Φρέσκα ζυμαρικά στους δρόμους της Φλωρεντίας
Στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας της Τοσκάνης, στην πανέμορφη και ειδυλλιακή Φλωρεντία, επισκέπτες και ντόπιοι έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την τέχνη και τη μαγεία της δημιουργίας των φρέσκων ζυμαρικών (pasta). Ραβιόλια και όλων των ειδών τα τορτελίνια, ακόμα και για τα πιο απαιτητικά γούστα στο... πιάτο σας.
Τα ζυμαρικά είναι καλή πηγή φυτικών ινών και σύνθετων υδατανθράκων, πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία και φημίζονται για το γεγονός ότι μας κρατούν χορτάτους για αρκετές ώρες μετά την κατανάλωσή τους. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία γεύσεων, με μελάνι από καλαμάρια ή σουπιές, με γεύση από παντζάρι, σπανάκι, καρότο, κολοκύθι και ντομάτα.
100 γραμμάρια ζυμαρικών τα κλασικά spaghetti περιέχουν 170 θερμίδες που αναλύονται σε 34 γραμμάρια υδατανθράκων, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και σχεδόν καθόλου λιπαρά. Τα ζυμαρικά περιέχουν γλυκόζη -είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκέφαλου και των μυών- δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου αλάτι και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κυρίως αυτά της ολικής άλεσης.
Περιέχουν σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β -απαραίτητες για να μετατρέψουν τη τροφή σε ενέργεια- ενώ έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα απότομα, με αποτέλεσμα να προκαλούν κορεσμό και έτσι μας χαρίζουν την αίσθηση της πλήρωσης για περισσότερη ώρα.
Τα ζυμαρικά μπορούν να συνδυαστούν με τροφές χαμηλές σε λιπαρά, όπως τα λαχανικά, τα θαλασσινά και το κοτόπουλο. ή γενικότερα άπαχο κρέας. Καλό θα ήταν να δημιουργείτε τις δικές σας «απλές» σάλτσες χωρίς συντηρητικά και να χρησιμοποιείτε μεθόδους μαγειρικής στις οποίες δεν είναι απαραίτητη η προσθήκη επιπλέον βουτύρου ή μεγάλη ποσότητα ελαιόλαδου.