«Είσαι μακαρονάς; Τότε είσαι ευτυχισμένος!» - Τί έδειξε μελέτη για τα ζυμαρικά
Η συνταγή της ευτυχίας τελικά κρύβεται σε ένα πιάτο ζυμαρικά. Όλων των ειδών. Είτε είναι σπαγγέτι, είτε είναι πένες, είτε με σάλτσα πέστο, καρμπονάρα ή ακόμη με μανιτάρια και τρούφα. Τα ζυμαρικά σε κάνουν ευτυχισμένο. Αυτό αποφάνθηκε επιστημονική έρευνα που εκτείνεται από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα, συμπεριλαμβανομένων μελετών που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet Public Health.
Πιο συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα αναγνώρισε την θεραπευτική ιδιότητα των ζυμαρικών καθώς όπως φαίνεται συμβάλλουν στην προώθηση της καλής διάθεσης χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε τρυπτοφάνη και βιταμίνες Β! Μάλιστα τα επίπεδα ευτυχία που παρατηρήθηκαν σε καταναλωτές ζυμαρικών ήταν ίσα με εκείνα όσων άκουγαν την αγαπημένη τους μουσική ή έκαναν το αγαπημένο τους άθλημα.
Πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα σε χώρες της Μεσογείου όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, θεωρούν τα ζυμαρικά ένα comfort food. Αυτή η αντίληψη υποστηρίζεται διότι τα αμινοξέα L-Phenylalanine και Tryptophan, τα οποία είναι γνωστό ότι ενισχύουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ανεβάζουν τα επίπεδα ευτυχίας.
Μάλιστα, υποστηρίζεται η άποψη ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της διάθεσης και των φαγητών. Έτσι όταν προσγειωθεί μπροστά μας ένα πιάτο με λαχταριστά ζυμαρικά υψηλής ποιότητας απευθείας η διάθεση ανεβαίνει. Επιπρόσθετα παρατηρήθηκε σε καταναλωτές ότι τα επίπεδα ευτυχίας που έβγαζαν ήταν πολύ ανεβασμένα στην ιδέα και μόνο της πιθανής κατανάλωσης ζυμαρικών.
Πως κατέληξαν οι επιστήμονες σε αυτό το πόρισμα;
Δυο είναι οι βασικοί παράγοντες που κάνουν τα ζυμαρικά το υλικό της ευτυχίας.
Πρώτος είναι η ενέργεια. Τα ζυμαρικά αποτελούν ένα εξαιρετικό υλικό στη διατροφή μας καθώς περιέχουν την απαραίτητη γλυκόζη που επιζητούν εγκέφαλος και μύες για τη λειτουργία τους. Μάλιστα έχουν ελάχιστο αλάτι ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (ιδίως τα ολικής άλεσης). Συμβάλλουν στην ενέργεια του σώματος καθώς είναι πλούσια σε σίδηρο και φυλικό οξύ (απαραίτητο για τις εγκυμονούσες). Επίσης, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη άρα δεν αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα διατηρώντας σταθερή την άνοδο και τη μείωση της ενέργειας στο σώμα.
100 γραμμάρια ζυμαρικών περιέχουν 170 θερμίδες, 34 γρ. υδατανθράκων και σχεδόν καθόλου λιπαρά. Η περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους.
Δεύτερος παράγοντας είναι οι ενδορφίνες. Πιο γνωστές ως οι «ορμόνες της ευτυχίας» καθώς διαχέονται στο σώμα συνήθως όταν κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί όπως άθληση, να ακούμε μουσική ή την κατανάλωση ενός νόστιμου πιάτου. Οι ενδορφίνες είναι ορμόνες που ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, συμβάλλουν στην καλή διάθεση και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, από την οποία προκαλείται το στρες.
Παράλληλα, λειτουργούν και ως φυσικά παυσίπονα του οργανισμού, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης.
Αν και κατά καιρούς έχουν κατηγορηθεί ότι παχαίνουν, τα οφέλη των ζυμαρικών υπερτερούν των μειονεκτημάτων. Οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι και το σωστό πάντρεμα με καθημερινά υλικά μπορεί να σας δώσει ένα πιάτο που δεν έχετε φανταστεί. και όπως είχε πει και η θρυλική ηθοποιός Σοφία Λόρεν «Προτιμώ να τρώω μακαρόνια και να πίνω κρασί».
Και αν δε νιώθετε πολύ καλά παρακάτω ακολουθεί μια συνταγή που σίγουρα θα σας ανεβάσει τη διάθεση.
Fettuccine Alfredo
Υλικά
500 γρ. fettuccine ή ταλιατέλες
250 γρ. βούτυρο αγελάδας, κομμένο σε κυβάκια και μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
250 -300 γρ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας βάζουμε τα φετουτσίνι ή ταλιατέλες. Κρατάμε στην άκρη 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό που τα βράσαμε.
Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει.
Μόλις τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε με μια πιρούνα στην κατσαρόλα με το βούτυρο.
Ανακατεύουμε καλά ώστε να αναμειχθούν τα μακαρόνια με το βούτυρο.
Προσθέτουμε το 1 φλιτζ. τσαγιού νερό που κρατήσαμε στην άκρη και το τυρί και ανακατεύουμε να αναμειχθούν μέχρι να σχηματιστεί μια «σάλτσα».
Πασπαλίζουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα τριμμένο τυρί.