Κάπνισμα: 3 βιταμίνες για να προστατέψετε τον οργανισμό σας από καρκίνο
Θαύματα δεν γίνονται, αλλά η ισορροπημένη και πλούσια σε αντιοξειδωτικά διατροφή μπορεί να βοηθήσει.
Το κάπνισμα είναι μια επιβλαβής συνήθεια και αυτό το ξέρουν όλοι. Η συστηματική χρήση προϊόντων καπνού μπορεί να επιφέρει ό,τι ακριβώς έχετε δει σε φωτογραφίες που υπάρχουν πάνω στις συσκευασίες: όγκους στον λαιμό και στη στοματική κοιλότητα, όγκους στον πνεύμονα, αλλοιώσεις στις αρτηρίες και γάγγραινα. Μπορεί ακόμα να προκαλέσει και μείωση της γονιμότητας, κάτι που δεν θα δεις σε φωτογραφίες.
Γιατί χρειάζεστε βοήθεια στη διακοπή του καπνίσματος
Η διακοπή του καπνίσματος είναι επιτακτική αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας και την ποιότητα ζωής που απολαμβάνετε. Αντικειμενικά όμως είναι δύσκολη, γιατί το κάπνισμα επιφέρει και ψυχολογική και σωματική εξάρτηση. Η νικοτίνη προκαλεί ισχυρό εθισμό, καθώς επηρεάζει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Για αυτό και οι πιθανότητες να κόψετε το κάπνισμα χωρίς ιατρική βοήθεια είναι πολύ μικρές. Επομένως η λύση που χρειάζεστε είναι ένα ιατρείο διακοπής του καπνίσματος.
Ποια τρόφιμα μπορούν να σας δώσουν ένα boost
Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν και δεν μπορείτε να το ελαττώσετε δραστικά ή να το κόψετε, θα πρέπει τουλάχιστον να φροντίσετε να προστατέψετε τον οργανισμό σας από τις ελεύθερες ρίζες και τις οξειδωτικές ουσίες που προκαλούν καταστροφές στα κύτταρα και τελικά οδηγούν στον καρκίνο. Τα καλά νέα είναι ότι όλες οι φυτικές τροφές περιέχουν αντιοξειδωτικά που θα ενισχύσουν την μάχη του οργανισμού εναντίον των επιβλαβών ουσιών. Μιλάμε για μύρτιλα, φράουλες, σταφύλια, πορτοκάλια, μήλα, μπανάνες. Επίσης, προϊόντα ζύμωσης όπως το κεφίρ και το γιαούρτι έχουν πολλά θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά.
Ποιες βιταμίνες είναι οι πιο ευεργετικές σύμφωνα με μελέτες
Η πιο ευεργετική βιταμίνη είναι η C που έχει διπλή δράση: καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες (αντιοξειδωτικό) και ενισχύει τη λειτουργία των λεμφοκυττάρων τα οποία καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα που ευθύνονται για την αύξηση των όγκων και τις μεταστάσεις. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στις πράσινες πιπεριές, τη ντομάτα, τα σταυρανθή λαχανικά, στο σπανάκι, στο ακτινίδιο και φυσικά στο πορτοκάλι.
Η βιταμίνη Β3 ή νιασίνη συμμετέχει στην επιδιόρθωση βλαβών στο DNA που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες (και στο τέλος οδηγούν σε καρκίνο) και ενισχύει τα κύτταρα-φονείς που εξουδετερώνουν τα καρκινικά. Η νιασίνη βρίσκεται σε φυτικές (καφέ ρύζι, δημητριακά ολικής) αλλά και ζωικές τροφές (βοδινό, γαλοπούλα, κοτόπουλο, σολομό, τόνο) αλλά και στον σακχαρομύκητα (μαγιά). Επομένως πρέπει να αναζητήσετε τις σχετικές τροφές, όπως και προϊόντα σαν το κεφίρ.
Η βιταμίνη Ε είναι και αυτή ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων. Βρίσκεται σε πολλές τροφές όπως αμύγδαλα, σπανάκι, μπρόκολο, αβοκάντο, ακτινίδιο, μάνγκο και πιπεριές μπελ.
Παράλληλα, πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο και κουνουπίδι) είναι το μόνο είδος φυτικών τροφών που σε μπορεί να καταπολεμήσει καρκινικά κύτταρα.
Πώς θα τα κάνετε αυτά μέρος της καθημερινής μας διατροφής
Πρωινό
Ο πιο εύκολος τρόπος είναι ένα καθημερινό σμούθι από αβοκάντο, ακτινίδιο, πορτοκάλι και μάνγκο. Η προσθήκη κεφίρ θα του δώσει «σώμα» αλλά και την πολύτιμη νιασίνη. Βάλτε επίσης όσο περισσότερα φρούτα μπορείτε για μια ισορροπημένη διατροφή.
Δεκατιανό
Σνακ με καρπούς όπως αμύγδαλα.
Μεσημεριανό
Καθημερινά σαλάτα από πιπεριές μπελ (κίτρινες ή πράσινες), μπρόκολο, σπανάκι και ντομάτα. Για κυρίως πιάτο επιλέξτε γαλοπούλα ή μοσχάρι με καφέ ρύζι.