Κυβέρνηση: Το μεταναστευτικό αυξάνει την πίεση στα «δεξιά» της ΝΔ - Στο 21,7% το άθροισμα των κομμάτων
Στο 21,7% το ποσοστό των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ και που φαίνονται έτοιμα να εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση με αιχμή τη νέα μεταναστευτική κρίση που προκαλεί στην Ευρώπη το Βερολίνο.
Η Νέα Δημοκρατία για πρώτη φορά σε μια από τις δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου, εμφανίζει σφυγμό, ανεβάζοντας τα ποσοστά της στο 29,8%, από το 28,31% της κάλπης των ευρωεκλογών.
Παρά την άνοδο μιάμισης μονάδας όμως, η έρευνα της Μetron Analysis, προκαλεί και ταχυπαλμία, από τον κίνδυνο που επίσης μεγαλώνει στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος. Εκτός από την τρίτη θέση της Ελληνικής Λύσης με το 10,5%, καμπανάκι και το άθροισμα των δεξιών δυνάμεων.
Το κόμμα Βελόπουλου μαζί με τη Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, τη Νίκη και τους εξαερωμένους Σπαρτιάτες, έχουν ένα άθροισμα της τάξης του 21,7%. Και τα τρία κόμματα μάλιστα αυξάνουν τις δυνάμεις τους σε σχέση με την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου, με τη Φωνή Λογικής να ανεβάζει τα ποσοστά της κατά 77%, από το 3,04% των ευρωεκλογών στο 5,4%.
Το μεταναστευτικό αυξάνει την πίεση στα «δεξιά» της ΝΔ
Σε κάθε περίπτωση η μεγέθυνση, του ονομαζόμενου «εκ δεξιών κινδύνου», καταγράφεται την ώρα που επανέρχεται η ανησυχία για το μεταναστευτικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στη ΔΕΘ, σε σχετική ερώτηση, είχε δείξει να συμμερίζεται την άποψη ότι η παράνομη μετανάστευση οδήγησε στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε επαναλάβει ότι αυτό είναι ένα που η Ελλάδα το έχει αντιμετωπίσει και σχολιάζοντας το 30% της γερμανικής ακροδεξιάς είχε τονίσει: «σίγουρα θα πρέπει αν κάποιος ήταν Γερμανός να ανησυχεί ιδιαίτερα». Με μια αναφορά μάλιστα, ανοιχτή σε διαφορετικές ερμηνείες, είχε συμπληρώσει: «Δεν θα είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα κατηγοριοποιήσει όλους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν επιλέξει τέτοιους σχηματισμούς ως ακροδεξιούς, ούτε όλα τα κόμματα κατ΄ ανάγκη ως ακροδεξιά».
Από την άλλη βέβαια, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει να της ξεφύγει ούτε επιχειρησιακά αλλά ούτε και πολιτικά η φωτιά του μεταναστευτικού. Στο πεδίο, παρά την αύξηση κατά 99% των ροών προς τα νησιά και προς το ΚΥΤ του Έβρου, η εκτίμηση είναι ότι οι αφίξεις θα μειωθούν το επόμενο διάστημα.
Συμμαχία κατά των γερμανικών αλλαγών
Σε πολιτικό επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να δείξει ότι η Αθήνα θα επιμείνει στη στάση της πυγμής απέναντι στο Βερολίνο, κάνοντας μετά τη Βιέννη και επί ελληνικού εδάφους, ακόμη μια αιχμηρή παρέμβαση: «Η απάντηση δεν είναι μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες, οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν είναι αυτό κάτι, το οποίο εύκολα, μπορεί να γίνει ανεκτό».
Εκτός από την επανάληψη του μηνύματος ότι η Ελλάδα δεν θα υποκύψει στις απειλές του Βερολίνου, η Αθήνα πρωτοστατεί και σε μια συμμαχία κατά των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση Σόλτς. Δίπλα στην Ελλάδα ήδη στοιχίζονται Αυστρία, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα και Βουλγαρία που αντιτίθενται με το γερμανικό μπλόκο στα σύνορα. Αυτό το κοινό μέτωπο θα μετρήσει τις δυνάμεις του τις επόμενες εβδομάδες, με το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών να γίνεται στις 17 Οκτωβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.