Κάνδανος: Ο Σταϊνμάιερ στο χωριό που αφάνισαν οι ναζί - Απόγονοι θυμάτων άνοιξαν πανό μπροστά του
Συγκλονιστικές εικόνες στην Κάνδανο όπου συγγενείς και απόγονοι των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας άνοιξαν πανό μπροστά στον πρόεδρο της Γερμανίας ζητώντας «Δικαιοσύνη και Αποζημιώσεις».
Άσβεστη παραμένει η μνήμη των συγγενών των θυμάτων της θηριωδίας των ναζί στην Κάνδανο Χανίων όπως αποτυπώθηκε στις συγκλονιστικές εικόνες που μετέδωσε το Action 24 από την ώρα της επίσκεψης του Γερμανού προέδρου στο χωριό που αφάνισαν οι κατακτητές αφού πρώτα είχαν αντιμετωπίσει τη γενναία αντίσταση των κατοίκων του.
Ο Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ έφτασε στην πλατεία του χωριού υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και κατευθύνθηκε προς το μνημείο των πεσόντων όπου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη εκείνων που ήταν από τους πρώτους νεκρούς των γερμανικών θηριωδιών στην Κρήτη.
Ο πρόεδρος της Γερμανίας στάθηκε μπροστά στους συγγενείς και στους απόγονους των θυμάτων με τους οποίος συνομίλησε ακούγοντάς τους να ζητούν «δικαιοσύνη και αποζημιώσεις» για τις φρικαλεότητες των Γερμανών στο μαρτυρικό χωριό. Κάποιοι εξ' αυτών του έδωσαν φωτογραφίες με τις θηριωδίες αλλά και ψηφίσματα για το θέμα των αποζημιώσεων για το οποίο πάντως ήδη από χθες έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως για το Γερμανικό κράτος θεωρείται λήξαν...
Δυο εξ΄ αυτών σηκώθηκαν μπροστά του και άνοιξαν ένα πανό με τη φράση «Δικαιοσύνη και Αποζημιώσεις» γραμμένη στα Ελληνικά, τα Αγγλικά αλλά και τα Γερμανικά.
Μία ηλικιωμένη, επιζήσασα των γερμανικών θηριωδιών μίλησε στον πρόεδρο της Γερμανίας για τα όσα έζησε και αντέδρασε όταν εκείνος της είπε «ξέρουμε την οδύνη σας».
«Όχι δεν την ξέρετε την οδύνη μας» είπε η γυναίκα η οποία αρνήθηκε να δώσει το χέρι της στον κ. Σταϊνμάιερ στον οποίο, σύμφωνα με το neakriti.gr, είπε πως δεν μπορεί να τον βλέπει.
Δείτε το βίντεο από το neakriti.gr
Η Κάνδανος των Χανίων θεωρείται το πρώτο μέρος στην Ελλάδα όπου το 1941 οι Γερμανοί προχώρησαν στον αφανισμό του αφήνοντας πίσω τους δεκάδες άμαχους νεκρούς αφού πρώτα είχαν αντιμετωπίσει την αντίσταση των κρητικών που δεν ήθελαν να πατήσει γερμανική μπότα στα χωριά τους. Στην πλατεία του χωριού σώζονται μέχρι σήμερα οι πλάκες που τοποθέτησαν οι Γερμανοί μετά από τις εκτελέσεις τους «σε αντίποινα των δολοφονηθέντων Γερμανών Στρατιωτών...».