Μεταναστευτικό: Μπρα ντε φερ Αθήνας και Βερολίνου - Εκρηκτικό σκηνικό σε Γερμανία λόγω ακροδεξιάς
Νέες εντάσεις στην «καρδιά» της Ευρώπης προκαλεί το Βερολίνο λόγω της «στροφής» προς το αυστηρότερο στο μεταναστευτικό λόγω των εσωτερικών πολιτικών κραδασμών.
Χωρίς να αλλάξει το επίπεδο του συναγερμού, η Αθήνα προετοιμάζεται για ένα ελεγχόμενο μπρα ντε φερ με το Βερολίνο, για το μεταναστευτικό και τις απειλές για απελάσεις χιλιάδων προσφύγων και προς τη χώρα μας.
Σε αυτό το φόντο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από την ερχόμενη Δευτέρα, θα βρίσκεται στη γερμανική πρωτεύουσα και στο περιθώριο της συνόδου για την ασφάλεια, θα έχει όπως λένε οι πληροφορίες συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Από την κυβέρνηση προς το παρόν, δεν εκδηλώνεται κάποια ανησυχία, αλλά δεν παίρνουν και αψήφιστα την έμμεση απειλή, που συνόδευε, την απόφαση για κλείσιμο των χερσαίων συνόρων και επαναφορά των συνοριακών ελέγχων.
Το Βερολίνο κάνει «λάστιχο» τη Σένγκεν - Αντιδρά ο Μητσοτάκης
Από τη Βιέννη πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έγινε, για ακόμη μια φορά, δέκτης του γερμανικού αιτήματος και κατά την πρόσφατη συνάντησή του στη ΔΕΘ, με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τον Όλαφ Σολτς: «Αυτό που δεν είναι σωστό, είναι να κινηθούμε σε ad hoc εξαιρέσεις από τη Σένγκεν, που δεν θα επιτρέψουν την ελεύθερη διακίνηση πολιτών. Η εφαρμογή του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα».
Την ελληνική αντίδραση, κατανόησε και στήριξε ο Αυστριακός Καγκελάριος, ο οποίος κάρφωσε το Βερολίνο: «Αρχίζει ο αναστοχασμός από τη μεριά της Γερμανίας. Για εμάς οι χερσαίο έλεγχοι δεν είναι νέο, γίνονται από το 2015. Για μένα το κρίσιμο είναι να εφαρμοστεί το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, γρήγοροι έλεγχοι, γρήγορες απελάσεις», είπε ο Κάρλ Νεχάμερ.
Ο κ. Μητσοτάκης με έμμεσο τρόπο και σε αιχμηρό ύφος, υπενθύμισε το καμπανάκι που είχε χτυπήσει, κατά τη συνέντευξή τύπου με τον Όλαφ Σόλτς, κατά την επίσκεψή του, στη γερμανική καγκελαρία: «Σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες που έχουν πολύ μεγάλη έλξη και τραβούν μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν δικαίωμα να μετακινηθούν νόμιμα. Αυτό πρέπει να απασχολήσει την ίδια τη Γερμανία, εμείς δεν θα υποδείξουμε πώς θα οργανώσει το κοινωνικό της κράτος».
Άνω - κάτω το Βερολίνο λόγω προσφυγικού
Σε μια προσπάθεια να αποδραματοποιήσει την κατάσταση, κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας στο Flash.gr, χαρακτήριζε «παλιά» τη συγκεκριμένη απειλή. Ο ίδιος αξιωματούχος, υπενθύμιζε ότι η συγκεκριμένη απειλή, έχει χρησιμοποιηθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο το Βερολίνο να ενεργοποιήσει τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, της συνθήκης Σένγκεν.
Από την άλλη βέβαια είναι θολό το τοπίο με τον αριθμό των προσφύγων, τόσο εκείνων που έχουν άσυλο αλλά και της ομάδας που βρίσκεται παράνομα σε γερμανικό έδαφος. Μπορεί από τη γερμανική πλευρά να γίνεται λόγος για συνολικά, σχεδόν 88.000 πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, τα συγκεκριμένα στοιχεία όμως δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν με έγκυρες διασταυρώσεις.
Πηγή με γνώση των διαδικασιών, εξηγούσε στον Flash.gr, ότι αυτή τη στιγμή, από τις χώρες πρώτης υποδοχής και χορήγησης ασύλου, μόνο η Ελλάδα καταχωρεί δεδομένα στο Ευρωπαϊκό σύστημα για την αντιπαραβολή δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο, το γνωστό Eurodac.
Σύμφωνα πάντως με άλλες πηγές, η γερμανική διαμαρτυρία για τις επιστροφές, σχετίζεται με τη συγκυρία στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, στρέφοντας τους προβολείς στην κάθετη πτώση που σημειώνουν τα ποσοστά των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν μάλιστα ότι ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν η Αθήνα έκανε την κίνηση καλής θέλησης προς το Βερολίνο, το πρόγραμμα επιστροφών που προτάθηκε, δεν είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Τα στοιχεία στην ελληνική βάση δεδομένων, δείχνουν ότι μόλις 11 άτομα μπήκαν στις πτήσεις για Αθήνα, ενώ αντίστοιχα χαμηλές ήταν οι ροές και σε προηγούμενες περιόδους. Από την άλλη οι ευρωπαϊκές διαδικασίες, όπως λένε από την Αθήνα, δεν δίνουν τη δυνατότητα στη Γερμανία «να βάλει όποιους θέλει σε αεροπλάνα και να τους στείλει πίσω».
Οι απελάσεις βέβαια είναι μια δύσκολη πολιτική άσκηση, αφού στη Γερμανία, ο χειρισμός τέτοιων ζητημάτων είναι αποτέλεσμα των συμφωνιών μεταξύ των κομμάτων πριν καταλήξουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, όπως το 2023 με το μπλόκο των Πράσινων ενώ πλέον υπάρχει πιο ορατή από ποτέ η απειλή του AFD έπειτα και από τα σοκαριστικά αποτελέσματα της Θουριγγίας.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ανεβάζει στροφές και για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, ο οποίος όπως διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κατασκευαστεί είτε με ευρωπαϊκούς, είτε εθνικούς πόρους: «…Είναι απολύτως λογικό ότι αυτό το εμπόδιο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης…Αλλά είναι δίκαιο το βάρος της φύλαξης των συνόρων να επιμερίζεται δίκαια». Την ίδια στιγμή στη δημοσκόπηση της GPO για το Star, σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες (78,7%), θεωρούν ότι πρέπει να γίνει αυστηρότερη η μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας, έναντι 17,5% που απαντάει αρνητικά.