Κακάο: Ο «καφέ χρυσός»: Εκτόξευση τιμών - Απομιμήσεις σοκολάτας στην αγορά
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, εκτοξεύονται οι τιμές του κακάο, συμπαρασύροντας και την τιμή της σοκολάτας. Συγκεκριμένα, η διεθνής τιμή εμφανίζεται αυξημένη κατά 125% σε σχέση με το 2023 και κατά 50% από την αρχή του έτους. Και μπορεί οι λέξεις… «ανατιμήσεις στο ράφι» να έρχονται στο μυαλό των καταναλωτών που παρακολουθούν ένα ακόμη προϊόν να συμμετέχει στο ράλι της ακρίβειας, οι ζαχαροπλάστες και οι αρτοποιοί που συνομιλήσαμε όμως, κρούουν ένα ακόμη καμπανάκι κινδύνου.
Γιατί πράγματι, μάς λέει ο Μάριος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και Α’ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, οι ανατιμήσεις αυτές έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται. Θα φέρουν όμως μαζί τους, μειωμένη αγοραστική δύναμη και τελικά…απολύσεις στον κλάδο!
«-Έχετε δει τις αυξήσεις ήδη;
Ασφαλώς. Έτσι λοιπόν αν με ρωτάς, ναι, θα δούμε τις αυξήσεις στα ράφια των καταστημάτων! Λογικό δεν είναι; Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα, κάποιος που με το μισθό του έπαιρνε ένα κιλό σοκολατάκια, τώρα θα παίρνει για παράδειγμα, 800 γραμμάρια. Δεν είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να αντιδράσουμε.
-Το χρόνο πόση σοκολάτα χρειάζεστε στην επιχείρησή σας;
Κοντά στους 12 τόνους.
-12 τόνους το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα επηρεαστείτε σοβαρά από την αύξηση στη τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος…
Είναι μια οικονομική αιμορραγία, η οποία επαναλαμβάνω θα μεταφερθεί, στο βαθμό που γίνεται να μεταφερθεί, στο τελικό προϊόν. Και οι 12 τόνοι θα γίνουν 11. Και οι 11 θα γίνουν 10 και πάει λέγοντας!
-Συνεπώς θα οδηγηθείτε σε μικρότερη παραγωγή στα γλυκά, σε σχέση με το παρελθόν…
Και μικρότερη παραγωγή και αν η παραγωγή πέσει κι άλλο, θα μειωθούν και οι θέσεις εργασίας. Εάν έχεις τρεις εργαζόμενους για να παράγουν δέκα πράγματα και τα πράγματα αυτά τα κάνεις επτά ή οκτώ, τότε οι εργαζόμενοι θα γίνουν δύο. Είναι απλά μαθηματικά.»
«Προσοχή στις απομιμήσεις σοκολάτας!»
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η τιμή στη σοκολάτα αυξήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια κατά 15% ενώ στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής η αύξηση αγγίζει το 14%. Τι λένε όμως οι ίδιοι οι επαγγελματίες; Εκφράζουν ανησυχία και για την ποιότητα.
Η Έλσα Κουκουμέρια, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, μάς λέει χαρακτηριστικά πως πέρυσι αγόραζε μια καλής ποιότητας βέλγικη σοκολάτα υγείας, προς 8 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος η τιμή αυτή έχει εκτοξευθεί στα 12 με 13 ευρώ. Γι αυτό και μας προειδοποιεί για τις απομιμήσεις…
«Καταγραφεί ρεκόρ η τιμή της. Αφού όλα τα είδη έγιναν χρηματιστηριακά, έγινε και η σοκολάτα χρηματιστηριακό είδος. Σχεδόν διπλασιάζεται η τιμή κιλού. Διπλασιάζεται! Είναι πολύ μεγάλη η αύξηση και σίγουρα αυτό θα επηρεάσει την τιμή των προϊόντων. Εδώ όμως υπάρχουν δύο προβλήματα.
Το ένα είναι ότι ανεβαίνει η τιμή της σοκολάτας και το άλλο είναι να προσπαθήσουμε όλοι μας, να μη ρίξουμε την ποιότητα. Γιατί όπως θα γνωρίζετε, υπάρχει η σοκολάτα, υπάρχει όμως και η απομίμηση σοκολάτας.
-Αυτό δεν θα πρέπει να αναγράφεται στα προϊόντα, ώστε να το γνωρίζει ο καταναλωτής;
Κανονικά θα πρέπει να αναφέρεται. Θα πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής τι αγοράζει. Δηλαδή όταν μπαίνει κάποιος και θέλει να αγοράσει ένα σοκολατένιο γλυκό και βλέπει μια τούρτα που κάνει αλλού 15 ευρώ και εκεί έχει 7 ευρώ, είναι πασιφανές ότι η σοκολάτα δεν είναι σοκολάτα. Θεωρώ βέβαια ότι στην πλειονότητα των επιχειρηματιών, δεν συμβαίνει αυτό το πράγμα. Όλοι προσπαθούμε να κερδίσουμε τον πελάτη με την καλύτερη ποιότητα.»
Η αιτία των ανατιμήσεων αυτών, οφείλεται στην πολύ κακή περυσινή σοδειά. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Κακάο (ICCO), η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και οι πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Αφρική, είχε ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός δέντρων, να μολυνθεί από μια ασθένεια που καταστρέφει τους κόκκους κακάο.
Μια ασθένεια, που έπληξε σοβαρά τις αποδόσεις των καλλιεργειών στη Γκάνα και την Ακτή του Ελεφαντοστού. Δύο γωνιές του πλανήτη όπου καλλιεργείται το 60% της παγκόσμιας παραγωγής.