Ιταλοί ζαχαροπλάστες VS ελβετικού κολοσσού: «Πόλεμος» για τη συνταγή σοκολάτας
Ένας αδυσώπητος πόλεμος μαίνεται στις Άλπεις και συγκεκριμένα στο Πιεμόντε που φημίζεται για τα αυτοκίνητα Fiat, την ποδοσφαιρική ομάδα Juventus αλλά και τη λαχταριστή Nutella.
Αυτήν τη φορά όμως η περιοχή πρωταγωνιστεί σε μια «γλυκιά» διαμάχη για το Gianduiotto: Το διασημότερο γλυκό της περιοχής, μια μικρή, σε σχήμα ράβδου σοκολάτα από κακάο, φουντούκια και ζάχαρη, που είναι τυλιγμένη σε χρυσό χαρτί.
Για να εδραιωθεί ο δεσμός μεταξύ του συγκεκριμένου γλυκού και της περιοχής, μια ομάδα τοπικών σοκολατοποιών σχημάτισε μια επιτροπή προκειμένου να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να χορηγήσει προστατευόµενη γεωγραφική ένδειξη (PGI) «Gianduiotto di Torino». Ωστόσο, όπως σημειώνει το Politico, η πρωτοβουλία τους συνάντησε μια απρόσμενη αντίσταση.
Η διαφωνία προέρχεται από την Caffarel, μια εταιρεία παραγωγής σοκολάτας με έδρα το Πιεμόντε που ανήκει στον ελβετικό κολοσσό Lindt & Sprüngli, και η οποία δεν λαμβάνει μέρος στην προσπάθεια, παρότι είναι ένας από τους ιστορικούς παραγωγούς του εδέσματος. Αιτία της διαφωνίας είναι η συνταγή.
Συγκεκριμένα αυτή που παρουσιάστηκε από την επιτροπή των σοκολατοποιών έχει τρία συστατικά: κακάο, ζάχαρη και φουντούκια. Η Caffarel, ωστόσο, θεωρεί ότι πρέπει να συμπεριληφθεί και το γάλα σε σκόνη.
«Η πλειονότητα των καταναλωτών μας προτιμά τις εκδοχές που περιέχουν γάλα», εξήγησε εκπρόσωπος της Lindt & Sprüngli, προσθέτοντας ότι παράγει το γλυκό με ξεχωριστό εμπορικό σήμα για πάνω από 50 χρόνια. Η εταιρεία ισχυρίζεται επίσης ότι είναι η «μητέρα» της πραγματικής συνταγή του γλυκού τον 19ο αιώνα, την οποία αργότερα προσάρμοσε.
«Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τη συνταγή για την παραδοσιακή σπεσιαλιτέ», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Ωστόσο, κατά τη γνώμη μας, ένα ευρύτερο πεδίο εφαρμογής, που επιτρέπει το γάλα, είναι επίσης καθιερωμένο και συνηθισμένο».
Από την πλευρά της η επιτροπή ζαχαροπλαστών ισχυρίζεται ότι το γάλα δεν ήταν μέρος της αρχικής συνταγής και ότι η Caffarel απλώς το έκανε δημοφιλές ούσα η πρώτη που το παρήγαγε σε μαζική κλίμακα.
«Δεν εφηύραν τίποτα», ειρωνεύτηκε ο κ. Καστάνια, επικεφαλής της επιτροπής ΠΓΕ και βιοτεχνικός σοκολατοποιός, υποστηρίζοντας ότι το Gianduiotto «γεννήθηκε με βιοτεχνικό τρόπο».
Η επιτροπή εξασφάλισε την υποστήριξη του προέδρου του Πιεμόντε Αλμπέρτο Τσίριο, από το δεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, ο οποίος πιστεύει ότι προστατεύουν «την αριστεία μιας περιοχής και όχι το εμπορικό σήμα μιας πολυεθνικής εταιρείας».
Κλάδος 200 εκατομμυρίων ευρώ
Η απονομή του σήματος της Ευρωπαικής Ενωσης αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις πωλήσεις των τοπικών παραγωγών, καθώς ο κλάδος αξίζει ήδη 200 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της περιφέρειας.
Παρόλο που οι διαμάχες σε επίπεδο κράτους για τις ετικέτες τροφίμων είναι αρκετά συνηθισμένες – και μπορεί κατά καιρούς να μετατραπούν σε σκληρές νομικές μάχες – δεν είναι τυχαίο να βρεθεί και η Ιταλία εμπλεκόμενη.
Για τους Ιταλούς το φαγητό είναι θέμα εθνικής υπερηφάνειας, και η χώρα σπεύδει «να πάρει τα όπλα» για να υπερασπιστεί αυτό που θεωρεί μέρος της πολιτιστικής της κληρονομιάς.
Προς το παρόν, όμως η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ιταλικών αρχών: Η ετικέτα εξετάζεται από το υπουργείο Γεωργίας, το οποίο στη συνέχεια θα αποφασίσει αν θα διαβιβάσει το αίτημα στις Βρυξέλλες, οι οποίες θα γνωμοδοτήσουν τελικά.
Αλλά οι πιέσεις εκατέρωθεν έχουν ήδη αρχίσει. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τσίριο και ο Καστάνια συμμετείχαν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας Γιάνους Βοϊζεκόφσκι για να προωθήσουν την ετικέτα της Προστατευόμενς Γεωγραφικής Ενδειξης.
Ο Καστάνια δήλωσε ότι ο επίτροπος «δεν θα μπορούσε … να πει πολλά» σε αυτό το στάδιο, δεδομένου ότι το αίτημα δεν έχει ακόμη φθάσει στις Βρυξέλλες, αλλά δήλωσε ότι ο Βοϊζεκόφσκι ήταν «υπέρ των ΠΓΕ γενικά» και ότι το γεγονός πως κατάφεραν να τον προσεγγίσουν μέσα σε λίγες ημέρες ήταν ένα θετικό σημάδι.
Ωστόσο, ο δρόμος για την απόκτηση ΠΓΕ είναι ακόμη μακρύς για το Gianduiottο, σημειώνει το Politico. Αν ποτέ τα καταφέρει, θα φανεί στη... γεύση.
Πηγή: Politico