Το πιο ακριβό μπουκάλι ουίσκι στον κόσμο – Η αστρονομική τιμή σε δημοπρασία
Ένα μπουκάλι από το πλέον «περιζήτητο σκωτσέζικο ουίσκι » στον κόσμο πωλήθηκε για περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ευρώ το Σάββατο (18/11) από τον οίκο Sotheby's στο Λονδίνο.
Για το Adami 1926 ο οίκος Sotheby's περίμενε να συγκεντρώσει μεταξύ 850.000 και 1,37 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά τελικά η πολύτιμη φιάλη έπιασε το ιλιγγιώδες ποσό των 2.500.421 ευρώ, αποτελώντας «νέο ρεκόρ για οποιαδήποτε φιάλη ποτού ή κρασιού που πωλήθηκε σε δημοπρασία», δήλωσε ο οίκος δημοπρασιών στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Το «The Macallan 1926» είναι μία από τις μόλις 40 φιάλες που αντλήθηκαν μετά από παλαίωση σε βαρέλια σέρι για 60 χρόνια, γεγονός που το καθιστά το παλαιότερο Macallan vintage που έχει παραχθεί ποτέ, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.
Ωστόσο, αυτά δεν διατέθηκαν για αγορά και αντ’ αυτού προσφέρθηκαν στους κορυφαίους πελάτες της Macallan. Και κάθε φορά που κάποιο από αυτά βγαίνει στο σφυρί, τα ρεκόρ καταρρίπτονται: μεταξύ 2018 και 2019, το ρεκόρ καταρρίφθηκε τρεις φορές από τρεις από τις διαφορετικές παραλλαγές: Sir Peter Blake, Michael Dillon και Fine and Rare.
Μάλιστα το 2019, ο οίκος Sotheby's πούλησε μια φιάλη «The Macallan 1926» έναντι 1,714 εκατομμυρίων ευρώ, καθιστώντας την τότε την πιο ακριβή φιάλη κρασιού ή οινοπνεύματος που έχει δημοπρατηθεί ποτέ.
Οι ετικέτες
Στην πώληση του Σαββάτου εκποιήθηκε μία από τις 12 φιάλες που καλύπτονταν με μια ετικέτα σχεδιασμένη από τον Ιταλό ζωγράφο Βαλέριο Αντάμι.
Άλλες 12 φιάλες έφεραν ετικέτα από τον ποπ καλλιτέχνη σερ Πίτερ Μπλέικ, ενώ οι υπόλοιπες δύο κυκλοφόρησαν χωρίς ετικέτα. Από αυτές, η μία φιάλη ζωγραφίστηκε ζωγραφισμένη από τον Ιρλανδό καλλιτέχνη Μάικλ Ντίλον και έγινε η πρώτη φιάλη ουίσκι στην ιστορία που ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο λίρες, όταν πωλήθηκε το 2018 για 1,2 εκατομμύρια λίρες (1,371 εκατομμύρια ευρώ), ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών στην ιστοσελίδα του.
«Γεύτηκα μια μικροσκοπική σταγόνα...»
Πριν από την πώληση, ο επικεφαλής του οίκου Sotheby's για το ουίσκι Jonny Fowle δήλωσε στο AFP ότι είχε δοκιμάσει ένα μικρό δείγμα.
Όπως τόνισε: «Γεύτηκα μια μικροσκοπική σταγόνα – μια μικροσκοπική σταγόνα – από αυτό. Είναι πολύ πλούσιο, έχει πολλά αποξηραμένα φρούτα όπως θα περίμενες, πολλά μπαχαρικά, πολύ ξύλο».
Πρόσθεσε ότι είχε περάσει 60 χρόνια σε σκούρα ευρωπαϊκή δρυ, η οποία αντικατοπτρίζεται στο χρώμα. «Δεν είναι ουίσκι για να το πάρεις ελαφρά. Είναι ένα πλούσιο, πλούσιο δράμι, αλλά είναι απίστευτο», είπε ο Φάουλ.