. Στην πραγματικότητα έχουμε συμφωνία με τον (Κινέζο πρόεδρο) Σι Τζινπίνγκ», πρόσθεσε.
Ο Μπάουερ υπογράμμισε τις δυτικές εξαρτήσεις από την Κίνα, τονίζοντας ότι, μεταξύ άλλων, χημικά συστατικά για ηρεμιστικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη και φάρμακα για τη χαμηλή αρτηριακή πίεση προέρχονται επίσης από την ασιατική χώρα.
«Είμαστε αφελείς αν πιστεύουμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν θα χρησιμοποιήσει αυτή τη δύναμη. Οι ηγέτες των επιχειρήσεων σε Ευρώπη και Αμερική πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι εμπορικές αποφάσεις που λαμβάνουν έχουν στρατηγικές συνέπειες για την ασφάλεια του έθνους τους», ανέφερε ακόμη ο Μπάουερ.
«Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι προετοιμασμένες για σενάριο πολέμου και να προσαρμόσουν ανάλογα τις γραμμές παραγωγής και διανομής τους, επειδή μπορεί ο στρατός να κερδίζει τις μάχες, όμως οι οικονομίες είναι που κερδίζουν τους πολέμους», όπως τόνισε.