Για πρώτη φορά μελέτη αποκαλύπτει: Τι μπορεί να προκαλέσει η ζάχαρη στον εγκέφαλo
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Αναλυτικά τα ευρήματα που σχετίζονται με την άνοια.
Προβληματισμό προκαλούν τα ευρήματα νέας μεγάλης μελέτης για την επίδραση που έχει στον εγκέφαλο η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης.
Σύμφωνα με τη Γερμανική Εταιρεία Νευρολογίας (DGN) και το Γερμανικό Ίδρυμα Εγκεφάλου, αυτή μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές ασθένειές.
«Η μόνιμη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα λόγω των υπερβολικά πολλών και πλούσιων γευμάτων, υπερφορτώνει το σύστημα και τροφοδοτεί την ανάπτυξη νευρολογικών ασθενειών και ιδιαίτερα της άνοιας και του εγκεφαλικού», επεσήμανε ο Δρ. Φρανκ Έρμπγκουθ, πρόεδρος του Γερμανικού Ιδρύματος Εγκεφάλου.
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και προάγουν τις εναποθέσεις στα τοιχώματα των αγγείων, μειώνοντας έτσι τη ροή του αίματος και την παροχή θρεπτικών ουσιών στα εγκεφαλικά κύτταρα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, καθώς και αγγειακή άνοια. Επιπλέον, οι γλυκοζαμινογλυκάνες, οι οποίες είναι πολυσακχαριτικές αλυσίδες, μπορούν να βλάψουν άμεσα τη γνωστική λειτουργία, καθώς επηρεάζουν τη λειτουργία των συνάψεων μεταξύ των νευρικών κυττάρων και, κατά συνέπεια, την πλαστικότητα των νευρώνων.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Η Γερμανική Εταιρεία Νευρολογίας και το Γερμανικό Ίδρυμα Εγκεφάλου συνιστούν να μειώσουμε τα επίπεδα ζάχαρης, που καταναλώνουμε. Ωστόσο, ακόμα και η κατανάλωση μίας μικρής ποσότητας ζάχαρης μπορεί να κάνει το έντερο να στείλει σήμα στον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, προκαλώντας επιθυμία για περισσότερη ζάχαρη.
Για το λόγο αυτό ο Δρ. Πίτερ Μπέρλιτ, γενικός γραμματέας και εκπρόσωπος του DGN, προτείνει να αποφεύγουμε γενικά την κατανάλωσή ζάχαρης. «Η προσπάθεια αξίζει τον κόπο, καθώς το 40% όλων των περιπτώσεων άνοιας και το 90% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν, με πολλά από αυτά να συνδέονται με τη βιομηχανική ζάχαρη», τόνισε.