«Καρφιά» Μητσοτάκη σε Γερμανία: «Δεν μπορεί να είναι ανεκτή η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν»
«Το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν είναι από τα πρώτα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες. Γιατί; Γιατί το λύσαμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Μπηχτές» για τις ενέργειες της Γερμανίας στο ζήτημα του μεταναστευτικού άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε τον πρωί της Πέμπτης (12/9) στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio 98.9.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Αθηναΐδα Νέγκα, τόνισε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τότε που έλαβε την εμπιστοσύνη του λαού, έκανε μια δίκαιη πολιτική στο ζήτημα του μεταναστευτικού.
«Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα ευρωπαϊκά σύνορα, κάνοντας το πρώτο βήμα σε μια προσπάθεια να πείσει την ΕΕ ότι αν δεν λύσουμε το ζήτημα των συνόρων της Ευρώπης, τότε δεν θα μπορέσουμε ποτέ να λύσουμε ζητήματα δευτερογενών ροών», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν είναι από τα πρώτα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες. Γιατί; Γιατί το λύσαμε. Απασχολεί τη Γερμανία γιατί είχε μια εξαιρετικά ανεκτική και γενναιόδωρη πολιτική απέναντι στους μετανάστες, η οποία δημιουργεί τώρα μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις.
Η απάντηση όμως δεν είναι μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν και να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες που είναι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν είναι αυτό κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα ανεκτό».
Όσον αφορά τη στάση που θα κρατήσει η Αθήνα στις ενέργειες του Βερολίνου, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «εμάς δεν μας αφορά γιατί η απόφαση της Γερμανίας περιορίζεται στα χερσαία σύνορα. Η απάντηση ποια μπορεί να είναι; Η εφαρμογή του συμφώνου για τη μετανάστευση».
«Η κυβέρνηση διόρισε 40.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς»
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα καίρια ζητήματα της Παιδείας, των σχολείων αλλά και στην πρόσφατη μεταρρύθμιση με τα κινητά τηλέφωνα που θα ισχύσει από τη φετινή σχολική χρονιά.
«Η σύσταση για απαγόρευση χρήσης κινητών στα σχολεία υπήρχε αλλά κανείς δεν την είχε εφαρμόσει. Εμείς πάμε να την εφαρμόσουμε με τη συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών. Κάνω έκκληση να κάνουμε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση για το κινητό στην τσάντα», σημείωσε.
«Δεύτερη γραμμή άμυνας τα locker στα σχολεία. Θέλω να δώσω μεγαλύτερη αυτονομία σε συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών αν θέλουν να το εφαρμόσουν. Ας αντιληφθούμε επί της αρχής ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα που δεν περιορίζεται μόνο στο τι γίνεται στο σχολείο. Φοβάμαι ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι υπερβολικά εξαρτημένοι από τις πλατφόρμες στα κινητά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, σημείωσε: «διορίσαμε 40.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς για να αντικαταστήσουμε τους αναπληρωτές. Έχουμε περισσότερους καθηγητές από κάθε ευρωπαϊκή χώρα».
Διαψεύδει τις αυξήσεις στο νερό
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε τα σενάρια για αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού: «Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό. Σας το λέω εγώ για να μην έχουμε τέτοια ζητήματα. Το νερό στην Ελλάδα είναι και θα παραμείνει φθηνό. Όταν κάποιος το καταναλώνει πολύ είναι φυσιολογικό να το πληρώνεις περισσότερο. Δεν θα πειράξουμε τα τιμολόγια, το μάξιμουμ που συζητάμε αυτή τη στιγμή είναι στο επίπεδο του πληθωρισμού που δεν θα το προσέξει κανείς στον λογαριασμό του».
Αναφορικά με τη λειψυδρία, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η Αττική δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας. Είχαμε δύο κακούς χειμώνες. Αυτό το νερό που έχουμε αντέχει για άλλους 4 κακούς χειμώνες. Εμείς θα προχωρήσουμε έργο μεταφοράς νερού από την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών ώστε να είμαστε διασφαλισμένοι ότι η Αττική δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα λειψυδρίας.
Για τα νησιά χρειαζόμαστε μια καλύτερη πολιτική συντονισμού για να μην κάνει το κάθε νησί τη δι΄κη του πολιτική αλλά να γίνεται κεντρικά. Και μιλάμε για την ύδρευση και όχι την άρδευση.
Το 85% του νερού που καταναλώνεται πηγαίνει για τη γεωργία και σε μικρό βαθμό στην κτηνοτροφία. Είναι ζήτημα το πώς θα εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε νερό για άρδευση χωρίς διαρροές και πώς θα εφαρμόσουμε τη χρήση της τεχνολογίας».
«Θα πάμε σε νέα αύξηση του χρόνου στο νυχτερινό επίδομα»
Όσον αφορά τα νυχτερινά στους ενστόλους και τους μισθούς στο Δημόσιο, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Κάναμε πράγματι μια μικρή κίνηση στο νυχτερινό επίδομα. Δεν είπε κανείς ότι είναι πολλά είναι όμως μία πρώτη κίνηση που δείχνει ότι το νυχτερινό επίδομα μας απασχολεί.
Άρα να περιμένει κανείς όταν του χρόνου συνεχίσουν να πηγαίνουν καλύτερα τα πράγματα, θα πάμε σε μία νέα αύξηση. Είναι λοιπόν ένα βήμα, όχι αρκετό αλλά ενδεικτικό των προθέσεων».
«Υπήρχε ξεκάθαρος νικητής στο debate Χάρις-Τραμπ»
Ο πρωθυπουργός σχολίασε και το debate που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης μεταξύ Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ για τις αμερικανικές εκλογές: «Βλέπετε ότι αυτά τα γεγονότα έχουν καθοριστική σημασία. Νομίζω ότι κατά τεκμήριο υπήρχε ένας ξεκάθαρος νικητής, από κει και πέρα εμείς δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη για το τι μπορεί να γίνει στις ΗΠΑ.
Θα συνεργαστούμε με όποιον η όποια επιλέξουν οι Αμερικάνοι πολίτες. Σας θυμίζω ότι εγώ έχω συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ και με τον πρόεδρο Μπάιντεν».
«Θα εξακολουθούμε να καθόμαστε στο τραπέζι με την Τουρκία»
Τέλος, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η χώρα οφείλει να συνεχίσει να επενδύει στις Ένοπλες Δυνάμεις:
«Η Ελλάδα οφείλει να επενδύει στις Ένοπλες Δυνάμεις της, όπως αυτή η κυβέρνηση κάνει συστηματικά αυτά τα τελευταία χρόνια και έχουμε καλύψει ένα πολύ μεγάλο έδαφος».
-Φοβόμαστε τους Τούρκους;
«Η Ελλάδα πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Θέλω να σας πω ότι όσο πιο ισχυρή είναι η Ελλάδα αμυντικά με τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα εξακολουθούμε να καθόμαστε στο τραπέζι με την Τουρκία.
Ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει. Και πρέπει να σας πω ξανά ότι η χώρα δεν πρόκειται να κάνει καμιά έκπτωση από το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, το οποίο εξάλλου είναι ένα πρόγραμμα το οποίο πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Αλλά η υπεράσπιση της ελευθερίας μας είναι η πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα νομίζω οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης».