Η ζάχαρη σε γερνάει - Πώς θα κερδίσεις 2,4 μήνες σε βάθος χρόνου
Η ζάχαρη προκαλεί γήρανση των κυττάρων που εκδηλώνεται με ασθένειες του καρδιαγγειακού, ηπατικές ασθένειες και καρκίνο.
Ξέρουμε ότι η πολλή ζάχαρη δεν κάνει καλό, αλλά τώρα ξέρουμε γιατί και πόση!
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο υποστηρίζουν ότι μία ισορροπημένη δίαιτα πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και χαμηλή σε ζάχαρη συνδέεται με μείωση της βιολογικής ηλικίας.
Εφαρμόζοντας ένα βιοχημικό τεστ που αποκαλείται «επιγενετικό ρολόι» και προσομοιάζει την κατάσταση της υγείας και το προσδόκιμο ζωής, βρήκαν ότι όσο καλύτερα διατρέφονταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, τόσο νεότερα ήταν τα κύτταρά τους.
Κάθε γραμμάριο ζάχαρης συσχετίστηκε με αύξηση στην επιγενετική τους ηλικία.
Η Δρ Ντόροθι Τσίου από το UCSF Osher Center for Integrative Health που υπογράφει τη μελέτη θεωρεί ότι «οι δίαιτες που εξετάστηκαν συμφωνούν με υπάρχουσες συστάσεις για την πρόληψη ασθενειών και τη βελτίωση της υγείας, ειδικά τη δράση αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών συστατικών».
Η έρευνα είναι μία από τις πρώτες που αποδεικνύουν τον σύνδεσμό μεταξύ ζάχαρης και επιγενετικής ηλικίας και η πρώτη που μελετά αυτόν τον σύνδεσμο σε γυναίκες, λευκές ή έγχρωμες, στη μέση ηλικία. Οι περισσότερες μελέτες στο παρελθόν περιέλαβαν μεγαλύτερες λευκές γυναίκες.
Η Δρ Ελίσα Επέλ, καθηγήτρια στο τμήμα ψυχιατρικής και επιστημών της συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας αναφέρει: «Γνωρίζαμε ότι τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης συνδέονται με χειρότερη μεταβολική υγεία και πρόωρες ασθένειες πιθανότατα περισσότερο από οποιονδήποτε διατροφικό παράγοντα».
Γυναίκες στην έρευνα ανέφεραν ότι κατά μέσο όρο κατανάλωναν 61,5 γραμμάρια ζάχαρης ημερησίως αν και το εύρος ήταν πολύ μεγάλο, από 2,7 έως 316 γραμμάρια ημερησίως. Για τη μελέτη ρωτήθηκαν 342 έγχρωμες και λευκές γυναίκες με μέσο όρο 39 έτη. Στη συνέχεια μελετήθηκε η συσχέτιση κατανάλωσης ζάχαρης με την επιγενετική τους ηλικία με δείγματα που πάρθηκαν από το σάλιο τους.
Από τη μελέτη και σύγκριση των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι μειώνοντας την πρόσληψη ζάχαρης κατά 10 γραμμάρια μπορεί να μειωθεί η βιολογική ηλικία κατά 2,4 μήνες σε βάθος χρόνου. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα προκαλούν χρόνια φλεγμονή που συνδέεται με ασθένειες του καρδιαγγειακού, διαβήτη, ασθένειες του ήπατος και καρκίνο.