Η θρόμβωση μπορεί να ξεκινά από το πιάτο μας – Ποιες τροφές μας προστατεύουν
Η διατροφή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας, αλλά πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι μπορεί να παίζει ρόλο και στην εμφάνιση θρόμβωσης.

Το θέμα των θρομβώσεων ήρθε έντονα στο προσκήνιο λόγω των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, καθώς σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίστηκαν σχετικές παρενέργειες. Παρόλο που οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές, η ανησυχία του κόσμου είναι λογική—κανείς δεν θέλει να ρισκάρει την υγεία του, ακόμη κι αν ο κίνδυνος είναι ελάχιστος.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα εμβόλια που σχετίζονται με τη θρόμβωση. Το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου, ενώ και τα αντισυλληπτικά χάπια, σε πολύ λίγες περιπτώσεις, μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης θρόμβων. Παρά τις επανειλημμένες συγκρίσεις που γίνονται για να κατανοήσει ο κόσμος πόσο χαμηλή είναι η πιθανότητα θρόμβωσης από εμβόλια σε σχέση με άλλες καθημερινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, αρκετοί θεωρούν ότι αυτές οι συγκρίσεις δεν είναι απόλυτα δόκιμες.
Ανεξάρτητα από όλα αυτά, ένα είναι σίγουρο: η κακή διατροφή σκοτώνει. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, παγκοσμίως προκαλεί περισσότερους θανάτους ακόμη και από το κάπνισμα ή την υπέρταση. Μελέτη που εξέτασε δεδομένα από περίπου 200 χώρες έδειξε ότι το 2017, η κακή διατροφή συνδέθηκε με σχεδόν 11 εκατομμύρια θανάτους—ένας αριθμός που αντιστοιχεί στο 22% των θανάτων ενηλίκων εκείνης της χρονιάς. Συγκριτικά, το κάπνισμα σχετίζεται με 8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, ενώ η υπέρταση με 10 εκατομμύρια.
Επειδή οι συζητήσεις για τους κινδύνους στην υγεία δεν τελειώνουν ποτέ, ας επικεντρωθούμε σε κάτι πιο χρήσιμο: τις τροφές που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης. Και αν σας ενδιαφέρει να δείτε συγκριτικά στοιχεία για τις πιθανότητες θρόμβωσης από κάπνισμα, αντισυλληπτικά και άλλους παράγοντες, μείνετε συντονισμένοι—θα τα δούμε παρακάτω!
Δείτε τις τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης.