Γερμανία: Πολεμικά σχέδια έκτακτης ανάγκης και οικιακά καταφύγια - Μήνυμα Πούτιν
Σενάρια πολέμου: Να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο μέχρι το 2029, λέει ο Γερμανός υπουργός Άμυνας
Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους υπογραμμίζει ότι η χώρα του πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο εξαιτίας των αυξανόμενων ρωσικών απειλών. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο μέχρι το 2029» ανέφερε ο Πιστόριους στο γερμανικό Κοινοβούλιο την Τετάρτη, σύμφωνα με το Spiegel. «Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι ο Πούτιν θα σταματήσει στα σύνορα της Ουκρανίας, όταν φτάσει τόσο μακριά» παρατήρησε ο Πιστόριους.
Την ίδια ώρα, το Βερολίνο φέρεται να σχεδιάζει «οικιακά καταφύγια» με το βλέμμα στραμμένο στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως αποκαλύπτει το Spiegel, στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των κρατιδίων στα μέσα του μηνός στο Πότσνταμ θα συζητηθεί έκθεση εμπειρογνώμων του υπουργείου Εσωτερικών, της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας σε Καταστροφές και του Οργανισμού Ακινήτων. Σε αυτήν αναλύονται οι καλύτεροι τρόποι προστασίας των πολιτών σε περίπτωση πολέμου, υπό το πρίσμα μιας νέας αντίληψης πολιτικής προστασίας.
Σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν αναμένονται βομβαρδισμοί που θα κατέστρεφαν ολόκληρες πόλεις. Γι' αυτό ο πληθυσμός της Γερμανίας δεν θα πρέπει να βρίσκει προστασία σε μεγάλα δημόσια καταφύγια. Αυτό οφείλεται στο ότι «δεν προσφέρουν ασφάλεια έναντι σύγχρονων όπλων ακριβείας, που καταστρέφουν καλά επιλεγμένους στόχους με σημασία μόνο για τον πόλεμο, και σε περίπτωση επίθεσης έχουν χρόνο προειδοποίησης μόνο λίγων λεπτών».
Αλλά τι ακριβώς συνιστούν οι εμπειρογνώμονες; «Δωμάτια κάτω από το επίπεδο του εδάφους ή μέσα σε κτίρια θα μπορούσαν να προστατεύσουν ήδη από ορισμένους από τους πιθανούς κινδύνους». Μια άλλη επιλογή θα ήταν τα λεγόμενα «οικιακά καταφύγια», δηλαδή κελάρια, δωμάτια ή χώροι κάτω από το επίπεδο του εδάφους ή στο εσωτερικό κτιρίων.
Οι παραδόσεις δυτικών όπλων στην Ουκρανία είναι «πολύ επικίνδυνες», δηλώνει ο Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι παραδόσεις δυτικών όπλων στην Ουκρανία είναι ένα «πολύ επικίνδυνο μέτρο» καθώς ορισμένες χώρες - μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ - επέτρεψαν πρόσφατα στο Κίεβο να πλήξουν με αυτά το ρωσικό έδαφος υπό προϋποθέσεις.
«Η προμήθεια όπλων σε μια ζώνη σύγκρουσης είναι πάντα ένα άσχημο πράγμα. Κυρίως αν αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι οι προμηθευτές δεν περιορίζονται να προμηθεύουν όπλα αλλά και να τα ελέγχουν. Εδώ πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό και πολύ επικίνδυνο μέτρο», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης με ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανάμεσά τους το Γαλλικό Πρακτορείο, στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
Ο Ρώσος πρόεδρος κατονόμασε συγκεκριμένα τη Γερμανία, δηλώνοντας ότι «όταν τα πρώτα γερμανικά άρματα μάχης εμφανίστηκαν στο ουκρανικό έδαφος, αυτό προκάλεσε ένα ηθικό και συναισθηματικό σοκ στη Ρωσία» λόγω του παρελθόντος που σχετίζεται με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Σήμερα, όταν αυτές (σ.σ. οι γερμανικές αρχές) λένε ότι θα υπάρξουν και άλλοι πύραυλοι που θα πλήξουν στόχους στο ρωσικό έδαφος, αυτό καταστρέφει οριστικά τις ρωσογερμανικές σχέσεις», πρόσθεσε.
Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία, έδωσαν την έγκρισή τους τις τελευταίες εβδομάδες για τη χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία προκειμένου να πλήξει στόχους σε ρωσικό έδαφος, ως απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε η Μόσχα στην περιοχή του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία.
Ο Πούτιν επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η χώρα του δεν ήταν αυτή που "ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία", αποδίδοντας την ευθύνη στο Κίεβο εξαιτίας της επανάστασης που έφερε φιλοδυτικούς στην εξουσία το 2014, ακολούθησε η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα και μια αυτονομιστική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία υπό τη Ρωσία.
"Όλοι πιστεύουν ότι η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι κανείς στη Δύση, στην Ευρώπη, δεν θέλει να θυμάται πώς άρχισε αυτή η τραγωδία", δήλωσε ο Πούτιν.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε δυτικές χώρες που επέτρεψαν στην Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσία με μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους τους, και απείλησε ότι θα παραδώσει όπλα σε τρίτες χώρες για να χτυπήσουν δυτικά συμφέροντα.